Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Biomasa | Novim uređajem za pripremu biomase KJKP Park će sav zeleni otpad pretvarati u kompost

Novim uređajem za pripremu biomase KJKP Park će sav zeleni otpad pretvarati u kompost

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

U rasadniku Sokolović Kolonija u Sarajevu jučer je prezentiran uređaj za pripremu biomase, odnosno drobilica i ovaj uređaj je prvi dio kompostane, projekta koji zajednički realizuju Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture KS i KJKP Park Sarajevo.

Opalo i prikupljeno lišće sa javnih zelenih površina, grane i ostali dijelovi stabala, ali i drugih otpada sa zelenih površina koje održava preduzeće Park u Kantonu Sarajevo, od danas će, u skladu s evropskim standardima, pomoću kompostane, odnosno uređaja za pripremu biomase, biti prerađeno i korišteno kao energent ili materijal za proizvodnju lumbrihumusa (plodne zemlje).

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Čedomir Lukić izrazio je zadovoljstvo zbog realizacije ovog projekta.

"Ova mašina je vrlo značajna i već će se moći koristiti u rješavanju nagomilanih zelenih otpada, granja, trave i lišća. Ovo je jedna od mašina koja je potrebna za kompostanu, a namjeravamo nabaviti i ostalu opremu. Kompostana će umanjiti odlaganje otpada, jer je ovo jedna vrsta biorazgradivog otpada koji se dosad odlagao na lokalitetu Smiljevići", rekao je Lukić i dodao da je vrijednost mašine 150.000 KM.

Naveo je i kako će preduzeće Park ovim rješavati i pitanje otpada građana u njihovim baštama i preuzimati taj dio zelenog otpada, a u zamjenu će im davati kompost koji će se proizvoditi u kompostani.

Ministar Lukić je istakao i kako je sve urađeno po evropskim standardima te da kompostana neće biti odlagalište otpada, već prostor na kojem će se biorazgradivi otpad koristiti kao nova sirovina za ono za šta se može upotrebljavati.

Direktor KJKP Park Alen Ramić je rekao kako je ovo veoma bitan dan ne samo za ovo preduzeće, već i za Kanton Sarajevo.

"Sve što smo dosad smatrali otpadom, sada ćemo koristiti za zagrijavanje plastenika u Nedžarićima, čime ćemo napraviti i uštede", rekao je Ramić.

Energetika.ba / Klix.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Nakon što je u prethodnoj tender ponudi došao do 10,6 posto dionica u Energoinvest DVI d.d. Sarajevo, vlasnik turske građevinske kompanije Atilla Group Mehmet Attila Atilla najavio je novi pokušaj ovladavanja sarajeskom kompanijom....
opširnije »
image
Cijene nafte kliznule su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 63 dolara nakon što je u prvi plan izbila bojazan da će veća američka proizvodnja ugroziti nastojanja proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da ograniče višak u opskrbi....
opširnije »
image
Srbija voz", Konzorcijum Šinvoz i kineska kompanija "Zhunu Lokomotive" potpisali su Ugovor o remontu i modernizaciji pet elektromotornih vozova serije 412/416, saopšteno je danas iz "Srbija Voza"....
opširnije »