Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Hidroenergija | U Vitezu održan prosvjed protiv izgradnje hidroelektrana

U Vitezu održan prosvjed protiv izgradnje hidroelektrana

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Mirnim prosvjedima u Vitezu, mještani naselja Kruščica, te članovi ekoloških i robolovnih udruga iz tog grada, danas su upozorili kako neće dopustiti izgradnju mini hidroelektrana na rijeci Kruščici, jer bi to, kako tvrde, uništilo rijeku, okolna izletišta i turistički potencijal ovog područja.

- Prostornim planom općine Vitez, područje Kruščice je označeno kao mjesto turističkog potencijala, ali su taj plan izmijenili i u njega ugradili dvije hidroeletrane. Borit ćemo se do kraja da gradnja ne počne i molimo sve institucije da nam pomognu - kazao je jedan od okupljenih prosvjednika Muris Đelilović.

Predsjednik Udruge sportskih ribolovaca Vitez Dragan Jonjić upozorio je kako bi izgradnja hidroelektrana na rijeci Kruščici označila nastavak uništavanja rijeka i ribljeg fonda u središnjoj Bosni.

- Već pet puta obnavljamo riblji fond, a autohtonih vrsta, kao što je potočna pastrva, lipljen i mladica, gotov da i nema. Rijeka Lašva i Bila su totalno uništene, a sad nam hoće uništiti i rijeku Kruščicu. Nijedna vlasnik hidroelektrane do sada nije održao obećanje da ispoštuje barem biološki minimum i to je strahota živa - kazao je Jonjić.

Okupljeni mještani upozorili su na to da područje Kruščice, osim što je označeno kao turistički potencijal, godinama služi i kao izletište stanovnicima Viteza, a odlikuje ga čista i pitka voda.

Mirni prosvjed je okončan nakon jednosatnoga zadržavanja ispred zgrade Općine Vitez, gdje se građanima nitko nije obratio.

Stanovnici Kruščice već nekoliko dana dežuraju u blizini mjesta na kojem je planirana izgradnja hidroelektrane, a danas su najavili kako neće odustati i da će spriječiti svaki pokušaje izgradnje.

O svojim zahtjevima će, također, obavijestiti više razine vlasti, odnosno županijsku Vladu.

Energetika.ba / FENA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Krenulo je polaganje i montaža prekoganičnog dalekovoda koji će povezivati Veliku Britaniju i Belgiju. ...
opširnije »
image
Prije početka rata 2011. Sirija je bila u potpunosti elektrificirana, s 95% kućanstava povezanih na električnu mrežu. ...
opširnije »
image
U srijedu, 27. septembra, u Gradačcu će službeno biti pušteno u rad novoobnovljeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje bi svojim kapacitetom trebalo zadovoljiti potrebe Gradačca u narednih trideset godina, izvijestila je RTV Slon....
opširnije »