Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Gas | BH-Gasu odobreno 141 hiljada eura za projekt gasovoda Južna interkonekcija

BH-Gasu odobreno 141 hiljada eura za projekt gasovoda Južna interkonekcija

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Kompanija BH-Gas je saopćila da je u okviru ConnecTA predpristupnog fonda Evropska komisija odobrila grant sredstva u iznosu od 141.000 eura za potrebe izrade sveobuhvatne analize troškova i koristi (CBA) projekta gasovoda Južna interkonekcija BiH-Hrvatska na pravcu Zagvozd – Posušje – Novi Travnik sa glavnim odvojkom za Mostar.

Zahtjev za odobrenje sredstava iz tog fonda podnio je BH-Gas uz punu saradnju i podršku hrvatskog partnera Plinacro.

Također, u procesu odobrenja sredstava aplikacija je podržana od Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Direkcije za evropske integracije BiH, Sekretarijata Energetske zajednice zemalja jugoistočne Evrope i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

U saradnji sa Plinacrom BH-Gas je kandidovao projekat za listu projekta od značaja za Evropsku uniju 2017 (PCI).

Zajedno sa planiranim gasovodom Sjeverna interkonekcija BiH-Hrvatska na pravcu Slobodnica - Brod – Zenica projekt predstavlja dio Gasnog prstena Energetske zajednice (EC Gas Ring).

BH-Gas i Plinacro imaju višegodišnju saradnju na razvoju projekata povezivanja gasnih sistema BiH i Hrvatske u sjevernom, južnom i zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, a posljednji u nizu potpisanih dokumenata je Memorandum o razumijevanju i saradnji iz aprila ove godine kojim je iskazana spremnost za intenziviranjem aktivnosti na realizaciji navedenih projekata.

- Vlada FBiH je na sjednici 15. juna prihvatila informaciju o projektu izgradnje gasovoda Južna interkonekcija BiH i Hrvatska te ga proglasila projektom od strateškog značaja za Federaciju BiH. Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i BH-Gas zaduženi su da intenziviraju i nastave aktivnosti na realizaciji tog projekta, a premijer FBiH će pokrenuti inicijativu prema Vijeću ministara BiH za postizanje međudržavnog sporazuma o gasnoj interkonekciji Bosne i Hercegovine i Hrvatske - saopćeno je iz BH-Gasa.

Energetika.ba / FENA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Ruski energetski gigant Gasprom dobio je dozvolu od turskih vlasti za izgradnju drugog kraka morske dionice gasovoda Turski tok, saopštila je ta kompanija. ...
opširnije »
image
Mađarska vlada priprema plan o poticanju izgradnje 3000 malih sunčanih elektrana na poljoprivrednim dobrima. ...
opširnije »
image
Javni natječaji za istraživanje i proizvodnju nafte i plina u grčkim teritorijalnim vodama privukli su "snažno zanimanje" kompanija aktivnih na Mediteranu, izjavio je šef grčke državne agencije za upravljanje ugljikovodicima....
opširnije »