Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Biomasa | Saglasnost za izgradnju biorafinerije za proizvodnju celuloznog etanola u RS-u

Saglasnost za izgradnju biorafinerije za proizvodnju celuloznog etanola u RS-u

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Vlada RS

Vlada RS-a dala je saglasnosti na Protokol o saradnji na realizaciji projekta za izgradnju biorafinerije za proizvodnju celuloznog etanola na teritoriji tog bh.entiteta i ovlastila ministra industrije, energetike i rudarstva Petra Đokića za potpisivanje protokola.

Entitetsko Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva je zaprimilo pismo namjere „Timemedia“ d.o.o. Višegrad i italijanske kompanije „Goldwater SRL“ Latina, Italija, koje su zainteresovane za izgradnju biorafinerije za proizvodnju celuloznog etanola na teritoriji RS-a.

Na sastanku održanom 23.oktobra 2017. godine prezentovan je projekt i iskazana namjera da se sačini protokol o saradnji, nakon čega bi kompanije „Timemedia“ d.o.o. Višegrad i italijanska kompanija „Goldwater SRL“ Latina, Italija, krenule sa realizacijom ovog projekta u smislu osiguranja finansijskih i drugih sredstava i resursa, za izgradnju biorafinerije na teritoriji RS-a, odnosno na teritoriji Semberije, u kojoj prema procjenama ima resursa za proizvodnju ovog goriva.

Na današnjoj sjednici u Banjoj Luci entitetska vlada je utvrdila i Prijedlog Zakona o gasu.

Ovim zakonom uređuje se način organizovanja i obavljanja energetskih djelatnosti u sektoru prirodnog gasa, nadležnosti Regulatorne komisije za energetiku RS-a u sektoru prirodnog gasa, uslovi za uredno, kvalitetno i sigurno snabdijevanje kupaca prirodnim gasom, pristup tržištu prirodnog gasa, kao i prava i obaveze učesnika na tržištu, zaštita kupaca, te nadzor nad sprovođenjem ovog zakona i druga pitanja od značaja za uređivanje sektora prirodnog gasa.

Razlozi za donošenje zakona sadržani su u potrebi potpunijeg i preciznijeg uređenja ove materije, s ciljem poboljšanja i podizanja standarda usluga i konkurentnosti na unutrašnjem tržištu prirodnog gasa.

S obzirom na obaveze koje proističu iz Ugovora o osnivanju energetske zajednice, kao i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, materija koju uređuje ovaj zakon usklađena je i sa odgovarajućim direktivama Evropske unije.

Energetika.ba / FENA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Tanker sa ruskim tečnim prirodnim gasom (TPG) za SAD napravio je zaokret na svojoj trasi na sred Atlantika, samo dan prije nego što je pošiljku trebalo da isporuči u Bostonu....
opširnije »
image
Grčka nacionalna elektroenergetska kompanija Public Power Corporation (DEI), saopćila je da je blizu dogovora o kupovini Energy Delivery Solutions (EDS), vodeće kompanije za trgovinu električnom energijom u Makedoniji, a koja je aktivna i u Hrvatskoj, a ima portfelj od 2 TWh. ...
opširnije »
image
Tender za izradu turbina za dva nova reaktora u projektu proširenja NE Paks osvojila je mađarska kompanija GE Hungary, podružnica američkog diva General Electric (GE). ...
opširnije »