Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Gas | Džindić: Nema povećanja cijena plina za ovu grijnu sezonu

Džindić: Nema povećanja cijena plina za ovu grijnu sezonu

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Nermin Džindić

Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi Federacije, rekao je u razgovoru za "Avaz" da u ovoj grijnoj sezoni neće biti povećanja cijene plina za potrošače u Federaciji, jer on takvu odluku neće potpisati.

Ministar je pojasnio da povećanje cijene neće dozvoliti „upkos spektakularnim najavama pojedinaca", jer za to "nema nikakve ekonomske opravdanosti".

- Mogu obećati da nema povećanja cijena plina za ovu grijnu sezonu bez obzira na određene najave. Neću dozvoliti udar na džepove građana u jeku sezone - kaže Džindić.

On je ustvrdio da se ograđuje i od izjava zvaničnika iz oblasti plina, koji nagovještavaju ovakav scenarij.

- Ograđujem se i od prevelikog davanja značaja pojedinim istupima pojedinaca, koji se svode na menadžersko upravljanje privrednim društvom čije su normalno funkcioniranje osigurali isključivo Vlada i resorno ministarstvo - kaže Džindić.

On smatra da su svi parametri pokazali da su neopravdani zahtjevi iz "BH-Gasa" da se cijena plina poveća. Pogotovo jer je cijena transporta ovog energenta iz Srbije ostala ista.

- Nema razloga da cijena plina bude viša, jer je nabavna cijena od "Gazproma" ista. A, također, nema ni povećanja cijene transporta od Ukrajine, preko Mađarske i Srbije. U "BH-Gasu" nemaju razloga da to uopće traže od Vlade, pogotovo kada je potrošnja plina u ovom trenutku najveća - kaže Džindić.

Kada je u pitanju poslovanje sedam rudnika u okviru koncerna „Elektroprivrede BiH", prema riječima Džindića, od 2015. do kraja 2017. godine gubitak je smanjen za oko 90 miliona maraka.

- Gubici su 2015. iznosili 104 miliona KM, a danas oko deset miliona KM. Vjerujem da ćemo gubitke svesti na nulu već u ovoj godini. Pohvalno je i to da su rudari povećali proizvodnju uglja za 800.000 tona. To je kao veličina jednog rudnika, poput Rudnika Breza - istakao je ministar Džindić u izjavi za "Avaz".

Energetika.ba / FENA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Tanker sa ruskim tečnim prirodnim gasom (TPG) za SAD napravio je zaokret na svojoj trasi na sred Atlantika, samo dan prije nego što je pošiljku trebalo da isporuči u Bostonu....
opširnije »
image
Grčka nacionalna elektroenergetska kompanija Public Power Corporation (DEI), saopćila je da je blizu dogovora o kupovini Energy Delivery Solutions (EDS), vodeće kompanije za trgovinu električnom energijom u Makedoniji, a koja je aktivna i u Hrvatskoj, a ima portfelj od 2 TWh. ...
opširnije »
image
Tender za izradu turbina za dva nova reaktora u projektu proširenja NE Paks osvojila je mađarska kompanija GE Hungary, podružnica američkog diva General Electric (GE). ...
opširnije »