Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Gas | Bugarska i Turska produbljuju saradnju u snabdijevanju gasom i strujom

Bugarska i Turska produbljuju saradnju u snabdijevanju gasom i strujom

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Republika Turska spremna je na energetsku saradnju s Republikom Bugarskom koja će voditi do sigurnosti snabdijevanja energijom, izjavio je u srijedu tokom posjete Sofiji turski ministar energetike i prirodnih resursa Berat Albayrak.

Albayraka, koji je boravio jednodnevnoj posjeti Bugarskoj, primili su premijer Bojko Borisov i ministrica energetike Temenouzhka Petkova, saopćila je bugarska vlada.

Dvije strane raspravljale su o produbljivanju bilateralne energetske saradnje na polju prirodnog gasa i električne energije. Na dnevnom redu razgovora bila je provedba zajedničkih projekata koji će dovesti do sigurnosti i diverzifikacije snabdijevanja prirodnim gasom i ostvarenja konkurentnih cijena za industrijske i privatne korisnike.

- Bugarska i Turska su strateški partneri - prirodni tokovi prirodnog gasa prolaze kroz naše dvije zemlje - istaknuo je  Borisov.

Turski ministar obaviješten je o konceptu razvoja Centra za distribuciju balkanskog gasa, koji bi trebao biti proveden u skladu sa zakonima EU. Sve ulazne i izlazne tačke za prirodni gas, uključujući i Tursku kao ulaznu tačku, bit će razmotrene u okviru studije izvodivosti, naglašeno je tokom sastanka.

Petkova je podsjetila na aktuelnu modernizaciju i produženje bugarski mreže transmisije gasa. Ona će povećati kapacitet gasa koji se prebacuje iz Bugarske u Tursku a također omogućiti i snabdijevanje Bugarske. Ministrica energetike također je naglasila strateški značaj tursko-bugarske gasne veze, na kojoj će dvije zemlje nastaviti da rade.

Turska strana izrazila je interes u istraživanju mogućnosti za izgradnju dodatnih energetskih linija transmisije kako bi se osigurao povećani kapacitet izvoza električne energije iz Bugarske u Tursku, javila je bugarska novinska agencija BTA.

Energetika.ba / FENA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Automobili s dizelskim motorima polako gube prijatelje u industrijalizovanom svijetu. Sud u Štutgartu odlučio je zabraniti korištenje dizelaša od 1. januara 2018. godine, a gradovi poput Pariza, Atine i Madrida žele donijeti slične odluke u narednih nekoliko godina. Neki od najvećih proizvođača auta odredili su smrtnu presudu svojim dizelskim modelima....
opširnije »
image
Uvođenje eko-testa prilikom registracije vozila u Federaciji BiH usklađen je s Direktivama Europske unije koje reguliraju tu oblast i neophodno je za osiguranje postizanja ciljeva smanjenja emisija štetnih plinova motornih vozila, priopćilo je Federalno ministarstvo prometa i komunikacija....
opširnije »
image
Nova nalazišta gasa na istoku mediteranske regije mogu da ponude Evropi alternativne izvore energije koje EU traži, izjavio je predsjednik Egipta Abdel Fatah el Sisi....
opširnije »