Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Gas | BH gas: RS prije četiri godine nije željela gas iz Hrvatske

BH gas: RS prije četiri godine nije željela gas iz Hrvatske

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Kompanija BH-Gas podsjetila je u saopćenju da su prije tačno četiri godine Bosni i Hercegovini otkazana dodjeljena grant sredstva od milion eura, koja je dodijelila EU preko svojih fondova (WBIF) za izradu studije izvodljivosti, studije uticaja na okoliš i društvo (EIA/SIA), te analizu troškova i dobiti (CBA) na izgradnji gasovoda Brod - Zenica.

Razlozi za otkazivanje te donacije, kako se navodi,  su bili u činjenici da Republika Srpska nije željela priključenje na plinovodni sisem Republike Hrvatske, nije željela transport gasa preko Hrvatske (samo preko Srbije) i nije željela gas od trgovaca iz Hrvatske.

iz BH-Gasa navode  da je danas  cjelokupna javnost svjedok da sve može, i da Republika Srpska naprotiv nema nikakvih problema što nije riječ o gasu iz Srbije, već Republike Hrvatske. Tako može i transport gasa preko Hrvatske, može i priključenje na plinovodni sustav Republike Hrvatske i može  gas od trgovaca iz iste Republike Hrvatske.

BH-Gas pozdravlja rješenje problema zagađenja zraka u Slavonskom Brodu, ali im je neshvatljivo da Republika Hrvatska u potpunosti zaobilazi državne organe BiH u tom procesu, kao da se ne radi o državnoj granici i tački interkonekcije.

Navode da je nejasno i strukovno nemoguće pojasniti kako produktovod može biti rješenje, a ne izgradnja gasovoda/plinovoda, za koji se sredstva mogu osigurati već sutra.

Nadalje, nejasno je da trgovci iz Hrvatske trebaju snabdijevati potrošače u BiH preprodanim gasom, a samo u RS ima sedam registrovanih trgovaca gasom.

Osim toga, tvrde da je nejasno da najveći potrošač gasa u BiH, Grad Sarajevo, treba da se snabdijeva preko gasovoda koji je dva puta amortizovan, a da nam se onemogućava izgradnja gasovoda Brod-Zenica, kao dijela Južnoevropskog gasnog prstena (EC Ring) i gasovoda kojine treba dokazivati svoju isplativost.

- Pretvaranjem produktovoda u plinovod se uništava svaka mogućnost izgradnje gasovoda, koji znači budućnost u gasnom sektoru i RS i FBiH. Preuzimanjem i otimanjem tržišta gasa u BiH samo činimo uslugu drugima (iskazanu u desecima miliona KM), a svi trgovci gasom iz RS i FBiH postaju nebitni igrači u vlastitoj zemlji bez mogućnosti za rast i razvoj. Osim energetske stabilnosti, gasno tržište donosi dobit i prosperitet za društvo, ali to očigledno trebaju raditi susjedne zemlje, kao da mi sami u BiH (pa time i FBiH i RS) to ne znamo - saopćeno je iz BH-Gasa.

Energetika.ba / FENA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović nazočio je u četvrtak otvaranju Druge regionalne energetske konferencije "Uspostava organiziranog tržišta električne energije u Bosni i Hercegovini" koja se u Mostaru održava 19. i 20. listopada. ...
opširnije »
image
Energetska efikasnost nije samo tehnički termin nego zaista ima utjecaja na život ljudi i primjenom mjera energetske efikasnosti doprinosi se smanjuju emisija ugljen dioksida i utjecaja klimatskih promjena, a u okviru projekata energetske efikasnosti, kreiranju novih radna mjesta - izjavila je u Sarajevu rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu. ...
opširnije »
image
Potpredsjednik britansko-nizozemskog energetskog diva Shell zadužen za nekonvencionalne izvore izjavio je da je proizvodnja plina iz škriljaca motor budućeg rasta za firmu. ...
opširnije »