Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Hidroenergija | U Kruščici održan protestni skup protiv hidroelektrana

U Kruščici održan protestni skup protiv hidroelektrana

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Stanovnici nekoliko bh. gradova okupili su se danas u Kruščici, općina Vitez, na mirnom protestu solidarnosti s mještanima ovog naselja koji već mjesec i pol protestuju protiv izgradnje mini hidroelektrana na tom području.

I na ovom skupu, mještani Kruščice su poručili investitorima i predstavnicima vlasti da neće dopustiti izgradnju dviju hidroelektrana, koje su planirane na rijeci Kruščici.
 
- Nećemo odustati... Jedinstveni smo i nećemo dopustiti izgradnju hidroelektrana. Ako centrale ovdje dođu povući će nam i pitku vodu, a ja to ne želim za svoju djeca i unuke - kazala je Ekrema Hurem.
 
Mirnom prosvjedu mještana Kruščice pridružili su se i članovi Koalicije za zaštitu rijeka BiH, čiji je predstavnik Viktor Bjelić upozorio da je u BiH na djelu ekspanzija u izgradnji mini hidroelektrana, iako su dosadašnja iskustva pokazala da one ne donose korist građanima.
 
- Do sada nismo vidjeli nijedan pozitivan primjer, odnosno da je neka mini hidroelektrana donijela dobrobiti lokalnoj zajednici i da rijeka nije presušila. Tu nema govora o bilo kakvom održivom razvoju, nego isključivo o privatnom interesu. Svaka hidroelektrana zahtjeva branu koja usporava tok rijeke, dolazi do snižavanja kvalitete vode, odnosno gubitka kisika, a to je mrtva voda - kazao je Bjelić.
 
Mještani Kruščice poručili su da ne odustaju od borbe protiv izgradnje hidroelektrana, iako ih je prošli mjesec policija spriječila pri blokadi puta izvođačima radova.
 
- Tražimo da Županijski sud u Novom Travniku zabrani sve radove. Trenutno ih nema, a mi nismo nikoga vrebalno vrijeđali i napadali, nego smo se samo pojavljivali među radnicima i tražili da odustanu od radova - kazao je Đelilović.
 
Stanovnici Kruščice i danas su zatražili pomoć od nadležnih institucija, uz upozorenje da će hidroelektrane uništiti rijeku, te okolno izletište i njegove turističke potencijale.
 
Energetika.ba / FENA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Federalna vlada je prihvatila informaciju o kreditu Izvozno-uvozne banke Kine uz garanciju Federacije Bosne i Hercegovine za finansiranje Projekta izgradnje Bloka 7 - 450 MW Termoelektrane Tuzla....
opširnije »
image
Elektroprivreda BiH predložila je Regulatornoj agenciji za energiju FBiH (FERK) povećanje cijena struje za pravne osobe koje nisu izabrale snabdjevača na otvorenom tržištu električne energije....
opširnije »
image
Porsche 911 koji će pokretati samo elektromotori mogao bi biti predstavljen tek za desetak godina, a naredna generacija 911-ice možda dobije hibridnu verziju....
opširnije »