Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Gas | Erdogan u Bakuu: Radimo na TANAP-u, uskoro isporuka azerbejdžanskog plina u Evropu

Erdogan u Bakuu: Radimo na TANAP-u, uskoro isporuka azerbejdžanskog plina u Evropu

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas u Bakuu kako se uveliko radi na projektu Transanadolijskog plinovoda TANAP, te da će uskoro prve količine plina iz Azerbejdžana krenuti ka Evropi.

Erdogan se u sklopu posjete Azerbejdžanu sastao sa predsjednikom ove zemlje Ilhamom Alijevim, a nakon sastanka je održana konferencija za novinare.

Prilikom obraćanja novinarima Erdogan je ukazao na vrlo čvrste odnose njegove zemlje sa Azerbejdžanom, te dodao kako je jučerašnje puštanje u saobraćaj željeznice između glavnog grada Azerbejdžana preko Gruzije do turskog grada Karsa, dodatno ojačalo te odnose.

Naglasio je kako se kontinenti više ne spajaju samo u određenim oblastima, već da i spajanja kontinenata i na energetskom planu ponajbolje govore o odnosima Turske i Azerbejdžana.

Prema riječima Erdogana, jedan od najboljih pokazatelja takve veze je i projekat Transanadolijskog plinovoda TANAP, koji treba da transportuje prirodni gas od Azerbejdžana kroz Tursku do Evrope.

"Radovi na plinovodu TANAP su u toku. Nadamo se da neće dugo potrajati. Za kratko vrijeme azerbejdžanski gas će se isporučivati prema Evropi. Naravno da to nekima i smeta", poručio je Erdogan.

Govoreći o trgovinskoj razmjeni Turske i Azerbejdžana, Erdogan je kazao kako obim trenutno iznosi 1,6 milijardi dolara, te dodao kako se nada da će ova cifra u narednom periodu iznositi pet milijardi dolara.

Dodao je također kako se saradnja dvije zemlje jača i na političkom, vojnom, ekonomskom, trgovinskom i kulurnom planu, istaknuvši i jačanje saradnje na polju odbrambene industrije.

U sklopu Erdoganove posjete Azerbejdžanu između dvije zemlje je potpisano više sporazuma, a to su Protokol o saradnji u oblasti obrazovanja, Sporazum u oblasti obrazovanja, Memorandum o razumijevanju za potpisivanje sporazuma o saradnji u oblasti trgovine, Sporazum o saradnji na području proizvodnje i certificiranja krmnih biljaka, Protokol o 6. sastanku Vijeća za stratešku saradnju dvije zemlje.


Energetika.ba / AA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Nakon što je u prethodnoj tender ponudi došao do 10,6 posto dionica u Energoinvest DVI d.d. Sarajevo, vlasnik turske građevinske kompanije Atilla Group Mehmet Attila Atilla najavio je novi pokušaj ovladavanja sarajeskom kompanijom....
opširnije »
image
Cijene nafte kliznule su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 63 dolara nakon što je u prvi plan izbila bojazan da će veća američka proizvodnja ugroziti nastojanja proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da ograniče višak u opskrbi....
opširnije »
image
Srbija voz", Konzorcijum Šinvoz i kineska kompanija "Zhunu Lokomotive" potpisali su Ugovor o remontu i modernizaciji pet elektromotornih vozova serije 412/416, saopšteno je danas iz "Srbija Voza"....
opširnije »