Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Hidroenergija | Golić: HE Dabar bit će žila kucavica Hercegovine

Golić: HE Dabar bit će žila kucavica Hercegovine

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image HE Dabar

Vlada RS će učiniti sve kako bi istočna Hercegovina i privredno i infrastrukturno ojačala, a ulažu se veliki napori da se maksimalno poboljša i zdravstveni sektor, kako bi ovdašnje stanovništvo imalo što bolje uslove za život.

Ovo je istaknuto nakon posjete Bileći i Nevesinju Srebrenke Golić,  ministarke za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, koja se susrela s rukovodstvom obje opštine i razgovarala o projektima vezanim za energetsku efikasnost, koje sprovodi ovo ministarstvo, ali i drugim.

Ona je naročito zadovoljna stanjem u Nevesinju, gdje je u toku realizacija niza infrastrukturnih projekata, pa ovaj grad sve više postaje mjesto koje se ne napušta, već se u njega dolazi.

"Uvjerili smo se da se, pored rekonstrukcije sportske dvorane, radi i sistem vodosnabdijevanja, izgrađuju se saobraćajnice, a najveći od svih projekata je izgradnja Hidroelektrane Dabar, što nas posebno raduje, jer vodi privrednom napretku i boljem životu ovdje", kazala je Golićeva nakon posjete dvorani i gradilištu HE Dabar.

Ona je napomenula da će se projekat rekonstrukcije sportske dvorane, koji će koštati 550.000 KM, odvijati u dvije faze. Prva faza podrazumijeva sanaciju krova i statičko ojačanje dvorane, za čije će sufinansiranje Vlada izdvojiti 80.000 KM putem Fonda za zaštitu životne sredine,  a druga faza je primjena energetske efikasnosti i koštaće oko 350.000 KM.

Ministarku su u obilazak gradilišta HE Dabar poveli poslanici Ilija Tamindžija i Dragan Ristić, gdje se uvjerila da je dinamika radova na zadovoljavajućem nivou i gdje je u toku izrada pristupnog tunela Straževica, prenose NN.

Milutin Samardžić, zamjenik načelnika Nevesinja, naveo je da je, pored rekonstrukcije sportske dvorane, sanacija Ulice cara Dušana trenutno jedan od većih projekata u Nevesinju, te da je njegova vrijednost oko 500.000 KM, ali da će u putnu infrastrukturu u narednoj godini biti uloženo još toliko.

Miljan Aleksić, načelnik Bileće, Golićevoj je prenio zadovoljstvo učenika i nastavnika škole "Sveti Sava" u ovom gradu zbog dobro urađene rekonstrukcije školskog objekta u okviru projekta "Energetska efikasnost u Republici Srpskoj", koji je sprovodilo ovo ministarstvo.

"Sve ono što smo opšinama ispred ovog ministarstva obećali  mi smo i završili ili je to u završnim fazama, pa su i rekonstrukcija i energetsko opremanje ove škole koštali oko 700.000 maraka, od čega je 600.000 izdvojila Vlada RS preko ovog ministarstva, a 100.000 UNDP iz Razvojnog programa Ujedinjenih nacija", kazala je Golićeva.

Ona je zajedno s poslanikom Bilećaninom Radovanom Vukovićem i direktorom škole Miodragom Parežaninom presjekla zvanično i vrpcu ispred škole u novom ruhu. Pojasnila je da su na školi urađeni termička izolacija krova i fasade, promijenjeni su otvori, a najbitnije je da je zamijenjen energent grijanja na obnovljive izvore energije, istakavši da će Ministarstvo narednih dana angažovati inženjere da sagledaju problematiku rekonstrukcije grijnog sistema i na bilećkoj Gimnaziji.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović nazočio je u četvrtak otvaranju Druge regionalne energetske konferencije "Uspostava organiziranog tržišta električne energije u Bosni i Hercegovini" koja se u Mostaru održava 19. i 20. listopada. ...
opširnije »
image
Energetska efikasnost nije samo tehnički termin nego zaista ima utjecaja na život ljudi i primjenom mjera energetske efikasnosti doprinosi se smanjuju emisija ugljen dioksida i utjecaja klimatskih promjena, a u okviru projekata energetske efikasnosti, kreiranju novih radna mjesta - izjavila je u Sarajevu rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu. ...
opširnije »
image
Potpredsjednik britansko-nizozemskog energetskog diva Shell zadužen za nekonvencionalne izvore izjavio je da je proizvodnja plina iz škriljaca motor budućeg rasta za firmu. ...
opširnije »