Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Gas | Kina će preteći Japan po uvozu gasa

Kina će preteći Japan po uvozu gasa

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Kina bi ove godine, zahvaljujući borbi protiv zagađenja, mogla da potisne Japan sa mjesta najvećeg svjetskog uvoznika prirodnog gasa, koji se koristi da zamijeni ugalj.

Kina, koja je već najveći svjetski uvoznik nafte i uglja, treći je najveći potrošač prirodnog gasa iza SAD i Rusije, budući da oko 40 odsto potreba za gasom podmiruje iz uvoza, jer domaća proizvodnja ne može da zadovolji tražnju, prenosi američka mreža CNBC.

Kineski uvoz gasa je prošle godine premašio 67 miliona tona, što je za četvrtinu više nego godinu dana ranije, prema podacima "Tomson Rojters Eikona".

Samo uvoz tečnog prirodnog gasa (TPG) je porastao za više od 50 odsto.

Podaci o broji tankera pristiglih u kineske luke s TPG-om i procene mjesečnog uvoza gasa cjevovodima su preliminarni jer pokazatelji za decembar još nisu dostupni.

Kina i dalje kaska za Japanom koji godišnje uvozi oko 83,5 miliona tona gasa, isključivo TPG-a, ali je kineski ukupni uvoz tog energenta u septembru i u novembru nadmašio japanski, pokazuju službeni i podaci prevoznika.

Analitičari smatraju da bi Kina ove godine trebalo da Japanu preotme vodeću poziciju.

"Uvoz TPG-a i gasa cjevovodima nastaviće da raste u narednih nekoliko godina. Očekujemo da će Kina 2018. godine preteći Japan i postati najveći uvoznik gasa u svijetu", ističe Miaoru Huang iz konsultantske kuće "Vud Mekenzi".

Kina je prošle godine pokrenula inicijativu u sklopu koje nastoji da milione domaćinstava i brojne industrijske pogone preusmjeri sa uglja na gas kako bi smanjila zagađenje vazduha. To je podstaklo snažan skok tražnje i uvoza gasa.

Najveći kineski dobavljači TPG-a su Australija, Katar i Malezija, dok se cjevovodima gas najviše uvozi iz centralne Azije i iz Mjanmara.

Gradi se i gasovod koji će Kinu povezati s Rusijom.Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Tanker sa ruskim tečnim prirodnim gasom (TPG) za SAD napravio je zaokret na svojoj trasi na sred Atlantika, samo dan prije nego što je pošiljku trebalo da isporuči u Bostonu....
opširnije »
image
Grčka nacionalna elektroenergetska kompanija Public Power Corporation (DEI), saopćila je da je blizu dogovora o kupovini Energy Delivery Solutions (EDS), vodeće kompanije za trgovinu električnom energijom u Makedoniji, a koja je aktivna i u Hrvatskoj, a ima portfelj od 2 TWh. ...
opširnije »
image
Tender za izradu turbina za dva nova reaktora u projektu proširenja NE Paks osvojila je mađarska kompanija GE Hungary, podružnica američkog diva General Electric (GE). ...
opširnije »