Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Gas | Entitet RS i Hrvatska potpisali međunarodni sporazum za snabdijevanje plinom rafinerije u Brodu

Entitet RS i Hrvatska potpisali međunarodni sporazum za snabdijevanje plinom rafinerije u Brodu

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović obratila se javnosti nakon potpisivanja Protokola o saradnji na realizaciji projekta "Snabdijevanje prirodnim gasom krajnjeg kupca - Rafinerije nafte Brod" između manjeg bh. entiteta i susjedne Republike Hrvatske.

Riječ je o protokolu kojeg su potpisali ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić i ministar zaštite okoliša i energetike Hrvatske Tomislav Ćorićem.

Cvijanović je kazala da projekat ima izuzetan značaj, a prije svega u političkom smislu jer se promoviše prekogranična saradnja. Ona je dodala da ovaj potez ima i ekonomski značaj sa aspekta ušteda i što boljeg funkcionisanja kompanije kao i značaj u ekološkom smislu.

Premijerka RS-a rekla je da je bilo razgovora i pregovore i da su obje vlade predano radili na finalizaciji ovog projekta. Istakla je da je RS nadležna za energetiku i da ima pravo da potpisuje sporazume.

Kako kaže, riječ je o projektu koji je ograničenog karaktera te je riječ o unaprijed poznatom korisniku. Istakla je da projekat nije usmjeren ni protiv koga u BiH.

Ministar zaštite okoliša i energetike Hrvatske Tomislav Ćorićem rekao je da međunarodni akt između Hrvatske i RS-a otvara prostor za saradnju dviju pravnih osoba. Istakao je da se kao opskrbljivač javlja firma Kroduks d.o.o. iz Hrvatske koja je razvila saradnju sa rafinerijom.

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić rekla je da je rafinerija uložila preko 250 miliona eura i modernizovala mnoga postrojenja te da sigurno više neće biti zagađivač na ovim prostorima na čemu se već predano radi.Energetika.ba / Klix.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Ruski energetski gigant Gasprom dobio je dozvolu od turskih vlasti za izgradnju drugog kraka morske dionice gasovoda Turski tok, saopštila je ta kompanija. ...
opširnije »
image
Mađarska vlada priprema plan o poticanju izgradnje 3000 malih sunčanih elektrana na poljoprivrednim dobrima. ...
opširnije »
image
Javni natječaji za istraživanje i proizvodnju nafte i plina u grčkim teritorijalnim vodama privukli su "snažno zanimanje" kompanija aktivnih na Mediteranu, izjavio je šef grčke državne agencije za upravljanje ugljikovodicima....
opširnije »