Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Gas | Evropska komisija traži dozvolu - veliki pregovori sa Rusima

Evropska komisija traži dozvolu - veliki pregovori sa Rusima

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Evropska komisija zatražila je mandat od Vijeća EU za pregovore sa Rusijom o ključnim načelima rada za projekat gasovoda Sjeverni tok 2.

Komisija nastoji da obezbijedi da će, ako bude izgrađen, Sjeverni tok 2 raditi na transparentan i nediskriminišući način, uz odgovarajući stepen regulatornog nadzora, u skladu sa ključnim principima međunarodnog i zakona o energetici EU, objavljeno je na zvaničnoj internet stranici Evropske komisije.

"Stvaranje diverzifikovanog i konkurentnog tržišta gasa je prioritet za energetsku sigurnost i energetsku strategiju EU. Kao što smo više puta istakli, Sjeverni tok 2 ne doprinosi ciljevima Energetske unije. Međutim, ako gasovod ipak bude izgrađen, najmanje što moramo učiniti jeste da osiguramo da on funkcioniše na transparentan način i u skladu sa osnovnim pravilima energetskog tržišta EU", kaže potpredsjednik EK zadužen za Energetsku uniju Maroš Šefčovič.

Komesar za klimatska pitanja i energiju Arijas Kanjete objašnjava da "kao i svaki drugi infrastrukturni projekat u EU, Sjeverni tok 2 ne može i ne bi smio da radi u pravnom vakuumu, ili samo prema energetskim zakonima treće zemlje".

"Tražimo mandat Savjeta EU za pregovore s Rusijom o jednom specifičnom režimu koji će obezbijediti primjenu ključnih načela EU zakona o energetici na Sjeverni tok 2 kako bi se zaštitilo funkcionisanje evropskog unutrašnjeg tržišta energije", dodao je on.

Konzorcijum "Nord Strim 2 AG", koji čine Gasprom i evropske energetske kompanije Anži, OMV, Rojal Dač Šel, Uniper i Vinteršel, u aprilu je potpisao sporazum o finansiranju projekta Sjeverni tok 2.

Projekat, vrijedan 9,5 milijardi evra, podrazumijeva izgradnju dvije cijevi gasovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, iz Rusije u Njemačku ispod Baltičkog mora.

Više zemalja centralne i sjeverne Evrope vrlo je kritično prema tom projektu, jer bi, kako tvrde, EU previše postala zavisna o ruskom gasu, a Ukrajina, koja je sada najvažnija tranzitna država, ostala bi izolovana.


Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Kontroverzna odluka britanske vlade da odobri izgradnju nuklearne elektrane Hinkley Point koštaće britanske potrošače električne energije više milijardi funti nego što je prvobitno predviđeno, saopštila je danas britanska Nacionalna revizorska kancelarija (NAO)....
opširnije »
image
Svjetska organizacija za zaštitu prirode - WWF, u okviru programa "Zaštićena područja za prirodu i ljude" - terenski projekt Una, u srijedu je u Kulen Vakufu izvršila primopredaju 11 štandova Nacionalnom parku Una za uspostavu eko tržnica na području Nacionalnog parka. ...
opširnije »
image
Nacrt zakona o gasu RS proširuje nadležnosti entiteta, i hitno ga treba mijenjati – stav je Evropske energetske zajednice....
opširnije »