Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Gas | Gas za brodsku Rafineriju: BiH poduzima mjere u skladu sa međunarodnim pravom?

Gas za brodsku Rafineriju: BiH poduzima mjere u skladu sa međunarodnim pravom?

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Ukoliko Hrvatska u narednih petnaest dana ne izađe iz sporazuma o spajanju dva transportna gasna sistema u Brodu, koji je potpisala sa Republikom Srpskom, BiH će preduzeti mjere u skladu sa međunarodnim pravom, izjavio je direktor BH Gasa Jasmin Salkić.

Direktor BH Gasa ustvrdio je da sporzum potpisan nedavno u Brodu ostavlja FBiH bez gasa, te naveo da takve sporazume potpisuju države.

- Upoznali smo kolege iz Plinacra da u narednih petnaestak dana izađu iz ovog sporazuma, jer ćemo mi morati preduzeti korake u skladu sa međunarodnim pravom, što će dovesti do nekih drugih odnosa u svemu tome, kazao je Salkić.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice tvrdi da se sporazum ne kosi sa smjernicama Energetske zajednice.

- To nije protiv Trećeg energetskog paketa, ali potpuno je neprihvatljivo da to nije sporazum između dvije zemlje, BiH i Hrvatske, kazao je Kopač u izjavi za BHT.

U Vijeću ministara tvrde da je izabran pogrešan put za sporazum, ali se nadaju da će sa Hrvatskom postići dogovor.

- Po pograničnom sporazumu između Hrvatske i BiH kada dođe do ovakve situacije ugovornih odnosa privrednih subjekata, jedna od strana u ovom slučaju Republika Hrvatska, dužna je da o tome obavijestiti BiH. To Hrvatska u ovom slučaju nije učinila, kazao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Predsjedavajući Denis Zvizdić izrazio je uvjerenje da će se ovo pitanje završiti na bazi međusudsjedskih odnosa.Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Končar je objavio potpisivanje važnog ugovora za isporuku opreme za Zračnu luku Dubrovnik. ...
opširnije »
image
Američki federalni regulatori PHMSA naložili su operatoru jedinog američkog izvoznog LNG terminala Sabine Pass da mora zatvoriti dva od pet spremnika kapaciteta 160.000 m3 zbog otkrivenih velikih propuštanja plina. ...
opširnije »
image
Holandska energetska kompanija Nero Renewable planira u Rumuniji uskoro realizirati projekt dvije vjetroelektrane. ...
opširnije »