Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Nafta | Katarska kriza povećava zalihe nafte

Katarska kriza povećava zalihe nafte

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Oporavak cijene ključnih ročnica za žitarice iz SAD-a pomogao je u smanjenju ukupnih gubitaka na robnim tržištima, naročito kod ulagača s imovinom u energetskom sektoru.

Naime, cijena sirove nafte u padu je već treći tjedan, pri čemu su za najnovije slabljenje odgovorne tenzije na Bliskom istoku s Katarom, a i plemeniti metali su poništili ostvarene dobitke uoči ovotjednog FOMC-ovog sastanka, poručuje Ole Hansen, rukovoditelj za robna tržišta u Saxo banci.

- Cijena sirove nafte vratila se na razine prije Opecovih dogovora, radi najnovije geopolitičke krize na Bliskom istoku. Na razmirice s Katarom ulagači gledaju kao negativni faktor, ponajprije jer je moguć rizik smanjenog poštivanja dogovora oko rezanja proizvodnje ili čak i potpunog raspada dogovora. Istovremeno, zalihe nafte u SAD-u su se iznenađujuće povećale i vratile na tromjesečnu najvišu razinu dok se proizvodnja iz Nigerije i Libije i dalje povećava – kaže Hansen.

Situacija s Katarom samo potvrđuje koliko su važni pozadinski događaji u regiji Bliskog istoka između glavnih proizvođača nafte, pri čemu su na jednoj strani Saudijska Arabija koju podržava SAD i, s druge, Iran s podrškom Rusije. U SAD-u je pak njihova službena državna agencija objavila predviđanja da bi u 2018. godini dnevna proizvodnja mogla doseći 10 milijuna barela, što je više od trenutnog rekorda iz 1970 s 9,6 milijuna barela dnevno. Ipak, u Saxo banci, ne vjeruju u ostvarenje tih prognoza, s obzirom na najnovije rasprodaje.

Zlato i srebro snažno se oporavilo radi brojnih nesigurnosti, no nakon sastanka Europske središnje banke koji nije donio nikakve velike promjene, bez dodatnih iznenađenja u svjedočenju bivšeg šefa FBI-ja Jamesa Comeya te nakon izbora u Velikoj Britaniji, ulagači su odlučili 'pokupiti' ostvarene dobiti prije ovotjednog sastanka američkog FOMC-a.  Industrijskim metalima trgovalo se po nižim cijenama radi značajnog povećanja proizvodnje, osim bakrom. Za više cijene tog metala zaslužan je veći uvoz u Kinu, manje zalihe i poremećaji u vađenju u Kini radi vremenskih uvjeta.

Kada je pak riječ o američkim poljoprivrednicima, početak sezone donio im je probleme: od prevelike kiše u vrijeme sijanja do trenutnih suša i vrućina tijekom procesa rasta. Najavljena stabilnija vremenska prognoza smanjit će rast cijene, ali to samo ukazuje na ozbiljnu volatilnost cijene za žitarice koje su ovisne o temperaturnim uvjetima, podsjećaju ulagače iz danske investicijske banke.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Kontroverzna odluka britanske vlade da odobri izgradnju nuklearne elektrane Hinkley Point koštaće britanske potrošače električne energije više milijardi funti nego što je prvobitno predviđeno, saopštila je danas britanska Nacionalna revizorska kancelarija (NAO)....
opširnije »
image
Svjetska organizacija za zaštitu prirode - WWF, u okviru programa "Zaštićena područja za prirodu i ljude" - terenski projekt Una, u srijedu je u Kulen Vakufu izvršila primopredaju 11 štandova Nacionalnom parku Una za uspostavu eko tržnica na području Nacionalnog parka. ...
opširnije »
image
Nacrt zakona o gasu RS proširuje nadležnosti entiteta, i hitno ga treba mijenjati – stav je Evropske energetske zajednice....
opširnije »