Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Gas | Bugarska i Turska produbljuju saradnju u snabdijevanju gasom i strujom

Bugarska i Turska produbljuju saradnju u snabdijevanju gasom i strujom

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Republika Turska spremna je na energetsku saradnju s Republikom Bugarskom koja će voditi do sigurnosti snabdijevanja energijom, izjavio je u srijedu tokom posjete Sofiji turski ministar energetike i prirodnih resursa Berat Albayrak.

Albayraka, koji je boravio jednodnevnoj posjeti Bugarskoj, primili su premijer Bojko Borisov i ministrica energetike Temenouzhka Petkova, saopćila je bugarska vlada.

Dvije strane raspravljale su o produbljivanju bilateralne energetske saradnje na polju prirodnog gasa i električne energije. Na dnevnom redu razgovora bila je provedba zajedničkih projekata koji će dovesti do sigurnosti i diverzifikacije snabdijevanja prirodnim gasom i ostvarenja konkurentnih cijena za industrijske i privatne korisnike.

- Bugarska i Turska su strateški partneri - prirodni tokovi prirodnog gasa prolaze kroz naše dvije zemlje - istaknuo je  Borisov.

Turski ministar obaviješten je o konceptu razvoja Centra za distribuciju balkanskog gasa, koji bi trebao biti proveden u skladu sa zakonima EU. Sve ulazne i izlazne tačke za prirodni gas, uključujući i Tursku kao ulaznu tačku, bit će razmotrene u okviru studije izvodivosti, naglašeno je tokom sastanka.

Petkova je podsjetila na aktuelnu modernizaciju i produženje bugarski mreže transmisije gasa. Ona će povećati kapacitet gasa koji se prebacuje iz Bugarske u Tursku a također omogućiti i snabdijevanje Bugarske. Ministrica energetike također je naglasila strateški značaj tursko-bugarske gasne veze, na kojoj će dvije zemlje nastaviti da rade.

Turska strana izrazila je interes u istraživanju mogućnosti za izgradnju dodatnih energetskih linija transmisije kako bi se osigurao povećani kapacitet izvoza električne energije iz Bugarske u Tursku, javila je bugarska novinska agencija BTA.

Energetika.ba / FENA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Končar je objavio potpisivanje važnog ugovora za isporuku opreme za Zračnu luku Dubrovnik. ...
opširnije »
image
Američki federalni regulatori PHMSA naložili su operatoru jedinog američkog izvoznog LNG terminala Sabine Pass da mora zatvoriti dva od pet spremnika kapaciteta 160.000 m3 zbog otkrivenih velikih propuštanja plina. ...
opširnije »
image
Holandska energetska kompanija Nero Renewable planira u Rumuniji uskoro realizirati projekt dvije vjetroelektrane. ...
opširnije »