Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Hidroenergija | Golić: HE Dabar bit će žila kucavica Hercegovine

Golić: HE Dabar bit će žila kucavica Hercegovine

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image HE Dabar

Vlada RS će učiniti sve kako bi istočna Hercegovina i privredno i infrastrukturno ojačala, a ulažu se veliki napori da se maksimalno poboljša i zdravstveni sektor, kako bi ovdašnje stanovništvo imalo što bolje uslove za život.

Ovo je istaknuto nakon posjete Bileći i Nevesinju Srebrenke Golić,  ministarke za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, koja se susrela s rukovodstvom obje opštine i razgovarala o projektima vezanim za energetsku efikasnost, koje sprovodi ovo ministarstvo, ali i drugim.

Ona je naročito zadovoljna stanjem u Nevesinju, gdje je u toku realizacija niza infrastrukturnih projekata, pa ovaj grad sve više postaje mjesto koje se ne napušta, već se u njega dolazi.

"Uvjerili smo se da se, pored rekonstrukcije sportske dvorane, radi i sistem vodosnabdijevanja, izgrađuju se saobraćajnice, a najveći od svih projekata je izgradnja Hidroelektrane Dabar, što nas posebno raduje, jer vodi privrednom napretku i boljem životu ovdje", kazala je Golićeva nakon posjete dvorani i gradilištu HE Dabar.

Ona je napomenula da će se projekat rekonstrukcije sportske dvorane, koji će koštati 550.000 KM, odvijati u dvije faze. Prva faza podrazumijeva sanaciju krova i statičko ojačanje dvorane, za čije će sufinansiranje Vlada izdvojiti 80.000 KM putem Fonda za zaštitu životne sredine,  a druga faza je primjena energetske efikasnosti i koštaće oko 350.000 KM.

Ministarku su u obilazak gradilišta HE Dabar poveli poslanici Ilija Tamindžija i Dragan Ristić, gdje se uvjerila da je dinamika radova na zadovoljavajućem nivou i gdje je u toku izrada pristupnog tunela Straževica, prenose NN.

Milutin Samardžić, zamjenik načelnika Nevesinja, naveo je da je, pored rekonstrukcije sportske dvorane, sanacija Ulice cara Dušana trenutno jedan od većih projekata u Nevesinju, te da je njegova vrijednost oko 500.000 KM, ali da će u putnu infrastrukturu u narednoj godini biti uloženo još toliko.

Miljan Aleksić, načelnik Bileće, Golićevoj je prenio zadovoljstvo učenika i nastavnika škole "Sveti Sava" u ovom gradu zbog dobro urađene rekonstrukcije školskog objekta u okviru projekta "Energetska efikasnost u Republici Srpskoj", koji je sprovodilo ovo ministarstvo.

"Sve ono što smo opšinama ispred ovog ministarstva obećali  mi smo i završili ili je to u završnim fazama, pa su i rekonstrukcija i energetsko opremanje ove škole koštali oko 700.000 maraka, od čega je 600.000 izdvojila Vlada RS preko ovog ministarstva, a 100.000 UNDP iz Razvojnog programa Ujedinjenih nacija", kazala je Golićeva.

Ona je zajedno s poslanikom Bilećaninom Radovanom Vukovićem i direktorom škole Miodragom Parežaninom presjekla zvanično i vrpcu ispred škole u novom ruhu. Pojasnila je da su na školi urađeni termička izolacija krova i fasade, promijenjeni su otvori, a najbitnije je da je zamijenjen energent grijanja na obnovljive izvore energije, istakavši da će Ministarstvo narednih dana angažovati inženjere da sagledaju problematiku rekonstrukcije grijnog sistema i na bilećkoj Gimnaziji.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Federalno ministarstvo prostornog uređenja nije odbacilo zahtjev Rudnika mrkog uglja Banovići za izdavanje odobrenja za građenje bloka 1 Termoelektrane Banovići, nego za izdavanje prethodne građevinske dozvole, izjavio je za Radio-televiziju Tuzlanskog kantona Munever Čergić, direktor RMU Banovići....
opširnije »
image
Električna energija u Crnoj Gori biće skuplja za šest odsto od 1. januara 2018. godine, a na ukupnom računu povećanje će biti 2,7 odsto, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG). Navodi se da za redovne platiše povećanje cijene neće uticati na visinu računa, javlja Anadolu Agency (AA)....
opširnije »
image
Sporazum o formiranju zajedničkog preduzeća između firme „Gas-Res“ iz Banje Luke i kompanije „Gazprom SPG Tehnologii“ iz Sankt Peterburga potpisan je danas u Banjoj Luci. ...
opširnije »