Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Nafta | Katarska kriza povećava zalihe nafte

Katarska kriza povećava zalihe nafte

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Oporavak cijene ključnih ročnica za žitarice iz SAD-a pomogao je u smanjenju ukupnih gubitaka na robnim tržištima, naročito kod ulagača s imovinom u energetskom sektoru.

Naime, cijena sirove nafte u padu je već treći tjedan, pri čemu su za najnovije slabljenje odgovorne tenzije na Bliskom istoku s Katarom, a i plemeniti metali su poništili ostvarene dobitke uoči ovotjednog FOMC-ovog sastanka, poručuje Ole Hansen, rukovoditelj za robna tržišta u Saxo banci.

- Cijena sirove nafte vratila se na razine prije Opecovih dogovora, radi najnovije geopolitičke krize na Bliskom istoku. Na razmirice s Katarom ulagači gledaju kao negativni faktor, ponajprije jer je moguć rizik smanjenog poštivanja dogovora oko rezanja proizvodnje ili čak i potpunog raspada dogovora. Istovremeno, zalihe nafte u SAD-u su se iznenađujuće povećale i vratile na tromjesečnu najvišu razinu dok se proizvodnja iz Nigerije i Libije i dalje povećava – kaže Hansen.

Situacija s Katarom samo potvrđuje koliko su važni pozadinski događaji u regiji Bliskog istoka između glavnih proizvođača nafte, pri čemu su na jednoj strani Saudijska Arabija koju podržava SAD i, s druge, Iran s podrškom Rusije. U SAD-u je pak njihova službena državna agencija objavila predviđanja da bi u 2018. godini dnevna proizvodnja mogla doseći 10 milijuna barela, što je više od trenutnog rekorda iz 1970 s 9,6 milijuna barela dnevno. Ipak, u Saxo banci, ne vjeruju u ostvarenje tih prognoza, s obzirom na najnovije rasprodaje.

Zlato i srebro snažno se oporavilo radi brojnih nesigurnosti, no nakon sastanka Europske središnje banke koji nije donio nikakve velike promjene, bez dodatnih iznenađenja u svjedočenju bivšeg šefa FBI-ja Jamesa Comeya te nakon izbora u Velikoj Britaniji, ulagači su odlučili 'pokupiti' ostvarene dobiti prije ovotjednog sastanka američkog FOMC-a.  Industrijskim metalima trgovalo se po nižim cijenama radi značajnog povećanja proizvodnje, osim bakrom. Za više cijene tog metala zaslužan je veći uvoz u Kinu, manje zalihe i poremećaji u vađenju u Kini radi vremenskih uvjeta.

Kada je pak riječ o američkim poljoprivrednicima, početak sezone donio im je probleme: od prevelike kiše u vrijeme sijanja do trenutnih suša i vrućina tijekom procesa rasta. Najavljena stabilnija vremenska prognoza smanjit će rast cijene, ali to samo ukazuje na ozbiljnu volatilnost cijene za žitarice koje su ovisne o temperaturnim uvjetima, podsjećaju ulagače iz danske investicijske banke.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Federalno ministarstvo prostornog uređenja nije odbacilo zahtjev Rudnika mrkog uglja Banovići za izdavanje odobrenja za građenje bloka 1 Termoelektrane Banovići, nego za izdavanje prethodne građevinske dozvole, izjavio je za Radio-televiziju Tuzlanskog kantona Munever Čergić, direktor RMU Banovići....
opširnije »
image
Električna energija u Crnoj Gori biće skuplja za šest odsto od 1. januara 2018. godine, a na ukupnom računu povećanje će biti 2,7 odsto, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG). Navodi se da za redovne platiše povećanje cijene neće uticati na visinu računa, javlja Anadolu Agency (AA)....
opširnije »
image
Sporazum o formiranju zajedničkog preduzeća između firme „Gas-Res“ iz Banje Luke i kompanije „Gazprom SPG Tehnologii“ iz Sankt Peterburga potpisan je danas u Banjoj Luci. ...
opširnije »