Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Nafta | Kako se Saudijci prilagođavaju promjenama na tržištu nafte u SAD-u?

Kako se Saudijci prilagođavaju promjenama na tržištu nafte u SAD-u?

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Cijene nafte pale su više od deset posto od 25. maja, dana kada su OPEC, Rusija i drugi naftaši dogovorili produženje roka za smanjenje proizvodnje.

Razlog ovom novom padu je porast sirovih zaliha u SAD, nešto što Saudijska Arabija želi i izgleda može promijeniti. Ova kraljevina bogata naftom ima veliku rafineriju u Americi, a da bi manipulirala brojkama, Saudijci bi mogli usporiti izvoz u Ameriku.

"Mislim da je njihov sljedeći plan napada da odustanu od izvoza, tako da mogu prividno prikazati pad u izvještajima", rekao je John Kilduf, analitičar. "I to će napraviti tako da će izgledati da se zalihe stvarno smanjuju", dodao je.

Prema njegovim riječima, od osam miliona barela dnevno u SAD, čak milion je od Saudijaca.

"Saudijci razumiju značaj promjena u SAD, prate stanje i signaliziraju da će smanjiti isporuke u SAD", rekla je Helima Croft, takođe analitičarka u tom sektoru. "Mislim da će to biti dobar potez, posebno zbog potražnje u ljetnim mjesecima", dodala je, prenosi B92.

IEA, čije je sjedište u Parizu, priopćila je u svom mjesečnom izvještaju da očekuje kako će proizvodnja u zemljama koje nisu članice OPEC-a, kao što su SAD, porasti za 700.000 barela dnevno ove godine. Ta organizacija predviđa da će proizvodnja rasti još brže iduće godine i to za 1.5 miliona barela dnevno, što je neznatno više od očekivanog rasta globalne potražnje.

Organizacija navodi da je njena prva prognoza za 2018. vrlo zabrinjavajuća za proizvođače koji namjeravaju ograničiti proizvodnju.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović nazočio je u četvrtak otvaranju Druge regionalne energetske konferencije "Uspostava organiziranog tržišta električne energije u Bosni i Hercegovini" koja se u Mostaru održava 19. i 20. listopada. ...
opširnije »
image
Energetska efikasnost nije samo tehnički termin nego zaista ima utjecaja na život ljudi i primjenom mjera energetske efikasnosti doprinosi se smanjuju emisija ugljen dioksida i utjecaja klimatskih promjena, a u okviru projekata energetske efikasnosti, kreiranju novih radna mjesta - izjavila je u Sarajevu rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu. ...
opširnije »
image
Potpredsjednik britansko-nizozemskog energetskog diva Shell zadužen za nekonvencionalne izvore izjavio je da je proizvodnja plina iz škriljaca motor budućeg rasta za firmu. ...
opširnije »