Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Gas | BH-Gasu odobreno 141 hiljada eura za projekt gasovoda Južna interkonekcija

BH-Gasu odobreno 141 hiljada eura za projekt gasovoda Južna interkonekcija

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Kompanija BH-Gas je saopćila da je u okviru ConnecTA predpristupnog fonda Evropska komisija odobrila grant sredstva u iznosu od 141.000 eura za potrebe izrade sveobuhvatne analize troškova i koristi (CBA) projekta gasovoda Južna interkonekcija BiH-Hrvatska na pravcu Zagvozd – Posušje – Novi Travnik sa glavnim odvojkom za Mostar.

Zahtjev za odobrenje sredstava iz tog fonda podnio je BH-Gas uz punu saradnju i podršku hrvatskog partnera Plinacro.

Također, u procesu odobrenja sredstava aplikacija je podržana od Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Direkcije za evropske integracije BiH, Sekretarijata Energetske zajednice zemalja jugoistočne Evrope i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

U saradnji sa Plinacrom BH-Gas je kandidovao projekat za listu projekta od značaja za Evropsku uniju 2017 (PCI).

Zajedno sa planiranim gasovodom Sjeverna interkonekcija BiH-Hrvatska na pravcu Slobodnica - Brod – Zenica projekt predstavlja dio Gasnog prstena Energetske zajednice (EC Gas Ring).

BH-Gas i Plinacro imaju višegodišnju saradnju na razvoju projekata povezivanja gasnih sistema BiH i Hrvatske u sjevernom, južnom i zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, a posljednji u nizu potpisanih dokumenata je Memorandum o razumijevanju i saradnji iz aprila ove godine kojim je iskazana spremnost za intenziviranjem aktivnosti na realizaciji navedenih projekata.

- Vlada FBiH je na sjednici 15. juna prihvatila informaciju o projektu izgradnje gasovoda Južna interkonekcija BiH i Hrvatska te ga proglasila projektom od strateškog značaja za Federaciju BiH. Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i BH-Gas zaduženi su da intenziviraju i nastave aktivnosti na realizaciji tog projekta, a premijer FBiH će pokrenuti inicijativu prema Vijeću ministara BiH za postizanje međudržavnog sporazuma o gasnoj interkonekciji Bosne i Hercegovine i Hrvatske - saopćeno je iz BH-Gasa.

Energetika.ba / FENA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Proizvodnja uglja u Rumuniji dostigla je u prvih sedam mjeseci 2017. godine 2,667 mil. t ekvivalenta nafte, što je za 14,4% više nego u istom razdoblju 2016., pokazuju podaci Nacionalnog zavoda za statistiku (INS). ...
opširnije »
image
Proizvodnja električne energije iz nuklarnog goriva preko "Velike bare" već je neko vrijeme u krizi, iako se još prije deset godina činilo da je na pragu velika renesansa. ...
opširnije »
image
Nakon što je zvanična Moskva, putem predstavnika ruskog giganta „Gazprom“, zatražila prije nekoliko dana od bh. institucija da konačno počnu rješavati pitanje isplate ratnog duga za plin, koji iznosi 98 miliona dolara, na pomolu je nova trakavica na relaciji BiH – Rusija, koja bi mogla imati velike posljedice po snabdijevanje naše države ovim energentom, otkriva „Dnevni avaz“....
opširnije »