Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Gas | Srbija: Dinar jača, cijene goriva ne padaju

Srbija: Dinar jača, cijene goriva ne padaju

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Iako vrijednost dinara u odnosu na dolar raste maloprodajne cijene goriva u Srbiji u posljednjih šest sedmica ipak nisu snižene.

Dok u Udruženju naftnih kompanija Srbije za Danas objašnjavaju da se nisu stekli uslovi za spuštanje cijena, stručna javnost misli suprotno - da je riječ o "neelastičnosti" vlasnika benzinskih pumpi kada treba da snize cijene goriva.

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, ističe da je nezahvalno vršiti analize da li benzin treba da pojeftini samo na osnovu jednog parametra.

"Razlog je taj što postoji više parametara koji utiču na korekciju maloprodajnih cijena goriva. Nije dovoljno da dinar skoči u odnosu na dolar da bi to automatski značilo da cijene goriva na pumpama treba da se smanje. Da li će do korekcije doći zavisi od niza faktora, odnosno od kretanja na tržištu. Tačno je da je dolar oslabio u odnosu na dinar, ali treba znati da su kreditna zaduženja naftnih kompanija u eurima. Takođe, da li će biti korekcije zavisi i od ponude i tražnje, ali i troškova koje vlasnici benzinskih stanica imaju, primjera radi prema nekim javnim preduzećima kao što su "Putevi Srbije" ili lokalnim samoupravama", kaže za Danas Mićović.

Prema njegovim riječima, cijene sirove nafte su u konstantnom porastu, sa manjim oscilacijama, od 22. juna pa to svejedno nije dovelo do rasta cijene goriva. Naš sagovornik dodaje da pojeftinjenja goriva uvijek nastupa kada se stvore uslovi za to.

"Tako je u jednom periodu koji je trajao osam sedmica, cijena benzina stalno padala, a onda je nastupio period od šest sedmica u kome se cijena goriva stabilizovala i održava se na određenom nivou. Osnovni faktor koji određuje da li će benzin pojeftiniti ili ne je tržište. U Srbiji postoji 1.430 benzinskih stanica što je zaista veliki broj s obzirom na veličinu tržišta u našoj zemlji. Da zaista postoji ekonomski opravdana mogućnost za smanjenje maloprodajnih cena benzina u datom trenutku, a s obzirom na broj benzinskih stanica, sigurno je da bi se bar neko od prodavaca odlučio za smanjenje kako bi bio konkurentniji. Međutim s obzirom da do toga nije došlo jasno se nameće zaključak da za tako nešto ne bi bilo prostora, odnosno troškovi sa kojima se suočavaju naftne kompanije ne nude mogućnost nižih cijena od ovih koje su aktuelne", navodi on.

S druge strane, Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, kaže za Danas da je činjenica da dolar pada u odnosu na dinar sasvim dovoljan razlog za korekciju maloprodajnih cijena benzina na dole.

"Međutim, naftne kompanije u Srbiji su veoma nefleksibilne kada treba da snize cijene goriva na pumpama. S druge strane nemaju isto takvu logiku kada je riječ o povećanju cijena. Dovoljno je da dolar skoči u odnosu na dinar i da to traje svega nekoliko dana i da u tom periodu vlasnici benzinskih pumpi čak i ne kupuju gorivo, da se odluče da dignu njegovu cijenu. Prema tome, ako tako lako dižu cijene goriva kad dolar skače nema nikakvog opravdanja da ne snize maloprodajne cijene u trenutku kada dinar jača. Međutim, očito je da su naftne kompanije u Srbiji da li na osnovu međusobnog dogovora ili prećutno, to ne bih mogao da tvrdim i znam, zaključile da nema potrebe da smanjuju maloprodajne cijene i na taj način umanjuju svoj profit", naglašava Savić.

Inače, u ovom trenutku dinar je u odnosu na dolar jači za dva odsto nego što je to bio slučaj prije mjesec dana. Na godišnjem nivou je pak jači za 8,1 odsto dok je dinar od početka godine prema dolaru ojačao za 15,9 odsto.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Končar je objavio potpisivanje važnog ugovora za isporuku opreme za Zračnu luku Dubrovnik. ...
opširnije »
image
Američki federalni regulatori PHMSA naložili su operatoru jedinog američkog izvoznog LNG terminala Sabine Pass da mora zatvoriti dva od pet spremnika kapaciteta 160.000 m3 zbog otkrivenih velikih propuštanja plina. ...
opširnije »
image
Holandska energetska kompanija Nero Renewable planira u Rumuniji uskoro realizirati projekt dvije vjetroelektrane. ...
opširnije »