Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Hidroenergija | EPS: 800 miliona eura u hidroelektrane

EPS: 800 miliona eura u hidroelektrane

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Poslije završetka svih revitalizacija hidroelektrana, očekuje se ukupno povećanje instalisane snage hidroelektrana za oko 166 megavata, izjavio je direktor za strategiju EPS-a Aleksandar Jakovljević.

Do sada je u revitalizaciju hidroelektrana i obnovljive izvore energije uloženo više od 200 miliona eura i do 2025. godine treba da bude uloženo još oko 600 miliona, rekao je Jakovljević na drugom međunarodnom zelenom forumu "Elektroprivrede i zelena energija", u organizaciji Balkanmagazina i EPS-a, pod pokroviteljstvom Ministarstva za rudarstvo i energetiku.

On je istakao da sektor hidroenergije, takođe, spada u obnovljive izvore energije, ali i da će EPS do 2025. ukupno uložiti u razvoj više od dve milijarde eura kako bi megavate "učinio zelenijim".

Taj novac će otići u obnovljive izvore energije, povećanje efikasnosti, zaštitnu životne sredine i dekarbonizaciju.

"Imamo oko 3.000 megavata hidroelektrana, prosječne starosti oko 45 godina koje zahtjevaju značajne investicije da bi zadržali taj potencijal. Neke revitalizacije su završene, neke su u toku, a neke u planu. Kao efekat toga ćemo izaći sa dodatnih više od 160 megavata".

On je rekao da je glavni cilj revitalizacije da se hidroelektranama produži vijek, ali da je zbog savremene tehnologije povećana i instalisala snaga.

Podsjeća da su u fazi razvoja i projekti vjetroparka u Kostolcu od 66 megavata, kao i solarna elektrana koja se razvija, zatim projekti iz malih hidroelektrana i drugo.

"Postoje i neki drugi projekti koje analiziramo - vjetar i solar u širem reigonu Kostolca i neki drugi projekti iz hidrosektora. EPS ulaže značajna sredstva i u druge segmente održivog razvoja i više od dvije milijarde eura će u periodu do 2025. biti uloženo da bi neke druge megavate učnio zelenijim nego što su trenutno", naveo je Jakovljević.

Kaže i da su obnovljivi izvori energije u EU sa 20 odsto 2010. godine porasli na 28 odsto, kao i da je gas najviše pao u proizvodnji, dok je proizvodnja iz lignita ostala nepromenjena, prenosi Tanjug.

Takav veliki rast proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije je nastao zahvaljujući najvećim djelom subvencionisanju na različite načine.
Prema njegovim riječima, po megavat satu se sa više od 30 eura subvencioniše u Njemačkoj, a u Srbiji 0,77 eura.

"Građani Njemačke su svoj razvoj obnovljivih izvora energije platili u 2015. oko 26 milijardi eura. Koliko para toliko i obnovljivih izvora energija".

Njemačka će u periodu od 20 godina, od 2003. do 2023. više od pet puta povećati udio proizvodnje iz obnovljivih izvora energije, ali će proivodnja iz lignita ostati nepromijenjena.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Končar je objavio potpisivanje važnog ugovora za isporuku opreme za Zračnu luku Dubrovnik. ...
opširnije »
image
Američki federalni regulatori PHMSA naložili su operatoru jedinog američkog izvoznog LNG terminala Sabine Pass da mora zatvoriti dva od pet spremnika kapaciteta 160.000 m3 zbog otkrivenih velikih propuštanja plina. ...
opširnije »
image
Holandska energetska kompanija Nero Renewable planira u Rumuniji uskoro realizirati projekt dvije vjetroelektrane. ...
opširnije »