Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Gas | Stranka za BiH upozorava da BiH prijete nove sankcije Energetske zajednice

Stranka za BiH upozorava da BiH prijete nove sankcije Energetske zajednice

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Stranka za Bosnu i Hercegovinu u današnjem saopćenju izrazila je uvjerenje da su "nedopustivi dosadašnji postupci entiteskih vlada kada je u pitanju donošenje zakonodavstva u oblasti energije i gasa na nivou BiH", koji su i bili povod sa sazivanje jučerašnjeg hitnog sastanka u Sekretarijatu energetske zajednice u Beču.

- Neispunjavanjem preuzetih obaveza Energetske zajednice, osim novih sankcija Bosni i Hercegovini, doći će i do prepreka u razvoju energetskog sektora, a BiH će ostati bez značajnih sredstava koja treba dobiti broz inicijativu za zapadni Balkan i IPA fondove. To u krajnjoj liniji šteti građanima BiH i energetskom sektoru koji gubi nekoliko desetina milona eura grant sredstava i povoljnih kredita - navode iz Stranke za BiH.

Ističu da dužnosnici iz RS-a blokiranjem donošenja seta zakona u skladu s EU energetskim paketom, na još jedan način pokušavaju oslabiti BiH i usporiti njen put ka Evropskoj uniji.

Nedopustivim Stranka za BiH smatra što je u državi uzrok nerješavanja bitnih ekonomskih pitanja, entitetsko previranje, koje u međunarodnim krugovima šteti ugledu Bosne i Hercegovine i usporava njen razvoj.

Zato poziva entiteske vlade i Vijeće ministara BiH da usklade odredbe i ispune svoje obaveze kako bi umanjili već nanesene štetne posljedice po BiH i njene građane, saopćeno je Stranke za BiH. 


Energetika.ba / FENA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Svjetska banka će nakon 2019. godine prestati financirati istraživačke i proizvodne naftne plinske projekte. Kako je upravo objavila na skupu o klimatskim promjenama u Parizu, njezin je cilj potaknuti tranziciju globalnog gospodarstva na korištenje 'čiste energije', javlja bugarski dnevnik 'Novinite'....
opširnije »
image
Europska investicijska banka (EIB) odgodila je u utorak odluku o kreditiranju gradnje Trans-jadranskog plinovoda (TAP), kojim bi azerbajdžanski plin trebao doći do Grčke i Italije....
opširnije »
image
Federalno ministarstvo prostornog uređenja odbacilo je zahtjev Rudnika mrkog uglja Banovići za izdavanje odobrenja za izgradnju bloka 1 Termoelektrane Banovići, jer smatra da je zahtjev preuranjen....
opširnije »