Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Gas | Plin i struja Hrvatima nisu jeftini

Plin i struja Hrvatima nisu jeftini

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Naftaši se nadaju da će nafta probiti i granicu od 70 dolara u idućim mjesecima, a to će se sigurno preliti na cijene goriva i transporta. Prirodni plin nije u posljednjoj godini bitnije mijenjao cijene, što je dobro za troškove grijanja i velike industrije.

Eurostat je nedavno objavio usporedbe troškova za energente u zemljama članicama Europske unije po kojima se vidi da hrvatski građani žive u privilegiju niske cijene električne energije i plina. Samo Bugari, Litavci i Mađari imaju nižu cijenu struje od Hrvata koji u prosjeku plaćaju 12 eura za 100 kilovatsati električne energije, dok za usporedbu Nijemci i Danci plaćaju više od 31 euro za istu količinu energije.

Međutim, Danci ne kupuju ni centa skuplju struju od Hrvatske, dapače cijena je potpuno jednaka, već razliku u cijeni čine porezi. Vlada je od početka godine smanjila PDV na električnu energiju pa je i time značajno spustila konačnu cijenu.

I plin za kućanstva jeftiniji je u Hrvatskoj nego u većini zemalja EU. Jeftinije prolaze samo Rumunji i Mađari koji značajno subvencioniraju plin za građanstvo i imaju regulirano tržište.

Plaćamo u prosjeku 3,6 eura za 100 kWh plina, dok Šveđani istu količinu plate čak 12 eura. Ipak, kada se cijene energenata za kućanstva stave u kontekst kupovne moći, situacija se znatno mijenja. Najjeftinije u odnosu na primanja struju plaćaju Nizozemci, a plin je najjeftiniji Britancima. Hrvati izdvajaju tek malo niži dio primanja u odnosu na prosjek Europske unije, piše Večernji.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Svjetska banka će nakon 2019. godine prestati financirati istraživačke i proizvodne naftne plinske projekte. Kako je upravo objavila na skupu o klimatskim promjenama u Parizu, njezin je cilj potaknuti tranziciju globalnog gospodarstva na korištenje 'čiste energije', javlja bugarski dnevnik 'Novinite'....
opširnije »
image
Europska investicijska banka (EIB) odgodila je u utorak odluku o kreditiranju gradnje Trans-jadranskog plinovoda (TAP), kojim bi azerbajdžanski plin trebao doći do Grčke i Italije....
opširnije »
image
Federalno ministarstvo prostornog uređenja odbacilo je zahtjev Rudnika mrkog uglja Banovići za izdavanje odobrenja za izgradnju bloka 1 Termoelektrane Banovići, jer smatra da je zahtjev preuranjen....
opširnije »