Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Gas | Projekt plinofikacije ušao u završnu fazu: Već ove grijne sezone u Bijeljini će se moći koristiti plin kao energent

Projekt plinofikacije ušao u završnu fazu: Već ove grijne sezone u Bijeljini će se moći koristiti plin kao energent

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Projekt plinofikacije Bijeljine trebao bi biti završen do kraja ove godine, izjavio je direktor preduzeća „BN gas“ Jovo Vujanović prilikom posjete gradilištu na lokaciji Kojčinovac kod Bijeljine.

Mjerna stanica

On je istaknuo da je u međuvremenu eksproprirano više od 400 parcela, preko kojih prolazi magistralni plinovod od Bijeljine do Šepka. .

- U Bijeljini je izgrađeno oko 320 kilometara plinovodne mreže srednjeg pritiska, oko 20 kilometara sekundarne mreže i sve je spremno da se plin od mjerne stanice već krajem ove godine usmjeri ka zainteresiranim potrošačima. Dugo smo čekali na odobrenja, ali vjerujem da će do kraja decembra sve biti završeno - rekao je Vujanović, istakavši da je u ovaj projekt do sada investirano oko 22 miliona eura.

I gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da se ovaj kapitalni projekt nalazi u završnoj fazi.

- Ono što je dugo godina bilo kamen spoticanja, u međuvremenu je riješeno. U pitanju je bilo proglašenje općeg interesa za plinovod od Šepka do Bijeljine, u ukupnoj dužini od 23 kilometra. U međuvremenu je izgrađeno više od 300 kilometara plinovodne mreže na području grada i oko 5.000 priključaka u dvorištima porodičnih kuća - istakao je Mićić.

Četiri mjeseca

Dodaje da će se već krajem ove ili početkom naredne godine plin kao energent moći koristiti i u Bijeljini.

- Prevazišli smo sve probleme oko eksproprijacije, tako da u naredna četiri mjeseca ovi radovi trebaju biti okončani - navodi on.

750 eura priključak

Mićić je naglasio da je ostalo još nekoliko parcela koje treba eksproprirati. - Mi se nadamo da će plin u Bijeljinu stići do kraja ove godine. Što se tiče priključaka i dovođenja grada do gradske toplane, taj posao će se obavljati postepeno. Građanima će biti pružena mogućnost da priključak u iznosu od 750 eura plate na rok od tri godine. Grad Bijeljina je za troškove eksproprijacije zemljišta izdvojio oko 500.000 KM - rekao je Mićić.Energetika.ba / Avaz

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Končar je objavio potpisivanje važnog ugovora za isporuku opreme za Zračnu luku Dubrovnik. ...
opširnije »
image
Američki federalni regulatori PHMSA naložili su operatoru jedinog američkog izvoznog LNG terminala Sabine Pass da mora zatvoriti dva od pet spremnika kapaciteta 160.000 m3 zbog otkrivenih velikih propuštanja plina. ...
opširnije »
image
Holandska energetska kompanija Nero Renewable planira u Rumuniji uskoro realizirati projekt dvije vjetroelektrane. ...
opširnije »