Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Hidroenergija | Đokić: Kineski CWE dostavio ponudu za realizaciju projekta HE Dabar

Đokić: Kineski CWE dostavio ponudu za realizaciju projekta HE Dabar

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske (RS) Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci s predstavnicima kineske kompanije CWE (China International Water and Electric Corporation) s kojom je potpisan Memorandum o razumijevanju za HE Dabar i druge HE na Gornjim horizontima u tom bh. entitetu, o mogućnostima finansiranja projekta izgradnje Hidroelektrane (HE) Dabar.

Đokić je istakao da su predstavnici kineske kompanije CWE dostavili konkretnu ponudu za finansiranje 85 posto projekta izgradnje HE Dabar, te da je veoma značajno da su kineski partneri zainteresovani da učestvuju i u realizaciji drugih energetskih projekata u RS-u.

"Vlada RS-a će razmotriti dostavljenu ponudu kineske kompanije i izjasniti se o okvirnim uslovima, nakon što budu obavljeni detaljni razgovori o ovoj ponudi s predstavnicima preduzeća HE Dabar, koje je vlasnik koncesije za izgradnju HE Dabar", rekao je entitetski resorni ministar.

Naglasio je da je RS već uložila značajna finansijska sredstva za realizaciju projekta HE Dabar, u okviru čega su ugovoreni i započeti radovi na izgradnji tunela i drugih objekata i podsjetio da ovaj projekat predstavlja jedan u nizu velikih energetskih projekata kojim će biti znatno podstaknut razvoj energetskog sektora u entitetu, saopćeno je iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS-a.

Predstavnici kineske kompanije CWE upoznali su ministra s mogućnostima kreditiranja projekta od EXIM banke i drugih banaka koje nude povoljan plasman kredita, ističući da ponuda koju su dostavili predstavlja najbolju tehničku i komercijalnu ponudu za projekat izgradnje HE Dabar i da očekuju uspješnu saradnju Kine i RS-a na realizaciji navedenog projekta.

HE Dabar pripada sistemu hidroelektrane "Gornji horizonti". Instalisana snaga HE Dabar iznosi 159,15 MW, a vrijednost investicije iznosi 352 miliona KM.

Podsjećanja radi, u maju je generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) Željko Kovačević razgovarao je s delegacijom kineske korporacije Dongfang Electric, koja je iskazala zainteresovanost za realizaciju projekta izgradnje HE Dabar.

Predstavnici Dongfang korporacije uručili su Kovačeviću pismo namjere koje će biti razmotreno.

Kineski investitori su Upravu ERS-a upoznali o mogućnostima kreditiranja projekta od tamošnje državne Export-import banke Kine koja je, kako su rekli, iskazala spremnost da Dongfang prati plasmanom povoljnog kredita, saopćeno je tada iz ERS-a.

Energetika.ba / FENA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Ruski energetski gigant Gasprom dobio je dozvolu od turskih vlasti za izgradnju drugog kraka morske dionice gasovoda Turski tok, saopštila je ta kompanija. ...
opširnije »
image
Mađarska vlada priprema plan o poticanju izgradnje 3000 malih sunčanih elektrana na poljoprivrednim dobrima. ...
opširnije »
image
Javni natječaji za istraživanje i proizvodnju nafte i plina u grčkim teritorijalnim vodama privukli su "snažno zanimanje" kompanija aktivnih na Mediteranu, izjavio je šef grčke državne agencije za upravljanje ugljikovodicima....
opširnije »