Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Hidroenergija | "Končaru" posao na Vranduku vrijedan 114 miliona maraka!

"Končaru" posao na Vranduku vrijedan 114 miliona maraka!

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Hrvatska kompanija „Končar“ preuzet će ulogu lidera konzorcija na gradnji hidroelektrane Vranduk kod Zenice, saznaje „Dnevni avaz“ iz izvora bliskih Upravi „Elektroprivrede BiH“.

Promjena ugovora

Avaz je najavio prije dvije sedmice ovakav rasplet situacije, a nakon što je postalo sasvim jasno da će s dosadašnjim liderom konzorcija, austrijskim „Strabagom“, brzo doći do raskida ugovora zbog neslaganja s izmjenom ugovora prema kojoj je Austrijancima potrebno više novca da nastave radove, na šta državna kompanija ne želi pristati.

Vrijednost ovog projekta iznosi 114 miliona KM, a „Končar, koji je u aktuelnom ugovoru bio podizvođač radova, pristao je u pregovorima sa EPBiH da nastavi izvođenje radova pod istim uvjetima i uklapajući se u postojeću cijenu, s tim da će sada biti lider konzorcija.

- „Končar“ je za sada najbolje rješenje, jer je pristao da nastavi rodove pod istim uvjetima i istom cijenom. O tome je obaviješten i NO, koji će donijeti konačnu odluku, ali je ona najprihvatljivija – kaže Avazov izvor.

Sudski spor

Saznajemo da je „Elektroprivreda BiH“ pristala na ovaj vid saradnje zato što je dosta povoljniji od raspisivanje novog tendera. Usaglašeno je da „Končar“ kao lider konzorcija odabere jednu domaću firmu koja će s njim graditi hidrocentralu, jer je hrvatska firma specijalizirana isključivo za isporuku turbina.

Kada je riječ o sporu sa „Strabagom“, on bi definitivno trebao biti riješen do 25. septembra, kada će na sudskom ročištu u Beču biti razmatrano utvrđivanje depozita za kvalitet do sada urađenog posla na Vranduku.

Jašarević potpisao ugovor, a ništa nije uradio

Ugovor sa „Strabagom“ o izvođenju radova potpisao je generalni direktor EPBiH Bajazit Jašarević, ali radovi nikad nisu zaživjeli u punom jeku i obustavljeni su. Jašarević je već pod lupom javnosti, ali i Vlade FBiH, jer od imenovanje 2015. nikad nijedan projekt nije započeo, a kamoli dovršio. To se posebno odnosi na Blok 7, ali i brojne vjetroelektrane. Osim pravljenja gubitaka, Jašarević se nije pokazao kao dovoljno stručan čelnik koji je dobio na upravljanje ovako veliku kompaniju.

Energetika.ba / Avaz

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Nakon što je u prethodnoj tender ponudi došao do 10,6 posto dionica u Energoinvest DVI d.d. Sarajevo, vlasnik turske građevinske kompanije Atilla Group Mehmet Attila Atilla najavio je novi pokušaj ovladavanja sarajeskom kompanijom....
opširnije »
image
Cijene nafte kliznule su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 63 dolara nakon što je u prvi plan izbila bojazan da će veća američka proizvodnja ugroziti nastojanja proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da ograniče višak u opskrbi....
opširnije »
image
Srbija voz", Konzorcijum Šinvoz i kineska kompanija "Zhunu Lokomotive" potpisali su Ugovor o remontu i modernizaciji pet elektromotornih vozova serije 412/416, saopšteno je danas iz "Srbija Voza"....
opširnije »