Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Gas | Dodik: Mogućnost formiranja zajedničke kompanije Gasproma i Gasa RS u Zvorniku

Dodik: Mogućnost formiranja zajedničke kompanije Gasproma i Gasa RS u Zvorniku

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Sankt Peterburgu da je Ruska Federacija iskreni prijatelj Republike Srpske i razumije odnose u regionu.

Dodik, koji učestvuje na mađunarodnom kongresu "Sankt Peterburg i slovenski svijet", istakao je da je ovo prilika da zahvali za rusku podršku u Savjetu bezbjednosti UN, kao i u multilateralnim tijelima koja se bave BiH.

"U tim tijelima Rusija ima jasan stav o potrebi provođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, uvažavanja tog sporazuma i međunarodnog prava, kako su to već rekli ruski predstavnici sa najvišeg nivoa", rekao je Dodik za "RTRS".

Prema Dodikovim riječima, u okviru kongresa slovenskih zemalja svake godine se održavaju različiti sastanci o različitim temama, a Banjaluka je nedavno bila domaćin jednog takvog skupa u vezi sa turizmom.

Nakon sastanka sa gubernatorom Sankt Peterburga Georgijem Poltavčenkom, Dodik je naglasio da je Poltavčenka upoznao o razvoju političke situacije u Srpskoj i BiH, kao i da je predstavio stanje u Republici Srpskoj i regionu, te da je bilo riječi o potrebama što boljeg informisanja na tom planu.

Dodik je napomenuo da je tokom sastanka bilo riječi i o poboljšanju pristupa arhivima i potencijalima biblioteka Ruske Federacije i Srpske.

Tom prilikom potpisan je sporazum o saradnji Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske i peterburške državne biblioteke "Boris Jeljcin".

"Sporazum omogućava bolju dostupnost svih sadržaja na internetu i razmjenu materijala između biblioteka", naveo je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske najavio je da će tokom dana razgovarati sa predstavnicima kompanije "Gasprom STG", koja se bavi novim tehnologijama u vezi sa gasom i koja je izrazila spremnost da bude formirana zajednička kompanija u Republici Srpskoj.

"Srpska je to u načelu prihvatila. Ta kompanija bila bi instalisana u Zvorniku, te bi na postojećem gasovodu instalirala novu tehnologiju i omogućila veću energetsku bezbjednost za naše potrošače, ne samo u oblasti gasa nego i električne energije, pa čak i pogonskih goriva, a pogotovo toplotne energije koja je potrebna svim našim lokalnim zajednicama", naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, ukupna investicija bila bi oko 70 miliona dolara, što bi bilo obezbijeđeno iz finansijskih institucija Ruske Federacije.

"Drugi prijedlog je da `Gasprom STG` i preduzeće `Gas Republike Srpske` potpišu ugovor već krajem iduće sedmice u Banjaluci, koji bi bio osnova za formiranje zajedničke firme, te bi `Gas Srpske` imao učešće u tom velikom projektu u okviru onoga čime raspolaže ta naša kompanija", objasnio je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo što su predstavnici "Gasproma" primijetili mogućnost za investiciju u Zvorniku što će osigurati daleko veću dostupnost gasa u onom obliku koji će moći da koriste potrošači širom Republike Srpske i regiona.

"To je sasvim nova tehnologija i drago mi je da ćemo imati priliku da radimo na takvom projektu u Srpskoj", poručio je Dodik.

Dodik je rekao i da se nastavljaju razgovori o otvaranju predstavništva Republike Srpske u Sankt Peteregburgu.

"Sankt Peterburg nam je bez naknade ustupio prostor u centru grada. Mi bismo u narednih nekoliko mjeseci trebalo da uredimo taj prostor i dovedemo ga u funkciju otvaranja predstavništva", naveo je Dodik, dodajući da bi to značilo dodatno unapređenje odnosa Srpske i Sankt Peterburga.


Energetika.ba / SRNA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Končar je objavio potpisivanje važnog ugovora za isporuku opreme za Zračnu luku Dubrovnik. ...
opširnije »
image
Američki federalni regulatori PHMSA naložili su operatoru jedinog američkog izvoznog LNG terminala Sabine Pass da mora zatvoriti dva od pet spremnika kapaciteta 160.000 m3 zbog otkrivenih velikih propuštanja plina. ...
opširnije »
image
Holandska energetska kompanija Nero Renewable planira u Rumuniji uskoro realizirati projekt dvije vjetroelektrane. ...
opširnije »