Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Gas | Erdogan u Bakuu: Radimo na TANAP-u, uskoro isporuka azerbejdžanskog plina u Evropu

Erdogan u Bakuu: Radimo na TANAP-u, uskoro isporuka azerbejdžanskog plina u Evropu

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas u Bakuu kako se uveliko radi na projektu Transanadolijskog plinovoda TANAP, te da će uskoro prve količine plina iz Azerbejdžana krenuti ka Evropi.

Erdogan se u sklopu posjete Azerbejdžanu sastao sa predsjednikom ove zemlje Ilhamom Alijevim, a nakon sastanka je održana konferencija za novinare.

Prilikom obraćanja novinarima Erdogan je ukazao na vrlo čvrste odnose njegove zemlje sa Azerbejdžanom, te dodao kako je jučerašnje puštanje u saobraćaj željeznice između glavnog grada Azerbejdžana preko Gruzije do turskog grada Karsa, dodatno ojačalo te odnose.

Naglasio je kako se kontinenti više ne spajaju samo u određenim oblastima, već da i spajanja kontinenata i na energetskom planu ponajbolje govore o odnosima Turske i Azerbejdžana.

Prema riječima Erdogana, jedan od najboljih pokazatelja takve veze je i projekat Transanadolijskog plinovoda TANAP, koji treba da transportuje prirodni gas od Azerbejdžana kroz Tursku do Evrope.

"Radovi na plinovodu TANAP su u toku. Nadamo se da neće dugo potrajati. Za kratko vrijeme azerbejdžanski gas će se isporučivati prema Evropi. Naravno da to nekima i smeta", poručio je Erdogan.

Govoreći o trgovinskoj razmjeni Turske i Azerbejdžana, Erdogan je kazao kako obim trenutno iznosi 1,6 milijardi dolara, te dodao kako se nada da će ova cifra u narednom periodu iznositi pet milijardi dolara.

Dodao je također kako se saradnja dvije zemlje jača i na političkom, vojnom, ekonomskom, trgovinskom i kulurnom planu, istaknuvši i jačanje saradnje na polju odbrambene industrije.

U sklopu Erdoganove posjete Azerbejdžanu između dvije zemlje je potpisano više sporazuma, a to su Protokol o saradnji u oblasti obrazovanja, Sporazum u oblasti obrazovanja, Memorandum o razumijevanju za potpisivanje sporazuma o saradnji u oblasti trgovine, Sporazum o saradnji na području proizvodnje i certificiranja krmnih biljaka, Protokol o 6. sastanku Vijeća za stratešku saradnju dvije zemlje.


Energetika.ba / AA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Tanker sa ruskim tečnim prirodnim gasom (TPG) za SAD napravio je zaokret na svojoj trasi na sred Atlantika, samo dan prije nego što je pošiljku trebalo da isporuči u Bostonu....
opširnije »
image
Grčka nacionalna elektroenergetska kompanija Public Power Corporation (DEI), saopćila je da je blizu dogovora o kupovini Energy Delivery Solutions (EDS), vodeće kompanije za trgovinu električnom energijom u Makedoniji, a koja je aktivna i u Hrvatskoj, a ima portfelj od 2 TWh. ...
opširnije »
image
Tender za izradu turbina za dva nova reaktora u projektu proširenja NE Paks osvojila je mađarska kompanija GE Hungary, podružnica američkog diva General Electric (GE). ...
opširnije »