Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Nafta | Kako se Saudijci prilagođavaju promjenama na tržištu nafte u SAD-u?

Kako se Saudijci prilagođavaju promjenama na tržištu nafte u SAD-u?

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Cijene nafte pale su više od deset posto od 25. maja, dana kada su OPEC, Rusija i drugi naftaši dogovorili produženje roka za smanjenje proizvodnje.

Razlog ovom novom padu je porast sirovih zaliha u SAD, nešto što Saudijska Arabija želi i izgleda može promijeniti. Ova kraljevina bogata naftom ima veliku rafineriju u Americi, a da bi manipulirala brojkama, Saudijci bi mogli usporiti izvoz u Ameriku.

"Mislim da je njihov sljedeći plan napada da odustanu od izvoza, tako da mogu prividno prikazati pad u izvještajima", rekao je John Kilduf, analitičar. "I to će napraviti tako da će izgledati da se zalihe stvarno smanjuju", dodao je.

Prema njegovim riječima, od osam miliona barela dnevno u SAD, čak milion je od Saudijaca.

"Saudijci razumiju značaj promjena u SAD, prate stanje i signaliziraju da će smanjiti isporuke u SAD", rekla je Helima Croft, takođe analitičarka u tom sektoru. "Mislim da će to biti dobar potez, posebno zbog potražnje u ljetnim mjesecima", dodala je, prenosi B92.

IEA, čije je sjedište u Parizu, priopćila je u svom mjesečnom izvještaju da očekuje kako će proizvodnja u zemljama koje nisu članice OPEC-a, kao što su SAD, porasti za 700.000 barela dnevno ove godine. Ta organizacija predviđa da će proizvodnja rasti još brže iduće godine i to za 1.5 miliona barela dnevno, što je neznatno više od očekivanog rasta globalne potražnje.

Organizacija navodi da je njena prva prognoza za 2018. vrlo zabrinjavajuća za proizvođače koji namjeravaju ograničiti proizvodnju.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Kontroverzna odluka britanske vlade da odobri izgradnju nuklearne elektrane Hinkley Point koštaće britanske potrošače električne energije više milijardi funti nego što je prvobitno predviđeno, saopštila je danas britanska Nacionalna revizorska kancelarija (NAO)....
opširnije »
image
Svjetska organizacija za zaštitu prirode - WWF, u okviru programa "Zaštićena područja za prirodu i ljude" - terenski projekt Una, u srijedu je u Kulen Vakufu izvršila primopredaju 11 štandova Nacionalnom parku Una za uspostavu eko tržnica na području Nacionalnog parka. ...
opširnije »
image
Nacrt zakona o gasu RS proširuje nadležnosti entiteta, i hitno ga treba mijenjati – stav je Evropske energetske zajednice....
opširnije »