Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Hidroenergija | EPBiH traži rješenje spora sa "Strabagom": Hoće li "Končar" dobiti posao izgradnje hidroelektrane na Vranduku?

EPBiH traži rješenje spora sa "Strabagom": Hoće li "Končar" dobiti posao izgradnje hidroelektrane na Vranduku?

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Hrvatska kompanija „Končar“ mogla bi, kako stvari stoje, preuzeti posao na izgradnji hidroelektrane (HE) na Vranduku vrijedne 114 miliona maraka, saznaje „Dnevni avaz“.

„Končar“ bi, ustvari, kao dio već postojećeg konzorcija s austrijskim „Strabagom“, koji je najavio povlačenje iz projekta, mogao samo zamijeniti uloge vodećeg izvođača radova i nastaviti izgradnju hidroelektrane koja je najavljena kao jedan od strateških projekata „Elektroprivrede BiH“ (EPBiH).

Ovakva najava dolazi u trenutku kada „Strabag“ i EPBiH vode žustre pregovore o nastavku izgradnje HE Vranduk, a nakon što su Austrijanci najavili da će raskinuti ugovor jer traže više novca od ugovorenog, a što bh. firma odbija.

Iako u EPBiH ovakva najava o ulasku „Končara“, kako nam je nezvanično rečeno, još nije došla pred Upravu, o njoj se razmišlja kao o realnoj opciji, jer je „Končar“ od prvog dana upoznat sa svim uvjetima, a predstavnici ove firme i njihovi inžinjeri već su obavili pripremnu fazu radova na rijeci Bosni kada su je pregradili.

No, jedna od opcija je i da EPBiH vrlo brzo stavi tačku na spor sa „Strabagom“, odbije sve zahtjeve i po užurbanoj proceduri raspiše novi tender, s tim da bi to značilo odgađanje radova.

Naši izvori tvrde da je neizbježna arbitraža sa „Strabagom“, iako ugovor koji su potpisali ne ide naruku Austrijacima. EPBiH je nedavno angažirala i stručne konsultante i pravnike da riješe spor, ali je očito da pomaka nema, te se još čeka odluka nadzornog organa, španskog „Aecoma“.

Energetika.ba / Avaz

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Federalna vlada je prihvatila informaciju o kreditu Izvozno-uvozne banke Kine uz garanciju Federacije Bosne i Hercegovine za finansiranje Projekta izgradnje Bloka 7 - 450 MW Termoelektrane Tuzla....
opširnije »
image
Elektroprivreda BiH predložila je Regulatornoj agenciji za energiju FBiH (FERK) povećanje cijena struje za pravne osobe koje nisu izabrale snabdjevača na otvorenom tržištu električne energije....
opširnije »
image
Porsche 911 koji će pokretati samo elektromotori mogao bi biti predstavljen tek za desetak godina, a naredna generacija 911-ice možda dobije hibridnu verziju....
opširnije »