Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Gas | Direktor BH-Gasa: Hrvatska i RS ostavljaju Federaciju bez plina, a Srbija ucjenjuje povećanjem cijena

Direktor BH-Gasa: Hrvatska i RS ostavljaju Federaciju bez plina, a Srbija ucjenjuje povećanjem cijena

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Klix.ba

Direktor BH-Gasa Jasmin Salkić ocijenio je da će realizacija projekta "Snabdijevanje prirodnim plinom krajnjeg kupca - Rafinerije nafte Brod", za čiju su realizaciju protokol o saradnji potpisale Vlada Republike Hrvatske i Vlada RS-a, zaustaviti razvoj mreže Brod - Zenica te da se potpisivanjem ovog sporauzma krše zakoni Evropske unije i međunarodno pravo.

- Moja uloga jeste da štitim interes BiH i ukoliko se realizacija projekta nastavi, morat ćemo poduzeti neke druge korake u skladu sa međunarodnim pravom. Ovakav način na koji Hrvatska postupa zatvorit će FBiH i ostat ćemo bez gasa - naglasio je.

Smatra da o ovom problemu nisu dobro upućeni ni predstavnici Vlade Republike Hrvatske te je istakao da se u Zakonu o tržištu plina RH navodi da su Vlada i Agencija dužni surađivati sa vladama i regulatornim tijelima u drugim državama u svrhu integriranja njihovih nacionalnih tržišta plina. 

- Pouzdano znamo da se Republika Hrvatska ni u jednom momentu nije obratila državnim organima BiH za potpisivanje ovog sporazuma - kazao je Salkić.

Poručio je da BH-Gas nije protiv gasifikacije Rafinerije Brod, ali da postoji način na koji se to radi te da BH-Gas nudi kompletnu izgradnju mreže od Broda do Zenice.

Također je kazao da se već konsultirao sa Vijećem ministara BiH o daljnjim koracima i da ima informaciju da će Vlada HR nastaviti implementirati projekt kako su potpisali.

-  Imat ćemo zatvorenu granicu s jedne strane, a s druge problem uvoza gasa starog 40-ak godina i s treće nemate južnu konekciju koja nije završena. Potencijalno, od 600.000 do milion ljudi bi moglo ostati bez gasa - pojasnio je.

Pozvao je Vladu RH da u narednih 15 do 20 dana odustane od ovog projekta ili predlože novi sporazum, jer nije korektno da se zaobiđe Vijeće ministara BiH i BH-Gas te je istakao da će ih u suprotnom prijaviti nadležnim tijelima.

Naglasio je da je OHR informiran o cijelom problemu i da su ostali zatečeni reakcijom Republike Hrvatske.

Protokol o saradnji na realizaciji projekta "Snabdijevanje prirodnim plinom krajnjeg kupca – Rafinerije nafte Brod"  između Vlade Republike Hrvatske i Vlade RS, koji su potpisali ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić i ministar zaštite okoliša i energetike Hrvatske Tomislav Ćorić, a potpisivanju je prisustvovala i premijerka RS-a Željka Cvijanović, izazvao je veliku polemiku u BiH.

Odmah nakon potpisivanja ovog sporazuma, iz BH-Gasa su upozorili da državu Bosnu i Hercegovinu niko nije kontaktirao kada je riječ o ovom projektu, te da bi u slučaju da Rafinerija zaista i dobije gas na ovakav način, Federacija ostala bez mogućnosti priključka na prirodni gas iz Hrvatske, jer ne bi bilo tehničke mogućnosti da se i Federacija priključi na isti produktovod.

Salkić je također kazao da dugoročni ugovor troškova transporta gasa kroz Srbiju ističe 31. decembra 2017. godine, te da je BH-Gasu ponuđen novi Aneks ugovora.

- Troškovi su u 2017. godini iznosili 3,5 miliona USD, a prema novom ugovoru, iznosit će 7,7 miliona USD za 2018. godinu, a 10 miliona USD za 2019. godinu - naglasio je.

Također je kazao da se u Aneks uvodi uloga Gas Prometa Pale kao novog operatora transportnog sistema.


Energetika.ba / FENA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Končar je objavio potpisivanje važnog ugovora za isporuku opreme za Zračnu luku Dubrovnik. ...
opširnije »
image
Američki federalni regulatori PHMSA naložili su operatoru jedinog američkog izvoznog LNG terminala Sabine Pass da mora zatvoriti dva od pet spremnika kapaciteta 160.000 m3 zbog otkrivenih velikih propuštanja plina. ...
opširnije »
image
Holandska energetska kompanija Nero Renewable planira u Rumuniji uskoro realizirati projekt dvije vjetroelektrane. ...
opširnije »