Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Hidroenergija | Crna Gora: Kinezi bi gradili hidroelektranu na Morači

Crna Gora: Kinezi bi gradili hidroelektranu na Morači

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Kineske kompanije Power China i State Development and Investment Corporation (SDIC) zainteresirane su za izgradnju hiroelektrana na Morači i sredinom sljedećeg mjeseca njihovi predstavnici doći će u Crnu Goru kako bi na tu temu razgovarali sa čelnicima Ministarstva ekonomije, saznaju "Vijesti".

Na razgovore sa predstavnicima Vlade doći će potpredsjednik Power China Xu Han i potpredsjednik SDIC Zhao Fengbo. Dvije kompanije su, osim hidroelektrana na Morači, zaiteresirane za cjelokupni energetski sektor Crne Gore.

Power China je jedna od najjačih kineskih kompanija. Prema podacima sa službenihs stranica tvrtka je krajem siječnja 2016. godine imala ukupnu aktivu od 77,1 milijardu dolara i 210 tisuća zaposlenih, dok je na kraja 2015. godine u inozemstvu realizirala 1.863 projekta u 116 zemalja.

SDIC je najveća državna investicijska kompanija sa 74 tisuće zaposlenih. Jedna od tema razgovora bi trebala biti potpisivanje memoranduma o razumijevanju.

Ministarstvo gospodarstva je 26. veljače 2010. godine objavilo pretkvalifikacijski natječaj za davanje koncesije za HE na Morači, ali nijedan kvalificirani ponuđač nije dostavio ponudu zbog čega je u studenom 2011. natječaj poništen.

Vlada Crne Gore je zainteresirana za sve predloge investitora, po DBOT (projektiraj-izgradi-koristi-predaj) ili BOT (izgradi-koristi-predaj) aranžmanu, pod uvjetom da ne zahtijevaju garancije države i da podrazumijevaju najnovija rješenja iz energetike i zaštite okoliša.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Američki portal 'Power Engineering International' je izvijestio da sve više svjetskih kompanija pokazuje zanimanje za preuzimanje udjela u britanskim vjetroelektranama od norveške elektroenergetske kompanije Statkraft. ...
opširnije »
image
Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i direktorica KJKP „Sarajevogas“ Nihada Glamoč potpisali su ugovor o sufinansiranju izgradnje dijela gasne distributivne mreže u Ulici Maria Mikulića. ...
opširnije »
image
Američki portal 'Power Engineering International' je izvijestio da je kineska nuklearnoenergetska tvrtka CNNP najavila gradnju čak 20 plutajućih nuklearnih elektrana za pokrivanje potreba na otocima i uz obale Južnokineskog mora. ...
opširnije »