Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Nafta | Kako je EU otvorila vrata kanadskoj prljavoj nafti?

Kako je EU otvorila vrata kanadskoj prljavoj nafti?

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Odluka EU da promijeni način klasifikacije nafte predstavlja dobru vijest za kanadski izvoz, ali lošu za okoliš jer nafta koja se proizvodi iz naftnih pijesaka mnogo više zagađuje od konvencionalnih fosilnih goriva. Najveći proizvođač nafte iz naftnih pijesaka je Kanada, a taj energent do Europe stiže preko SAD-a, gdje se u rafinerijama miješa sa lakšim naftama.

Nafta koja se vadi iz naftnih pijesaka je najveći zagađivač među fosilnim gorivima. Ta nafta, deponirana na površini zemlje, 100 puta je viskoznija i gušća od konvencionalne nafte.

Ipak, od prosinca 2014. taj izvor energije, koji uglavnom dolazi iz kanadske pokrajine Alberta, u Europskoj uniji se više ne označava kao posebno štetan za okoliš. Takva odluka rezultat je sporazuma CETA o slobodnoj trgovini Kanade i EU. Prljava nafta dobila je oznaku čiste, piše partner portala EurActiv.com, Ouest-France.

Sve je počelo 2009. godine, kada su zakonodavci EU odlučili smanjiti emisije iz sektora transporta za 6% do 2020. Europska komisija je 2011. godine, sa ciljem ograničenja potrošnje nafte iz naftnih pijeska, tom energentu dala "ugljičnu vrijednost" koja je pet puta veća nego ona konvencionalno dobivene nafte. Odluka je zasnovana na nalazima Sveučilišta Stanford prema kojima naftni pijesci stvaraju i do 23% veće emisiju stakleničkih plinova.

"To se događa kada pustimo naftnim kompanije da pokazuju mišiće", rekao je predsjednik Greenpeace u Kanadi Patrick Bonin. Ova nevladina organizacija pisala je tadašnjem kanadskom premijeru Stephenu Harperu "da zaustavi lobiranje u Bruxellesu". Ali, ono je bilo bez uspjeha i 17. prosinca 2015. kanadska prljava nafta je "očišćena" u europskoj direktivi koju je usvojio Europski parlament sa 337 prema 325 glasova.

Francuski europarlamentarac iz redova socijalista i član parlamentarnog odbora za okoliš Guillaume Balas nazvao je ovu odluku "demokratskom opscenom". "Ona potvrđuje disfunkcionalnost EU i njen manjak političke hrabrosti", istaknuo je Balas.

U Francuskoj se događaj nije našao na naslovnim stranama iako se Pariz pripremao biti domaćinom najveće UN konferencije o klimatskim promenama - COP21. Europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström rekla je u travnju da "europski standardi nisu spušteni" tijekom pregovora o sporazumu o slobodnoj trgovini EU i Kanade (CETA) koji još nisu ratificirali nacionalni i regionalni parlamenti članica EU.

Međutim, kanadski ekolog kaže da je promjenu označavanja nafte Bruxelles "jasno prihvatio" u sklopu pregovora. "Barijera u trgovini ne treba biti", dodao je Bonin.

Tijekom 2014. godini Kanada je iz naftnih pijeska proizvodila 2.5 milijuna barela nafte na dan. "To je dvostruko više nego što ta zemlja potroši", rekao je Bonin dodajući da se najveći dio te nafte izvozi. Nafta iz naftnih pijesaka stiže u Europu preko SAD, gde se miješa sa lakšim naftama u rafinerijama u Meksičkom zaljevu.

Inače, američki predsjednik Donald Trump nedavno je dao "zeleno svjetlo" za naftovod Keystone XL, koji bi se kroz 1.900 kilometara protezao od Alberte do Teksasa (SAD). Ovaj naftovod imati će kapacitet od 800.000 barela dnevno, rekao je stručnjak Francuskog instituta za naftu Fabrice Bertoncini, prenosi Croenergo.eu.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Federalno ministarstvo prostornog uređenja nije odbacilo zahtjev Rudnika mrkog uglja Banovići za izdavanje odobrenja za građenje bloka 1 Termoelektrane Banovići, nego za izdavanje prethodne građevinske dozvole, izjavio je za Radio-televiziju Tuzlanskog kantona Munever Čergić, direktor RMU Banovići....
opširnije »
image
Električna energija u Crnoj Gori biće skuplja za šest odsto od 1. januara 2018. godine, a na ukupnom računu povećanje će biti 2,7 odsto, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG). Navodi se da za redovne platiše povećanje cijene neće uticati na visinu računa, javlja Anadolu Agency (AA)....
opširnije »
image
Sporazum o formiranju zajedničkog preduzeća između firme „Gas-Res“ iz Banje Luke i kompanije „Gazprom SPG Tehnologii“ iz Sankt Peterburga potpisan je danas u Banjoj Luci. ...
opširnije »