Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Gas | Ko će Rusima položiti račune: RS želi klirinški novac, a ne želi plaćati ratni dug za gas

Ko će Rusima položiti račune: RS želi klirinški novac, a ne želi plaćati ratni dug za gas

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

BH-Gas je izrazio željenje što se pitanje ratnog duga za gas ne rješava na adekvatan način, s obzirom na sve obavjesti koje su prethodnih mjeseci upućivali i nagovještavali mogućnost da će nakon rješenja kliringa Ruska Federacija, konkretno Gazprom tražiti regulisanje ratnog duga za isporučeni prirodni gas.

"Činjenično, Bosna i Hercegovina je jedina zemlja bivše Jugoslavije koja će klirinški dug naplatiti u novcu, ali isto tako smo jedina zemlja bivše Jugoslavije koja nije regulisala pitanje duga za isporučeni prirodni gas tokom rata. Sve ovo vrijeme smo upozoravali da je u međusobnim pregovorima po pitanju nabavke gasa za BiH pitanje kliringa uvijek od strane Gazproma povezivano za rješavanje ratnog duga za gas. Istovremeno, svih ovih godina Republika Srpska ne želi da učestvuje u rješavanju ratnog duga za gas, a istovremeno bi crpila sva prava iz priliva ostvarenog po osnovu kliringa", piše u saopćenju za javnost.

Dalje se navodi da sve posljedice eventualnog zahtjeva (sasvim realnog) da se pitanje ratnog duga riješi na isti način kao i pitanje kliringa (isplata u novcu) je realna opcija, ali ta opcija kao i do sada može biti samo na štetu potrošača prirodnog gasa u FBIH.

"Namjera BH-Gas nije da svim upozorenjima i objašnjenjima koje smo davali u prethodnom periodu stvara nepovoljnu sliku o bilo kom subjektu u ovom procesu, ali nam je dužnost da prikažemo moguću opciju, a koja se prema izjavama zvaničnika iz Ruske Federacije može i desiti", dodaju iz BH-Gasa.

Naglašavaju da pored nerješenog ratnog duga za gas, izgradnje CNG postrojenja i transportnog odvojka prema Bijeljini, zakonskog rješenja MVTEO-a koje uopće nije usklađeno sa III Energetskim paketom EZ može dovesti gasno tržište u FBIH/BiH u takvu situaciju da potrošači na kraju transportnog sistema mogu u zimskim mjesecima biti ograničeni u isporukama prirodnog gasa.

"Ponovo naglašavamo da je Grad Sarajevo najveći potrošač prirodnog gasa u FBiH i da sve gore navedeno može dovesti do nepovoljnog položaja potrošača u Sarajevu u odnosu na ostale potrošače u BiH, a ovdje posebno mislimo na cijene prirodnog gasa, čime bi se dovelo u pitanje i potrošnja prirodnog gasa u Kantonu Sarajevo. Prirodni gas mora biti jednako dostupan svim potrošačima u BiH na istim principima i po istim pravilima, a ne da se Gradu Sarajevu samo nameću obaveze (npr. 5 USD), a da potrošači u Republici Srpskoj budu oslobođeni istog", piše u saopćenju.

BH-Gas ističe da nije poznato da li neko ima namjeru da svim ovim aktivnostima izbaci sa tržišta gasa 2 federalne kompanije, Energoinvest i BH-Gas, ali njima je poznato da se radi o poslovima koje se mjere u stotinama miliona KM, za razliku od proklamovanog tržišta krompira i mlijeka.Energetika.ba / Klix.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Plinacro je objavio da je iz pretpristupnog fonda EU ConnecTA odobreno bespovratnih oko milijun kuna za izradu sveobuhvatne studije isplativosti (CBA) za južnu interkonekciju Hrvatska-BiH. ...
opširnije »
image
Potražnja za naftom i plinom postojat će i nakon 2050. godine, izjavio je glavni izvršni direktor ruske naftne tvrtke Rosneft Igor Sečin. ...
opširnije »
image
Američki portal 'Renewable Energy World.com' je izvijestio da je udio Sunčeve energije u proizvodnji električne energije u SAD-u dosegnuo više od 2,3%. To pokazuju podaci za travanj 2017. godine koje je objavila američka Uprava za informiranje o energetici (EIA). ...
opširnije »