Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Gas | Zbog sankcija Rusiji mogla bi kasniti izgradnja gasovoda u Evropi

Zbog sankcija Rusiji mogla bi kasniti izgradnja gasovoda u Evropi

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Nove proturuske sankcije koje je uveo SAD narušavaju kreditnu sposobnost Gazproma i nepovoljno utiču na rokove gradnje gasovoda Sjeverni tok 2 i Turski tok, a Ukrajini otvaraju mogućnost povećanja provoznih taksi za ruski plin, prenose ruski mediji ocjene Moody'sa.

Krajem 2019. godine ističe Gazpromov ugovor s Ukrajinom o protoku plina, a Moody's ocjenjuje da bi američki zakon o sankcijama mogao oslabiti pregovaračku poziciju ruske kompanije u pregovorima o novim provoznim tarifama.

"Slabljenje Gazpromove pregovaračke pozicije može povećati njegove tranzitne rashode", navodi Moody's.

Ukrajinski gasovodi ne zadovoljavaju

Ukrajinci su pak nekoliko puta isticali da njihovi gasovodi nisu u zadovoljavajućem stanju, pri čemu je ukrajinski ministar energetike Igor Nasalik naznačio kako bi se Ukrtransgaz mogao suočiti s tehničkim problemima zbog smanjenja investicija u modernizaciju.

Za kraj avgusta dogovorene su konsultacije Evropske komisije i ruskog Ministarstva energetike o protoku gasa kroz Ukrajinu, ali je EK predložio da se to odloži za oktobar.

"Stanje ukrajinskih gasovoda je takvo da niko ne može srednjoročno i dugoročno garantovati sigurno snabdijevanje evropskih potrošača ukrajinskom rutom", izjavio je čelnik Gazproma Aleksej Miller. Dodao je kako slične ocjene iz Ukrajine dokazuju potrebu uspostavljanja alternativnih gasnih pravaca.

Sankcije koče Turski tok i Sjeverni tok 2

Ali, to uopšte nije jednostavno. Moody's naglašava da sankcije mogu zakočiti realizaciju Sjevernog toka 2 i Turskog toka, koje je Gazprom namjeravao završiti do kraja 2019. godine.


Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Američki portal 'Power Engineering International' je izvijestio da sve više svjetskih kompanija pokazuje zanimanje za preuzimanje udjela u britanskim vjetroelektranama od norveške elektroenergetske kompanije Statkraft. ...
opširnije »
image
Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i direktorica KJKP „Sarajevogas“ Nihada Glamoč potpisali su ugovor o sufinansiranju izgradnje dijela gasne distributivne mreže u Ulici Maria Mikulića. ...
opširnije »
image
Američki portal 'Power Engineering International' je izvijestio da je kineska nuklearnoenergetska tvrtka CNNP najavila gradnju čak 20 plutajućih nuklearnih elektrana za pokrivanje potreba na otocima i uz obale Južnokineskog mora. ...
opširnije »