Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Hidroenergija | VIDEO: Suša ispraznila hidroakumulacije

VIDEO: Suša ispraznila hidroakumulacije

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Screenshot

Dugo i sušno ljeto, do jesenjih kiša, moglo bi da prepolovi ili čak isprazni domaće hidro-akumulacije.

Na jugu Srpske, već duže nema padavina, pa je nivo akumulacije "Bileća" 12 metara ispod planiranog. Očekivati je da će biti i niži, zbog angažovanja kapaciteta za domaće tržište.

Prvi put od 1946.godine, od kada se vrše mjerenja, u periodu decembar-januar, od koga hidroenergetičari najviše očekuju, stiglo je samo deset odsto od očekivanih prosječnih količina vode. Umjesto 110, u akumulaciju "Bileća", dotok je bio svega 12 metara kubnih u sekundi.

Zakazalo je i proljeće, pa je i proizvedenih gigavatčasova na generatorima "Hidroelektrana na Trebišnjici" manje – kumulativna prizvodnja iznosi oko 48%. Rebalans, na planiranih 1080 gigavatčasova, je neizbježan.

Ostaje nada da će poslednji kvartal godine "popeglati" stanje. Međutim, dugoročnije procjene o padavinama ne postoje.

Bez obzira na trenutno stanje, agregati će morati da rade za domaće potrošače. To za sobom povlači i smanjenje zaliha vode.

Hidroelektrane na Trebišnjici, uradile su na vrijeme remont postrojenja i agregata. To garantuje stabilnu proizvodnju, prenosi RTRS.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Ruski energetski gigant Gasprom dobio je dozvolu od turskih vlasti za izgradnju drugog kraka morske dionice gasovoda Turski tok, saopštila je ta kompanija. ...
opširnije »
image
Mađarska vlada priprema plan o poticanju izgradnje 3000 malih sunčanih elektrana na poljoprivrednim dobrima. ...
opširnije »
image
Javni natječaji za istraživanje i proizvodnju nafte i plina u grčkim teritorijalnim vodama privukli su "snažno zanimanje" kompanija aktivnih na Mediteranu, izjavio je šef grčke državne agencije za upravljanje ugljikovodicima....
opširnije »