Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Gas | BH-Gasu odobreno 141 hiljada eura za projekt gasovoda Južna interkonekcija

BH-Gasu odobreno 141 hiljada eura za projekt gasovoda Južna interkonekcija

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Kompanija BH-Gas je saopćila da je u okviru ConnecTA predpristupnog fonda Evropska komisija odobrila grant sredstva u iznosu od 141.000 eura za potrebe izrade sveobuhvatne analize troškova i koristi (CBA) projekta gasovoda Južna interkonekcija BiH-Hrvatska na pravcu Zagvozd – Posušje – Novi Travnik sa glavnim odvojkom za Mostar.

Zahtjev za odobrenje sredstava iz tog fonda podnio je BH-Gas uz punu saradnju i podršku hrvatskog partnera Plinacro.

Također, u procesu odobrenja sredstava aplikacija je podržana od Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Direkcije za evropske integracije BiH, Sekretarijata Energetske zajednice zemalja jugoistočne Evrope i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

U saradnji sa Plinacrom BH-Gas je kandidovao projekat za listu projekta od značaja za Evropsku uniju 2017 (PCI).

Zajedno sa planiranim gasovodom Sjeverna interkonekcija BiH-Hrvatska na pravcu Slobodnica - Brod – Zenica projekt predstavlja dio Gasnog prstena Energetske zajednice (EC Gas Ring).

BH-Gas i Plinacro imaju višegodišnju saradnju na razvoju projekata povezivanja gasnih sistema BiH i Hrvatske u sjevernom, južnom i zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, a posljednji u nizu potpisanih dokumenata je Memorandum o razumijevanju i saradnji iz aprila ove godine kojim je iskazana spremnost za intenziviranjem aktivnosti na realizaciji navedenih projekata.

- Vlada FBiH je na sjednici 15. juna prihvatila informaciju o projektu izgradnje gasovoda Južna interkonekcija BiH i Hrvatska te ga proglasila projektom od strateškog značaja za Federaciju BiH. Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i BH-Gas zaduženi su da intenziviraju i nastave aktivnosti na realizaciji tog projekta, a premijer FBiH će pokrenuti inicijativu prema Vijeću ministara BiH za postizanje međudržavnog sporazuma o gasnoj interkonekciji Bosne i Hercegovine i Hrvatske - saopćeno je iz BH-Gasa.

Energetika.ba / FENA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Federalna vlada je prihvatila informaciju o kreditu Izvozno-uvozne banke Kine uz garanciju Federacije Bosne i Hercegovine za finansiranje Projekta izgradnje Bloka 7 - 450 MW Termoelektrane Tuzla....
opširnije »
image
Elektroprivreda BiH predložila je Regulatornoj agenciji za energiju FBiH (FERK) povećanje cijena struje za pravne osobe koje nisu izabrale snabdjevača na otvorenom tržištu električne energije....
opširnije »
image
Porsche 911 koji će pokretati samo elektromotori mogao bi biti predstavljen tek za desetak godina, a naredna generacija 911-ice možda dobije hibridnu verziju....
opširnije »