Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Hidroenergija | Nova mešetarenja oko gradnje HE Vranduk: Izvođač bez referenci

Nova mešetarenja oko gradnje HE Vranduk: Izvođač bez referenci

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image HE Vranduk

Hrvatska kompanija Končar uskoro bi trebala preuzeti ulogu lidera konzorcija na gradnji hidroelektrane Vranduk kod Zenice, nakon što je postalo jasno da će s dosadašnjim liderom konzorcija, austrijskim Strabagom, doći do raskida ugovora. Končar bi trebao da odabere i jednu bh. firmu koja će s njim graditi hidrocentralu, jer je hrvatska firma specijalizirana isključivo za isporuku turbina.

Podsjetimo, Elektroprivreda BiH je nakon objave javnog međunarodnog tendera potpisala ugovor sa austrijsko – hrvatskim konzorcijem (Strabag – Končar) za projektovanje i  izgradnju HE Vranduk po cijeni od 57,5 miliona eura. Drugi konzorcij na pomenutom tenderu je bio Riko – Euro-Asfalt sa cijenom od 60 miliona eura, piše Biznis.ba.

Kod drugog konzorcija reference  za građevinski dio posla, posebno izgradnju brane, i elektromašinski dio posla nosio je Riko dok Euro-Asfalt, navodno, nema potrebne reference.

Međutim, nakon zahtjeva za raskidom ugovora sa pobjednicima međunarodnog javnog tendera, EP BiH daleko od očiju javnosti i bilo kakve transparentnosti, pokušava sklopiti novi ugovor kombinirajući sa Končarom i Euro-Asfaltom na način da Končar radi elektromašinske poslove (za šta posjeduje referencu), a da Euro-Asfalt radi građevinske poslove za šta ne posjeduje referencu i nikada nije samostalni izgradio neku branu, što bi bio presedan u svijetu i rizik od katastrofa koju niko ne bi smio prihvatiti.

Po svim načelima javnog međunarodnog tenderisanja to nije moguće i to je protiv zakonito. Ono što je bilo moguće i zakonito, kako saznajemo, je da se tender ponovio i da posao dobije najpovoljniji ponuđač i onaj ko posjeduje reference ili da postojeći pobjednički konzorcij prihvati nekog podizvođača, pa makar to bio i neko ko je bio u drugom konzorciju. Ovako na pomolu je veliki međunarodni kriminal.

Takođe, prema našim saznanjima i međunarodne banke, koje financiraju ovaj projekat nisu spremne prihvatiti ovakve uslove, prenosi Biznis.ba.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović nazočio je u četvrtak otvaranju Druge regionalne energetske konferencije "Uspostava organiziranog tržišta električne energije u Bosni i Hercegovini" koja se u Mostaru održava 19. i 20. listopada. ...
opširnije »
image
Energetska efikasnost nije samo tehnički termin nego zaista ima utjecaja na život ljudi i primjenom mjera energetske efikasnosti doprinosi se smanjuju emisija ugljen dioksida i utjecaja klimatskih promjena, a u okviru projekata energetske efikasnosti, kreiranju novih radna mjesta - izjavila je u Sarajevu rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu. ...
opširnije »
image
Potpredsjednik britansko-nizozemskog energetskog diva Shell zadužen za nekonvencionalne izvore izjavio je da je proizvodnja plina iz škriljaca motor budućeg rasta za firmu. ...
opširnije »