Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Gas | Antić: Cijena gasa će biti ista za cijelu BiH

Antić: Cijena gasa će biti ista za cijelu BiH

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Aleksandar Antić

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić poručio je da Srbija neće različito naplaćivati gas Republici Srpskoj i Federaciji BiH jer snabdijevanje građana energentima ne smije da bude političko pitanje.

"Pozicija Srbije je uvijek bila vrlo principijelna: za nas snabdijevanje gasom nije političko pitanje, niti će ikada biti. Mi se zalažemo za potpuno transparentan pristup i cijene tranzita, tako da sve tarife moraju biti identične", rekao je Antić poslije prve sjednice mješovitog Energetskog komiteta Srbije i Republike Srpske u Beogradu.

On je, odgovarajući na pitanja novinara, poručio da količina gasa koji ide preko Srbije za Republiku Srpsku i Federaciju BiH "ide u skladu sa mogućnostima", a da će se razgovarati ako potrebe budu veće.

"Ponavljam, potpuno je besmisleno ovo pitanje politizovati, jer snabdijevanje građana energentima ne smije biti političko pitanje", rekao je Antić.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da pitanje snabdijevanja gasom u BiH treba regulisati tako da niko nema monopol, kao što ga je svojevremeno imao "BH gas".

On je istakao da Banjaluka želi da tarife "Srbijagasa" budu riješene na jedinstven način za sve u BiH jer nema razloga da to bude različito.

"Mi ne želimo da zatvorimo gasni sistem na teritoriji Republike Srpske i tako spriječimo dotok gasa do Federacije, odnosno do Sarajeva gdje je gas najvažniji i gdje je najrazvijenija mreža. Želimo da to pitanje riješimo sporazumno", rekao je Đokić.

Energetika.ba / SRNA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Nakon što je u prethodnoj tender ponudi došao do 10,6 posto dionica u Energoinvest DVI d.d. Sarajevo, vlasnik turske građevinske kompanije Atilla Group Mehmet Attila Atilla najavio je novi pokušaj ovladavanja sarajeskom kompanijom....
opširnije »
image
Cijene nafte kliznule su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 63 dolara nakon što je u prvi plan izbila bojazan da će veća američka proizvodnja ugroziti nastojanja proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da ograniče višak u opskrbi....
opširnije »
image
Srbija voz", Konzorcijum Šinvoz i kineska kompanija "Zhunu Lokomotive" potpisali su Ugovor o remontu i modernizaciji pet elektromotornih vozova serije 412/416, saopšteno je danas iz "Srbija Voza"....
opširnije »