Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Gas | BH gas: RS prije četiri godine nije željela gas iz Hrvatske

BH gas: RS prije četiri godine nije željela gas iz Hrvatske

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Kompanija BH-Gas podsjetila je u saopćenju da su prije tačno četiri godine Bosni i Hercegovini otkazana dodjeljena grant sredstva od milion eura, koja je dodijelila EU preko svojih fondova (WBIF) za izradu studije izvodljivosti, studije uticaja na okoliš i društvo (EIA/SIA), te analizu troškova i dobiti (CBA) na izgradnji gasovoda Brod - Zenica.

Razlozi za otkazivanje te donacije, kako se navodi,  su bili u činjenici da Republika Srpska nije željela priključenje na plinovodni sisem Republike Hrvatske, nije željela transport gasa preko Hrvatske (samo preko Srbije) i nije željela gas od trgovaca iz Hrvatske.

iz BH-Gasa navode  da je danas  cjelokupna javnost svjedok da sve može, i da Republika Srpska naprotiv nema nikakvih problema što nije riječ o gasu iz Srbije, već Republike Hrvatske. Tako može i transport gasa preko Hrvatske, može i priključenje na plinovodni sustav Republike Hrvatske i može  gas od trgovaca iz iste Republike Hrvatske.

BH-Gas pozdravlja rješenje problema zagađenja zraka u Slavonskom Brodu, ali im je neshvatljivo da Republika Hrvatska u potpunosti zaobilazi državne organe BiH u tom procesu, kao da se ne radi o državnoj granici i tački interkonekcije.

Navode da je nejasno i strukovno nemoguće pojasniti kako produktovod može biti rješenje, a ne izgradnja gasovoda/plinovoda, za koji se sredstva mogu osigurati već sutra.

Nadalje, nejasno je da trgovci iz Hrvatske trebaju snabdijevati potrošače u BiH preprodanim gasom, a samo u RS ima sedam registrovanih trgovaca gasom.

Osim toga, tvrde da je nejasno da najveći potrošač gasa u BiH, Grad Sarajevo, treba da se snabdijeva preko gasovoda koji je dva puta amortizovan, a da nam se onemogućava izgradnja gasovoda Brod-Zenica, kao dijela Južnoevropskog gasnog prstena (EC Ring) i gasovoda kojine treba dokazivati svoju isplativost.

- Pretvaranjem produktovoda u plinovod se uništava svaka mogućnost izgradnje gasovoda, koji znači budućnost u gasnom sektoru i RS i FBiH. Preuzimanjem i otimanjem tržišta gasa u BiH samo činimo uslugu drugima (iskazanu u desecima miliona KM), a svi trgovci gasom iz RS i FBiH postaju nebitni igrači u vlastitoj zemlji bez mogućnosti za rast i razvoj. Osim energetske stabilnosti, gasno tržište donosi dobit i prosperitet za društvo, ali to očigledno trebaju raditi susjedne zemlje, kao da mi sami u BiH (pa time i FBiH i RS) to ne znamo - saopćeno je iz BH-Gasa.

Energetika.ba / FENA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Federalno ministarstvo prostornog uređenja nije odbacilo zahtjev Rudnika mrkog uglja Banovići za izdavanje odobrenja za građenje bloka 1 Termoelektrane Banovići, nego za izdavanje prethodne građevinske dozvole, izjavio je za Radio-televiziju Tuzlanskog kantona Munever Čergić, direktor RMU Banovići....
opširnije »
image
Električna energija u Crnoj Gori biće skuplja za šest odsto od 1. januara 2018. godine, a na ukupnom računu povećanje će biti 2,7 odsto, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG). Navodi se da za redovne platiše povećanje cijene neće uticati na visinu računa, javlja Anadolu Agency (AA)....
opširnije »
image
Sporazum o formiranju zajedničkog preduzeća između firme „Gas-Res“ iz Banje Luke i kompanije „Gazprom SPG Tehnologii“ iz Sankt Peterburga potpisan je danas u Banjoj Luci. ...
opširnije »