Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Nafta | Cijene nafte prošle sedmice skočile više od 4,5%

Cijene nafte prošle sedmice skočile više od 4,5%

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice snažno porasle, nakon oštrog pada sedam dana prije, jer su ulagače ohrabrile naznake usporavanja rasta proizvodnje u SAD-u i jačanja potražnje u Kini.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice porasla 4,7 posto, na 48,90 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 5,2 posto, na 46,55 dolara.

Rast cijena zahvaljuje se izvješćima koja su pokazala da potražnja raste, posebice u Kini, dok su zalihe u SAD-u pale.

Kineski je uvoz u prvih šest ovogodišnjih mjeseci bio 13,8 posto viši nego u istom razdoblju prošle godine, dok su američke zalihe sirove nafte u prethodnoj sedmici, prema službenim podacima, smanjene za 7,6 milijuna barela dnevno, najoštrije u 10 mjeseci.

"Oni koji su željeli potvrdu o globalnoj potražnji za naftom sada su je dobili u podacima o kineskom uvozu", kazao je Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

Analitičari Commerzbanka procjenjuju, pak, da će se zalihe nafte u razvijenom svijetu vjerojatno nastaviti smanjivati u predstojećem razdoblju "pod uslovom da Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) ponovo značajno ne poveća proizvodnju".

U fokusu ulagača su Nigerija i Libija, članice OPEC-a koje su izuzete iz dogovora vodećih proizvođača o smanjenju ponude, s obzirom na sukobe koji su proteklih godina smanjili njihov izvoz.

Trenutno Libija i Nigerija proizvode gotovo 700 tisuća barela dnevno više nego u studenom prošle godine kada je OPEC uz podršku skupine neovisnih proizvođača odlučio smanjiti proizvodnju za 1,8 milijuna barela dnevno kako bi utjecao na smanjenje jaza između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje.

I američka je proizvodnja porasla u proteklih 12 mjeseci, i to više od 10 posto, dosegnuvši 9,4 milijuna barela dnevno. No, ulagače su u petak ohrabrile naznake usporavanja rasta proizvodnje u SAD-u.

Tvrtka Baker Hughes objavila je da je broj naftnih postrojenja u SAD-u prošloga tjedna porastao za samo dva, na 765, najviše od travnja 2015. godine.

No, idući će tjedni pokazati je li to usporavanje rasta samo privremeno ili trajnije.

"Uskoro će tržište ponovo usmjeriti pozornost na ponudu... a tu situacija ni u kom slučaju nije ohrabrujuća", upozorava Varga.

Tim više što su nedavne procjene Reutersa pokazale da je OPEC-ov izvoz u lipnju porastao na najvišu razinu u ovoj godini.

Predstavnici skupine zemalja koji prate dogovor OPEC-a i nekih nečlanica tog kartela o smanjenju proizvodnje sastat će se u Rusiji 24. srpnja i tada bi mogli donijeti nove preporuke o dogovoru.

U prvom polugodištu cijene su nafte i na londonskom i na američkom tržištu potonule više od 14 posto, što je njihov najveći pad od prvog polugodišta 1998. godine, kada su izgubile 19 posto.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Snabdijevanje Srbije ruskim gasom preko Turskog toka sve je realnije, iako do realizacije ima još nepoznanica koje mogu da utiču na ovaj projekat, smatraju sagovornici Radija Slobodna Evropa....
opširnije »
image
Prirodni resursi zemalja u Africi koji su značajan dio svjetskih rezervi, obećavaju budućnost tog kontinenta koji se i dalje suočava sa siromaštvom, sukobima i političkim krizama....
opširnije »
image
Prijedlog novog zakona o Fondu za zaštitu okoliša i energijsku efikasnost FBiH nije dobio potrebnu većinu glasova na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH....
opširnije »