Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Gas | BH-Gas: Sarajevo bi sljedeće zime moglo ostati bez gasa

BH-Gas: Sarajevo bi sljedeće zime moglo ostati bez gasa

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Direktor kompanije BH-Gas Jasmin Salkić upozorio je na konferenciji za novinare kako bi Sarajevo od sljedeće zime, ali drugi potrošači na području FBiH mogli ostati bez veće količine gasa ukoliko se aktivira novi odjeljak gasovoda koji od Zvornika vodi prema Bijeljini.

BiH ima samo jedna ulaz gasovoda u zemlju kod Zvornika, a Republika Srpska planira graditi odjeljke za gornji dio zemlje što bi ugrozilo snabdijevanje gasom FBiH. Također, vode se žestoke borbe da nadzor nad gasom vrše entiteti, a ne država, kao što je to slučaj do sada.

"U RS-u imaju formiran regulator koji je dao dozvolu kompaniji Gaspromet Pale koja nema ni metar gasovoda već upravlja sa 19 kilometara gasovoda koji je u vlasništvu Srbijagasa na našem teritoriju, da vrši uslugu transporta. Ukoliko pređe u nadležnost entiteta, oni će moći određivati koliko kapacitet ide prema Sarajevu, a koliko prema Zvorniku i Bijeljini. Svakako imamo problem jer se na jednu cijev vrši pritisak, a sada žele da nam smanje kapacitet gasa na 1,2 miliona za cijelu FBiH a toliko potroši samo Sarajevo zimi", rekao je Salkić.

Ističe kako se BH-Gas, Vlada FBiH i resorno ministarstvo bore za zakon kojim će nadzor ostati nas državnom nivou i odlučivat će o kapacitetu, metodologiji, tarifi i cijenama, te će se jasno podijeliti nadležnosti ko radi trgovinu gasom, ko snabdijevanje, a ko distribuciju i transport.

Direktor ove kompanije istakao je kako cilj BH-Gasa nije da ostvari velike profite već stabilno snabdijevanje gasom potrošača, ali da oni nemaju puno utjecaja na cijenu jer ona ovisi od mnogih drugih faktora. Naglasio je kako BiH ima najnižu cijenu gasa u regiji, u kojoj cijena još nije poskupila.

"Zadržali smo nižu cijenu tokom zime i sada je uslijedilo blago povećanje zbog svih faktora. Došli smo i do toga da nam se tarifna politika nameće od Srbijagasa s kojim nam ugovor ističe ove godine. Žele nam povećati cijenu gasa za 150 posto. Naša godišnja cijena transporta koju nam Srbijagas naplaćuje je 3,7 miliona dolara, a od naredne zime bi bila između osam i 10 miliona dolara, što je uz naš ratni dug od 98,3 miliona dolara, pogubno", rekao je Salkić.

Mađarska nije povećala cijenu transporta gasa Srbiji i nije poznato zbog čega to Srbija želi uraditi BiH.

BH-Gas bori se i za izgradnju novih ulaza gasovoda u BiH, no Salkić isitče kako je Energetska zajednica njihov projekat skinula s liste prioriteta jer su ministri iz RS-a kazali kako taj projekat nije od važnosti za taj entitet. Projektom je planirana izgradnja ulaza Sjeverni (Brod-Zenica), Zapadni (prema Krajini) i Južni (Posušje-Split). Ekonomski najisplativiji je Sjeverni, ali se prema odlukama RS-a i Energetske zajednice on neće graditi.

"Grade se drugi odjeljci u RS-u što će biti pogubno. Koliko god ulažemo u gasovode ovdje, nikada nije uložen ni dolar u gasovod Srbijagasa i pitanje je kada će prestati raditi. On predstavlja opasnost jer može doći do veće havarije koju nećemo moći lako riješiti. A osuđeni smo samo na taj ulaz kod Zvornika jer nemamo drugi", kazao je Salkić, prenosi Klix.

Predstavnici BH-Gasa strahuju i šta će biti na sljedećem sastanku u Ukrajini jer je FBiH vratila samo 6,4 miliona dolara ratnog duga, dok RS nije uplatila niti dolar. Sredstva planirana u ove svrhe otišla su za autoceste. Ugovor sa ruskim isporučiocima gasa ističe 2018. godine.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Federalno ministarstvo prostornog uređenja nije odbacilo zahtjev Rudnika mrkog uglja Banovići za izdavanje odobrenja za građenje bloka 1 Termoelektrane Banovići, nego za izdavanje prethodne građevinske dozvole, izjavio je za Radio-televiziju Tuzlanskog kantona Munever Čergić, direktor RMU Banovići....
opširnije »
image
Električna energija u Crnoj Gori biće skuplja za šest odsto od 1. januara 2018. godine, a na ukupnom računu povećanje će biti 2,7 odsto, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG). Navodi se da za redovne platiše povećanje cijene neće uticati na visinu računa, javlja Anadolu Agency (AA)....
opširnije »
image
Sporazum o formiranju zajedničkog preduzeća između firme „Gas-Res“ iz Banje Luke i kompanije „Gazprom SPG Tehnologii“ iz Sankt Peterburga potpisan je danas u Banjoj Luci. ...
opširnije »