Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Gas | Moler-Maersk ulaže 3,4 milijarde dolara u danska gasna polja

Moler-Maersk ulaže 3,4 milijarde dolara u danska gasna polja

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Odsjek za naftu i gas konglomerata Moler-Maersk, sa sjedištem u Kopenhagenu, saopštio je da će uložiti 3,4 milijarde dolara u najveće dansko gasno polje.

Moler-Maersk će uložiti novac zajedno s britansko-holandskom naftnom multinacionalnom kompanijom Šel, pored ostalog, u najveće dansko gasno polje u Sjevernom moru.

Ova najava dolazi nakon što je Maersk prošle godine objavio da zatvara Tajra pogon 2017. godine, jer "ističe njegov radni životni vijek", prenosi agencija AP.

Danska grupacija je, međutim, navela da će se obnovom Tajre osigurati nastavak proizvodnje u narednih još najmanje 25 godina, te da bi "na proizvodnom maksimumu" taj pogon mogao da obezbjeđuje dovoljne količine gasa za 1,5 miliona danskih domaćinstava.

Francuski Total je u avgustu ove godine postigao sporazum o kupovini Maersk Ojla za 7,45 milijardi dolara, koji treba da dobije saglasnost tržišnih rgulatora. Očekuje se da će ta akvizicija biti završena tokom prvog kvartala 2018, dodaje američka agencija.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Svjetska banka će nakon 2019. godine prestati financirati istraživačke i proizvodne naftne plinske projekte. Kako je upravo objavila na skupu o klimatskim promjenama u Parizu, njezin je cilj potaknuti tranziciju globalnog gospodarstva na korištenje 'čiste energije', javlja bugarski dnevnik 'Novinite'....
opširnije »
image
Europska investicijska banka (EIB) odgodila je u utorak odluku o kreditiranju gradnje Trans-jadranskog plinovoda (TAP), kojim bi azerbajdžanski plin trebao doći do Grčke i Italije....
opširnije »
image
Federalno ministarstvo prostornog uređenja odbacilo je zahtjev Rudnika mrkog uglja Banovići za izdavanje odobrenja za izgradnju bloka 1 Termoelektrane Banovići, jer smatra da je zahtjev preuranjen....
opširnije »