Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Hidroenergija | EPBiH traži rješenje spora sa "Strabagom": Hoće li "Končar" dobiti posao izgradnje hidroelektrane na Vranduku?

EPBiH traži rješenje spora sa "Strabagom": Hoće li "Končar" dobiti posao izgradnje hidroelektrane na Vranduku?

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Hrvatska kompanija „Končar“ mogla bi, kako stvari stoje, preuzeti posao na izgradnji hidroelektrane (HE) na Vranduku vrijedne 114 miliona maraka, saznaje „Dnevni avaz“.

„Končar“ bi, ustvari, kao dio već postojećeg konzorcija s austrijskim „Strabagom“, koji je najavio povlačenje iz projekta, mogao samo zamijeniti uloge vodećeg izvođača radova i nastaviti izgradnju hidroelektrane koja je najavljena kao jedan od strateških projekata „Elektroprivrede BiH“ (EPBiH).

Ovakva najava dolazi u trenutku kada „Strabag“ i EPBiH vode žustre pregovore o nastavku izgradnje HE Vranduk, a nakon što su Austrijanci najavili da će raskinuti ugovor jer traže više novca od ugovorenog, a što bh. firma odbija.

Iako u EPBiH ovakva najava o ulasku „Končara“, kako nam je nezvanično rečeno, još nije došla pred Upravu, o njoj se razmišlja kao o realnoj opciji, jer je „Končar“ od prvog dana upoznat sa svim uvjetima, a predstavnici ove firme i njihovi inžinjeri već su obavili pripremnu fazu radova na rijeci Bosni kada su je pregradili.

No, jedna od opcija je i da EPBiH vrlo brzo stavi tačku na spor sa „Strabagom“, odbije sve zahtjeve i po užurbanoj proceduri raspiše novi tender, s tim da bi to značilo odgađanje radova.

Naši izvori tvrde da je neizbježna arbitraža sa „Strabagom“, iako ugovor koji su potpisali ne ide naruku Austrijacima. EPBiH je nedavno angažirala i stručne konsultante i pravnike da riješe spor, ali je očito da pomaka nema, te se još čeka odluka nadzornog organa, španskog „Aecoma“.

Energetika.ba / Avaz

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Ruski energetski gigant Gasprom dobio je dozvolu od turskih vlasti za izgradnju drugog kraka morske dionice gasovoda Turski tok, saopštila je ta kompanija. ...
opširnije »
image
Mađarska vlada priprema plan o poticanju izgradnje 3000 malih sunčanih elektrana na poljoprivrednim dobrima. ...
opširnije »
image
Javni natječaji za istraživanje i proizvodnju nafte i plina u grčkim teritorijalnim vodama privukli su "snažno zanimanje" kompanija aktivnih na Mediteranu, izjavio je šef grčke državne agencije za upravljanje ugljikovodicima....
opširnije »