Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Hidroenergija | VIDEO: Suša ispraznila hidroakumulacije

VIDEO: Suša ispraznila hidroakumulacije

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Screenshot

Dugo i sušno ljeto, do jesenjih kiša, moglo bi da prepolovi ili čak isprazni domaće hidro-akumulacije.

Na jugu Srpske, već duže nema padavina, pa je nivo akumulacije "Bileća" 12 metara ispod planiranog. Očekivati je da će biti i niži, zbog angažovanja kapaciteta za domaće tržište.

Prvi put od 1946.godine, od kada se vrše mjerenja, u periodu decembar-januar, od koga hidroenergetičari najviše očekuju, stiglo je samo deset odsto od očekivanih prosječnih količina vode. Umjesto 110, u akumulaciju "Bileća", dotok je bio svega 12 metara kubnih u sekundi.

Zakazalo je i proljeće, pa je i proizvedenih gigavatčasova na generatorima "Hidroelektrana na Trebišnjici" manje – kumulativna prizvodnja iznosi oko 48%. Rebalans, na planiranih 1080 gigavatčasova, je neizbježan.

Ostaje nada da će poslednji kvartal godine "popeglati" stanje. Međutim, dugoročnije procjene o padavinama ne postoje.

Bez obzira na trenutno stanje, agregati će morati da rade za domaće potrošače. To za sobom povlači i smanjenje zaliha vode.

Hidroelektrane na Trebišnjici, uradile su na vrijeme remont postrojenja i agregata. To garantuje stabilnu proizvodnju, prenosi RTRS.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Federalna vlada je prihvatila informaciju o kreditu Izvozno-uvozne banke Kine uz garanciju Federacije Bosne i Hercegovine za finansiranje Projekta izgradnje Bloka 7 - 450 MW Termoelektrane Tuzla....
opširnije »
image
Elektroprivreda BiH predložila je Regulatornoj agenciji za energiju FBiH (FERK) povećanje cijena struje za pravne osobe koje nisu izabrale snabdjevača na otvorenom tržištu električne energije....
opširnije »
image
Porsche 911 koji će pokretati samo elektromotori mogao bi biti predstavljen tek za desetak godina, a naredna generacija 911-ice možda dobije hibridnu verziju....
opširnije »