Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Nafta | Cijene nafte porasle iznad 47 dolara

Cijene nafte porasle iznad 47 dolara

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Cijene nafte ponovo su u petak na međunarodnim tržištima prekoračile razinu od 47 dolara, poduprte dogovorom vodećih proizvođača o smanjenju proizvodnje koji je ublažio utjecaj naznaka o slabijoj ljetnoj potražnji u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla za 43 centa u odnosu na na prethodno zatvaranje i iznosila je 47,35 dolara. Jučer je zaključila trgovanje bez većih promjena u odnosu na zatvaranje prethodnog dana kada je potonula 1,72 dolara pod utjecajem neočekivanog skoka zaliha benzina u SAD-u.

Na američkom tržištu danas nije bilo značajnijih promjena u cijeni i barelom trgovalo po 44,70 dolara. Jučer je također zaključio trgovanje bez većih promjena u odnosu na prethodno zatvaranje kada je njegova cijena pala 1,73 dolara.

"Na tržištu jučer nije bilo većih promjena a jutros se pokušavalo oporaviti. U svakom slučaju, nitko ne špekulira s rastom cijena", opisuje raspoloženje na tržištu Tamas Varga iz PVM Oil Associates.

Sredinom tjedna tržišta je uzdrmao neočekivani skok zaliha benzina u prošlom tjednu, za 2,1 milijun barela, usred ljetne sezone vožnje. Taj je podatak u službenom izvješću zasjenio pad zaliha sirove nafte, za 1,7 milijuna barela, budući da signalizira slabiju potražnju u vodećem potrošaču nafte u svijetu.

SAD inače ne sudjeluje u dogovoru vodećih proizvođača o smanjenju opskrbe za nekih 1,8 milijuna barela dnevno do kraja ožujka iduće godine. Tako je američka proizvodnja u odnosu na sredinu prošle godine povećana više od 10 posto, na 9,3 milijuna barela.

"Male su šanse za izrazitiji rast cijena ako ne dođe do nekog poremećaja (u opskrbi) ili ne stignu neke vijesti iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC)", tumači Olivier Jakob iz PetroMatrixa.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 44,38 dolar, što znači da je pala 78 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Kontroverzna odluka britanske vlade da odobri izgradnju nuklearne elektrane Hinkley Point koštaće britanske potrošače električne energije više milijardi funti nego što je prvobitno predviđeno, saopštila je danas britanska Nacionalna revizorska kancelarija (NAO)....
opširnije »
image
Svjetska organizacija za zaštitu prirode - WWF, u okviru programa "Zaštićena područja za prirodu i ljude" - terenski projekt Una, u srijedu je u Kulen Vakufu izvršila primopredaju 11 štandova Nacionalnom parku Una za uspostavu eko tržnica na području Nacionalnog parka. ...
opširnije »
image
Nacrt zakona o gasu RS proširuje nadležnosti entiteta, i hitno ga treba mijenjati – stav je Evropske energetske zajednice....
opširnije »