Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Hidroenergija | Nova mešetarenja oko gradnje HE Vranduk: Izvođač bez referenci

Nova mešetarenja oko gradnje HE Vranduk: Izvođač bez referenci

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image HE Vranduk

Hrvatska kompanija Končar uskoro bi trebala preuzeti ulogu lidera konzorcija na gradnji hidroelektrane Vranduk kod Zenice, nakon što je postalo jasno da će s dosadašnjim liderom konzorcija, austrijskim Strabagom, doći do raskida ugovora. Končar bi trebao da odabere i jednu bh. firmu koja će s njim graditi hidrocentralu, jer je hrvatska firma specijalizirana isključivo za isporuku turbina.

Podsjetimo, Elektroprivreda BiH je nakon objave javnog međunarodnog tendera potpisala ugovor sa austrijsko – hrvatskim konzorcijem (Strabag – Končar) za projektovanje i  izgradnju HE Vranduk po cijeni od 57,5 miliona eura. Drugi konzorcij na pomenutom tenderu je bio Riko – Euro-Asfalt sa cijenom od 60 miliona eura, piše Biznis.ba.

Kod drugog konzorcija reference  za građevinski dio posla, posebno izgradnju brane, i elektromašinski dio posla nosio je Riko dok Euro-Asfalt, navodno, nema potrebne reference.

Međutim, nakon zahtjeva za raskidom ugovora sa pobjednicima međunarodnog javnog tendera, EP BiH daleko od očiju javnosti i bilo kakve transparentnosti, pokušava sklopiti novi ugovor kombinirajući sa Končarom i Euro-Asfaltom na način da Končar radi elektromašinske poslove (za šta posjeduje referencu), a da Euro-Asfalt radi građevinske poslove za šta ne posjeduje referencu i nikada nije samostalni izgradio neku branu, što bi bio presedan u svijetu i rizik od katastrofa koju niko ne bi smio prihvatiti.

Po svim načelima javnog međunarodnog tenderisanja to nije moguće i to je protiv zakonito. Ono što je bilo moguće i zakonito, kako saznajemo, je da se tender ponovio i da posao dobije najpovoljniji ponuđač i onaj ko posjeduje reference ili da postojeći pobjednički konzorcij prihvati nekog podizvođača, pa makar to bio i neko ko je bio u drugom konzorciju. Ovako na pomolu je veliki međunarodni kriminal.

Takođe, prema našim saznanjima i međunarodne banke, koje financiraju ovaj projekat nisu spremne prihvatiti ovakve uslove, prenosi Biznis.ba.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Federalno ministarstvo prostornog uređenja nije odbacilo zahtjev Rudnika mrkog uglja Banovići za izdavanje odobrenja za građenje bloka 1 Termoelektrane Banovići, nego za izdavanje prethodne građevinske dozvole, izjavio je za Radio-televiziju Tuzlanskog kantona Munever Čergić, direktor RMU Banovići....
opširnije »
image
Električna energija u Crnoj Gori biće skuplja za šest odsto od 1. januara 2018. godine, a na ukupnom računu povećanje će biti 2,7 odsto, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG). Navodi se da za redovne platiše povećanje cijene neće uticati na visinu računa, javlja Anadolu Agency (AA)....
opširnije »
image
Sporazum o formiranju zajedničkog preduzeća između firme „Gas-Res“ iz Banje Luke i kompanije „Gazprom SPG Tehnologii“ iz Sankt Peterburga potpisan je danas u Banjoj Luci. ...
opširnije »