Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Hidroenergija | VIDEO: Suša ispraznila hidroakumulacije

VIDEO: Suša ispraznila hidroakumulacije

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Screenshot

Dugo i sušno ljeto, do jesenjih kiša, moglo bi da prepolovi ili čak isprazni domaće hidro-akumulacije.

Na jugu Srpske, već duže nema padavina, pa je nivo akumulacije "Bileća" 12 metara ispod planiranog. Očekivati je da će biti i niži, zbog angažovanja kapaciteta za domaće tržište.

Prvi put od 1946.godine, od kada se vrše mjerenja, u periodu decembar-januar, od koga hidroenergetičari najviše očekuju, stiglo je samo deset odsto od očekivanih prosječnih količina vode. Umjesto 110, u akumulaciju "Bileća", dotok je bio svega 12 metara kubnih u sekundi.

Zakazalo je i proljeće, pa je i proizvedenih gigavatčasova na generatorima "Hidroelektrana na Trebišnjici" manje – kumulativna prizvodnja iznosi oko 48%. Rebalans, na planiranih 1080 gigavatčasova, je neizbježan.

Ostaje nada da će poslednji kvartal godine "popeglati" stanje. Međutim, dugoročnije procjene o padavinama ne postoje.

Bez obzira na trenutno stanje, agregati će morati da rade za domaće potrošače. To za sobom povlači i smanjenje zaliha vode.

Hidroelektrane na Trebišnjici, uradile su na vrijeme remont postrojenja i agregata. To garantuje stabilnu proizvodnju, prenosi RTRS.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Proizvodnja uglja u Rumuniji dostigla je u prvih sedam mjeseci 2017. godine 2,667 mil. t ekvivalenta nafte, što je za 14,4% više nego u istom razdoblju 2016., pokazuju podaci Nacionalnog zavoda za statistiku (INS). ...
opširnije »
image
Proizvodnja električne energije iz nuklarnog goriva preko "Velike bare" već je neko vrijeme u krizi, iako se još prije deset godina činilo da je na pragu velika renesansa. ...
opširnije »
image
Nakon što je zvanična Moskva, putem predstavnika ruskog giganta „Gazprom“, zatražila prije nekoliko dana od bh. institucija da konačno počnu rješavati pitanje isplate ratnog duga za plin, koji iznosi 98 miliona dolara, na pomolu je nova trakavica na relaciji BiH – Rusija, koja bi mogla imati velike posljedice po snabdijevanje naše države ovim energentom, otkriva „Dnevni avaz“....
opširnije »