Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Hidroenergija | Đokić: Kineski CWE dostavio ponudu za realizaciju projekta HE Dabar

Đokić: Kineski CWE dostavio ponudu za realizaciju projekta HE Dabar

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske (RS) Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci s predstavnicima kineske kompanije CWE (China International Water and Electric Corporation) s kojom je potpisan Memorandum o razumijevanju za HE Dabar i druge HE na Gornjim horizontima u tom bh. entitetu, o mogućnostima finansiranja projekta izgradnje Hidroelektrane (HE) Dabar.

Đokić je istakao da su predstavnici kineske kompanije CWE dostavili konkretnu ponudu za finansiranje 85 posto projekta izgradnje HE Dabar, te da je veoma značajno da su kineski partneri zainteresovani da učestvuju i u realizaciji drugih energetskih projekata u RS-u.

"Vlada RS-a će razmotriti dostavljenu ponudu kineske kompanije i izjasniti se o okvirnim uslovima, nakon što budu obavljeni detaljni razgovori o ovoj ponudi s predstavnicima preduzeća HE Dabar, koje je vlasnik koncesije za izgradnju HE Dabar", rekao je entitetski resorni ministar.

Naglasio je da je RS već uložila značajna finansijska sredstva za realizaciju projekta HE Dabar, u okviru čega su ugovoreni i započeti radovi na izgradnji tunela i drugih objekata i podsjetio da ovaj projekat predstavlja jedan u nizu velikih energetskih projekata kojim će biti znatno podstaknut razvoj energetskog sektora u entitetu, saopćeno je iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS-a.

Predstavnici kineske kompanije CWE upoznali su ministra s mogućnostima kreditiranja projekta od EXIM banke i drugih banaka koje nude povoljan plasman kredita, ističući da ponuda koju su dostavili predstavlja najbolju tehničku i komercijalnu ponudu za projekat izgradnje HE Dabar i da očekuju uspješnu saradnju Kine i RS-a na realizaciji navedenog projekta.

HE Dabar pripada sistemu hidroelektrane "Gornji horizonti". Instalisana snaga HE Dabar iznosi 159,15 MW, a vrijednost investicije iznosi 352 miliona KM.

Podsjećanja radi, u maju je generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) Željko Kovačević razgovarao je s delegacijom kineske korporacije Dongfang Electric, koja je iskazala zainteresovanost za realizaciju projekta izgradnje HE Dabar.

Predstavnici Dongfang korporacije uručili su Kovačeviću pismo namjere koje će biti razmotreno.

Kineski investitori su Upravu ERS-a upoznali o mogućnostima kreditiranja projekta od tamošnje državne Export-import banke Kine koja je, kako su rekli, iskazala spremnost da Dongfang prati plasmanom povoljnog kredita, saopćeno je tada iz ERS-a.

Energetika.ba / FENA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Federalna vlada je prihvatila informaciju o kreditu Izvozno-uvozne banke Kine uz garanciju Federacije Bosne i Hercegovine za finansiranje Projekta izgradnje Bloka 7 - 450 MW Termoelektrane Tuzla....
opširnije »
image
Elektroprivreda BiH predložila je Regulatornoj agenciji za energiju FBiH (FERK) povećanje cijena struje za pravne osobe koje nisu izabrale snabdjevača na otvorenom tržištu električne energije....
opširnije »
image
Porsche 911 koji će pokretati samo elektromotori mogao bi biti predstavljen tek za desetak godina, a naredna generacija 911-ice možda dobije hibridnu verziju....
opširnije »