Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Gas | Entitet RS i Hrvatska potpisali međunarodni sporazum za snabdijevanje plinom rafinerije u Brodu

Entitet RS i Hrvatska potpisali međunarodni sporazum za snabdijevanje plinom rafinerije u Brodu

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović obratila se javnosti nakon potpisivanja Protokola o saradnji na realizaciji projekta "Snabdijevanje prirodnim gasom krajnjeg kupca - Rafinerije nafte Brod" između manjeg bh. entiteta i susjedne Republike Hrvatske.

Riječ je o protokolu kojeg su potpisali ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić i ministar zaštite okoliša i energetike Hrvatske Tomislav Ćorićem.

Cvijanović je kazala da projekat ima izuzetan značaj, a prije svega u političkom smislu jer se promoviše prekogranična saradnja. Ona je dodala da ovaj potez ima i ekonomski značaj sa aspekta ušteda i što boljeg funkcionisanja kompanije kao i značaj u ekološkom smislu.

Premijerka RS-a rekla je da je bilo razgovora i pregovore i da su obje vlade predano radili na finalizaciji ovog projekta. Istakla je da je RS nadležna za energetiku i da ima pravo da potpisuje sporazume.

Kako kaže, riječ je o projektu koji je ograničenog karaktera te je riječ o unaprijed poznatom korisniku. Istakla je da projekat nije usmjeren ni protiv koga u BiH.

Ministar zaštite okoliša i energetike Hrvatske Tomislav Ćorićem rekao je da međunarodni akt između Hrvatske i RS-a otvara prostor za saradnju dviju pravnih osoba. Istakao je da se kao opskrbljivač javlja firma Kroduks d.o.o. iz Hrvatske koja je razvila saradnju sa rafinerijom.

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić rekla je da je rafinerija uložila preko 250 miliona eura i modernizovala mnoga postrojenja te da sigurno više neće biti zagađivač na ovim prostorima na čemu se već predano radi.Energetika.ba / Klix.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Nakon što je u prethodnoj tender ponudi došao do 10,6 posto dionica u Energoinvest DVI d.d. Sarajevo, vlasnik turske građevinske kompanije Atilla Group Mehmet Attila Atilla najavio je novi pokušaj ovladavanja sarajeskom kompanijom....
opširnije »
image
Cijene nafte kliznule su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 63 dolara nakon što je u prvi plan izbila bojazan da će veća američka proizvodnja ugroziti nastojanja proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da ograniče višak u opskrbi....
opširnije »
image
Srbija voz", Konzorcijum Šinvoz i kineska kompanija "Zhunu Lokomotive" potpisali su Ugovor o remontu i modernizaciji pet elektromotornih vozova serije 412/416, saopšteno je danas iz "Srbija Voza"....
opširnije »