Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Hidroenergija | Suša smanjila proizvodnju crnogorskih hidroelektrana

Suša smanjila proizvodnju crnogorskih hidroelektrana

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Proizvodni učinak crnogorskih hidroelektrana u osam mjeseci manji je između 40 i 50 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, usljed nezapamćene suše s kraja prošle i tokom ove godine, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).

Izvršni rukovodilac Direkcije za upravljanje energijom, Darko Krivokapić, kazao je da su skromni rezultati hidroenergetskih objekata EPCG još drastičniji ukoliko se uporede sa projektovanim vrijednostima za taj period godine.

"Suša je jedini faktor koji je uticao na manju proizvodnju naših hidroelektrana, jer je i pored redovnih godišnjih i kapitalnih remonata njihova spremnost bila maksimalna. Jedan od pokazatelja sušne godine je i činjenica da je za osam mjeseci na slivnom području rijeke Zete ukupno palo 687 litara po metru kvadratnom (lit/m2) vodenog taloga, što je 62 odsto od prosječne količine padavina", rekao je Krivokapić listu Elektroprivreda.

U istom periodu prošle godine ukupno je, kako je dodao, palo 1,2 hiljade lit/m2.

"Izraženo u fizičkim pokazateljima, za osam mjeseci hidroelektrana (HE) Perućica proizvela je oko 295 gigavat sati (GWh) električne energije ili 42 odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok je u istom periodu HE Piva sistemu isporučila oko 257 GWh, 50 odsto manje u odnosu na uporedni period", naveo je Krivokapić.

Podaci su još lošiji za sedmi mjesec kada je HE Perućica proizvela oko sedam GWh električne energije, čak 73 odsto manje od planiranog, a HE Piva oko 20 GWh ili 68,5 odsto manje od bilansom projektovanih količina energije.

"HE Perućica je u avgustu bila van pogona zbog redovnog godišnjeg remonta opreme i postrojenja, dok je proizvodni učinak Pive od blizu 39 GWh električne energije bio 44 odsto manji od planiranog za taj mjesec", rekao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, manjak padavina redukuje proizvodne rezultate hidroelektrana, ali se to nije i neće odraziti na snabdijevanje kupaca.

"Nedostaci se obezbjeđuju iz uvoza i vjetroelektrana, a okosnicu čini proizvodnja Termoelektrane (TE) Pljevlja koja je za osam mjeseci proizvela 765,5 GWh, 14 odsto više od proizvodnje tokom prošle godine", precizirao je Krivokapić.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Nakon što je u prethodnoj tender ponudi došao do 10,6 posto dionica u Energoinvest DVI d.d. Sarajevo, vlasnik turske građevinske kompanije Atilla Group Mehmet Attila Atilla najavio je novi pokušaj ovladavanja sarajeskom kompanijom....
opširnije »
image
Cijene nafte kliznule su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 63 dolara nakon što je u prvi plan izbila bojazan da će veća američka proizvodnja ugroziti nastojanja proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da ograniče višak u opskrbi....
opširnije »
image
Srbija voz", Konzorcijum Šinvoz i kineska kompanija "Zhunu Lokomotive" potpisali su Ugovor o remontu i modernizaciji pet elektromotornih vozova serije 412/416, saopšteno je danas iz "Srbija Voza"....
opširnije »