Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Gas | Direktor BH-Gasa: Hrvatska i RS ostavljaju Federaciju bez plina, a Srbija ucjenjuje povećanjem cijena

Direktor BH-Gasa: Hrvatska i RS ostavljaju Federaciju bez plina, a Srbija ucjenjuje povećanjem cijena

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Klix.ba

Direktor BH-Gasa Jasmin Salkić ocijenio je da će realizacija projekta "Snabdijevanje prirodnim plinom krajnjeg kupca - Rafinerije nafte Brod", za čiju su realizaciju protokol o saradnji potpisale Vlada Republike Hrvatske i Vlada RS-a, zaustaviti razvoj mreže Brod - Zenica te da se potpisivanjem ovog sporauzma krše zakoni Evropske unije i međunarodno pravo.

- Moja uloga jeste da štitim interes BiH i ukoliko se realizacija projekta nastavi, morat ćemo poduzeti neke druge korake u skladu sa međunarodnim pravom. Ovakav način na koji Hrvatska postupa zatvorit će FBiH i ostat ćemo bez gasa - naglasio je.

Smatra da o ovom problemu nisu dobro upućeni ni predstavnici Vlade Republike Hrvatske te je istakao da se u Zakonu o tržištu plina RH navodi da su Vlada i Agencija dužni surađivati sa vladama i regulatornim tijelima u drugim državama u svrhu integriranja njihovih nacionalnih tržišta plina. 

- Pouzdano znamo da se Republika Hrvatska ni u jednom momentu nije obratila državnim organima BiH za potpisivanje ovog sporazuma - kazao je Salkić.

Poručio je da BH-Gas nije protiv gasifikacije Rafinerije Brod, ali da postoji način na koji se to radi te da BH-Gas nudi kompletnu izgradnju mreže od Broda do Zenice.

Također je kazao da se već konsultirao sa Vijećem ministara BiH o daljnjim koracima i da ima informaciju da će Vlada HR nastaviti implementirati projekt kako su potpisali.

-  Imat ćemo zatvorenu granicu s jedne strane, a s druge problem uvoza gasa starog 40-ak godina i s treće nemate južnu konekciju koja nije završena. Potencijalno, od 600.000 do milion ljudi bi moglo ostati bez gasa - pojasnio je.

Pozvao je Vladu RH da u narednih 15 do 20 dana odustane od ovog projekta ili predlože novi sporazum, jer nije korektno da se zaobiđe Vijeće ministara BiH i BH-Gas te je istakao da će ih u suprotnom prijaviti nadležnim tijelima.

Naglasio je da je OHR informiran o cijelom problemu i da su ostali zatečeni reakcijom Republike Hrvatske.

Protokol o saradnji na realizaciji projekta "Snabdijevanje prirodnim plinom krajnjeg kupca – Rafinerije nafte Brod"  između Vlade Republike Hrvatske i Vlade RS, koji su potpisali ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić i ministar zaštite okoliša i energetike Hrvatske Tomislav Ćorić, a potpisivanju je prisustvovala i premijerka RS-a Željka Cvijanović, izazvao je veliku polemiku u BiH.

Odmah nakon potpisivanja ovog sporazuma, iz BH-Gasa su upozorili da državu Bosnu i Hercegovinu niko nije kontaktirao kada je riječ o ovom projektu, te da bi u slučaju da Rafinerija zaista i dobije gas na ovakav način, Federacija ostala bez mogućnosti priključka na prirodni gas iz Hrvatske, jer ne bi bilo tehničke mogućnosti da se i Federacija priključi na isti produktovod.

Salkić je također kazao da dugoročni ugovor troškova transporta gasa kroz Srbiju ističe 31. decembra 2017. godine, te da je BH-Gasu ponuđen novi Aneks ugovora.

- Troškovi su u 2017. godini iznosili 3,5 miliona USD, a prema novom ugovoru, iznosit će 7,7 miliona USD za 2018. godinu, a 10 miliona USD za 2019. godinu - naglasio je.

Također je kazao da se u Aneks uvodi uloga Gas Prometa Pale kao novog operatora transportnog sistema.


Energetika.ba / FENA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Nakon što je u prethodnoj tender ponudi došao do 10,6 posto dionica u Energoinvest DVI d.d. Sarajevo, vlasnik turske građevinske kompanije Atilla Group Mehmet Attila Atilla najavio je novi pokušaj ovladavanja sarajeskom kompanijom....
opširnije »
image
Cijene nafte kliznule su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 63 dolara nakon što je u prvi plan izbila bojazan da će veća američka proizvodnja ugroziti nastojanja proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da ograniče višak u opskrbi....
opširnije »
image
Srbija voz", Konzorcijum Šinvoz i kineska kompanija "Zhunu Lokomotive" potpisali su Ugovor o remontu i modernizaciji pet elektromotornih vozova serije 412/416, saopšteno je danas iz "Srbija Voza"....
opširnije »