Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Gas | EU planira regulatorni udar na Sjeverni tok 2

EU planira regulatorni udar na Sjeverni tok 2

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Europska komisija sprema novi regulatorni udar na plinovod Sjeverni tok, kojim bi u Europu 2019. stizale veće količine ruskog plina, zaobilazeći Ukrajinu.

Nakon odluke da bi države članice trebale pregovarati s Rusijom o ciljevima izgradnje plinovoda, EK će predložiti proširivanje internih tržišnih pravila prema kojem će svi uvozni plinovodi trebali zadovoljiti uvjete da ne mogu biti u vlasništvu opskrbljivača plina, tarife za transport ne bi smjele biti diskriminirajuće, poslovanje bi trebalo biti transparentno a 10% kapaciteta trebalo bi biti prepušteno na korištenje trećoj strani.

Prema prijedlogu koji je vidio Reuters ta nova plinska direktiva bi trebala biti primjenjiva na plinovoda iz trećih zemalja uključujući postojeće i buduće projekte, sve do granice EU jurisdikcije. Pravila bi trebala na snagu stupiti do kraja 2018., a očigledno će se odnositi na Sjeverni tok 2 i Turski tok, čija gradnja prema turskoj granici uspješno napreduje.

O prijedlogu će se glasati u srijedu na sastanku EK povjerenika, a ako prođe morat će ga još potvrditi EU parlament. Sjeverni tok, u vlasništvu Gazproma je daleko od toga da se uklopi u EU pravila Trećeg energetskog paketa, a Rusija traži pravdu pred WTO.

Ovaj potez neće ići na ruku ni ostalim zapadnim kompanijama, članicama konzorcija koji gradi Sjeverni tok. Članice konzorcija od banaka bi iduće godine trebale dobiti 70% sredstava za njegovu izgradnju, prenosi Euractiv.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Nakon što je u prethodnoj tender ponudi došao do 10,6 posto dionica u Energoinvest DVI d.d. Sarajevo, vlasnik turske građevinske kompanije Atilla Group Mehmet Attila Atilla najavio je novi pokušaj ovladavanja sarajeskom kompanijom....
opširnije »
image
Cijene nafte kliznule su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 63 dolara nakon što je u prvi plan izbila bojazan da će veća američka proizvodnja ugroziti nastojanja proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da ograniče višak u opskrbi....
opširnije »
image
Srbija voz", Konzorcijum Šinvoz i kineska kompanija "Zhunu Lokomotive" potpisali su Ugovor o remontu i modernizaciji pet elektromotornih vozova serije 412/416, saopšteno je danas iz "Srbija Voza"....
opširnije »