Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Gas | Evropska komisija traži dozvolu - veliki pregovori sa Rusima

Evropska komisija traži dozvolu - veliki pregovori sa Rusima

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Evropska komisija zatražila je mandat od Vijeća EU za pregovore sa Rusijom o ključnim načelima rada za projekat gasovoda Sjeverni tok 2.

Komisija nastoji da obezbijedi da će, ako bude izgrađen, Sjeverni tok 2 raditi na transparentan i nediskriminišući način, uz odgovarajući stepen regulatornog nadzora, u skladu sa ključnim principima međunarodnog i zakona o energetici EU, objavljeno je na zvaničnoj internet stranici Evropske komisije.

"Stvaranje diverzifikovanog i konkurentnog tržišta gasa je prioritet za energetsku sigurnost i energetsku strategiju EU. Kao što smo više puta istakli, Sjeverni tok 2 ne doprinosi ciljevima Energetske unije. Međutim, ako gasovod ipak bude izgrađen, najmanje što moramo učiniti jeste da osiguramo da on funkcioniše na transparentan način i u skladu sa osnovnim pravilima energetskog tržišta EU", kaže potpredsjednik EK zadužen za Energetsku uniju Maroš Šefčovič.

Komesar za klimatska pitanja i energiju Arijas Kanjete objašnjava da "kao i svaki drugi infrastrukturni projekat u EU, Sjeverni tok 2 ne može i ne bi smio da radi u pravnom vakuumu, ili samo prema energetskim zakonima treće zemlje".

"Tražimo mandat Savjeta EU za pregovore s Rusijom o jednom specifičnom režimu koji će obezbijediti primjenu ključnih načela EU zakona o energetici na Sjeverni tok 2 kako bi se zaštitilo funkcionisanje evropskog unutrašnjeg tržišta energije", dodao je on.

Konzorcijum "Nord Strim 2 AG", koji čine Gasprom i evropske energetske kompanije Anži, OMV, Rojal Dač Šel, Uniper i Vinteršel, u aprilu je potpisao sporazum o finansiranju projekta Sjeverni tok 2.

Projekat, vrijedan 9,5 milijardi evra, podrazumijeva izgradnju dvije cijevi gasovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, iz Rusije u Njemačku ispod Baltičkog mora.

Više zemalja centralne i sjeverne Evrope vrlo je kritično prema tom projektu, jer bi, kako tvrde, EU previše postala zavisna o ruskom gasu, a Ukrajina, koja je sada najvažnija tranzitna država, ostala bi izolovana.


Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Američki portal 'Power Engineering International' je izvijestio da sve više svjetskih kompanija pokazuje zanimanje za preuzimanje udjela u britanskim vjetroelektranama od norveške elektroenergetske kompanije Statkraft. ...
opširnije »
image
Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i direktorica KJKP „Sarajevogas“ Nihada Glamoč potpisali su ugovor o sufinansiranju izgradnje dijela gasne distributivne mreže u Ulici Maria Mikulića. ...
opširnije »
image
Američki portal 'Power Engineering International' je izvijestio da je kineska nuklearnoenergetska tvrtka CNNP najavila gradnju čak 20 plutajućih nuklearnih elektrana za pokrivanje potreba na otocima i uz obale Južnokineskog mora. ...
opširnije »