Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Nafta | Kako se Saudijci prilagođavaju promjenama na tržištu nafte u SAD-u?

Kako se Saudijci prilagođavaju promjenama na tržištu nafte u SAD-u?

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Cijene nafte pale su više od deset posto od 25. maja, dana kada su OPEC, Rusija i drugi naftaši dogovorili produženje roka za smanjenje proizvodnje.

Razlog ovom novom padu je porast sirovih zaliha u SAD, nešto što Saudijska Arabija želi i izgleda može promijeniti. Ova kraljevina bogata naftom ima veliku rafineriju u Americi, a da bi manipulirala brojkama, Saudijci bi mogli usporiti izvoz u Ameriku.

"Mislim da je njihov sljedeći plan napada da odustanu od izvoza, tako da mogu prividno prikazati pad u izvještajima", rekao je John Kilduf, analitičar. "I to će napraviti tako da će izgledati da se zalihe stvarno smanjuju", dodao je.

Prema njegovim riječima, od osam miliona barela dnevno u SAD, čak milion je od Saudijaca.

"Saudijci razumiju značaj promjena u SAD, prate stanje i signaliziraju da će smanjiti isporuke u SAD", rekla je Helima Croft, takođe analitičarka u tom sektoru. "Mislim da će to biti dobar potez, posebno zbog potražnje u ljetnim mjesecima", dodala je, prenosi B92.

IEA, čije je sjedište u Parizu, priopćila je u svom mjesečnom izvještaju da očekuje kako će proizvodnja u zemljama koje nisu članice OPEC-a, kao što su SAD, porasti za 700.000 barela dnevno ove godine. Ta organizacija predviđa da će proizvodnja rasti još brže iduće godine i to za 1.5 miliona barela dnevno, što je neznatno više od očekivanog rasta globalne potražnje.

Organizacija navodi da je njena prva prognoza za 2018. vrlo zabrinjavajuća za proizvođače koji namjeravaju ograničiti proizvodnju.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Federalno ministarstvo prostornog uređenja nije odbacilo zahtjev Rudnika mrkog uglja Banovići za izdavanje odobrenja za građenje bloka 1 Termoelektrane Banovići, nego za izdavanje prethodne građevinske dozvole, izjavio je za Radio-televiziju Tuzlanskog kantona Munever Čergić, direktor RMU Banovići....
opširnije »
image
Električna energija u Crnoj Gori biće skuplja za šest odsto od 1. januara 2018. godine, a na ukupnom računu povećanje će biti 2,7 odsto, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG). Navodi se da za redovne platiše povećanje cijene neće uticati na visinu računa, javlja Anadolu Agency (AA)....
opširnije »
image
Sporazum o formiranju zajedničkog preduzeća između firme „Gas-Res“ iz Banje Luke i kompanije „Gazprom SPG Tehnologii“ iz Sankt Peterburga potpisan je danas u Banjoj Luci. ...
opširnije »