Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Nafta | Analitičari: Nakon uragana Harvey rast će cijene nafte, plina i hrane

Analitičari: Nakon uragana Harvey rast će cijene nafte, plina i hrane

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Analitičari procjenjuju da će uticaj uragana Harvey na američku ekonomiju premašiti 40 milijardi dolara, s direktnim gubicima većima od 20 milijardi dolara, a na tržištima se idućih dana i sedmica očekuju osjetni poremećaji.

Mnoge rafinerije su zatvorene, a gotovo petina proizvodnje nafte i plina u Meksičkom zalivu je obustavljena uslijed najveće vremenske nepogode koja je pogodila SAD u više od desetljeća.

Uragan Harvey je prouzrokovao snažne udare vjetra te ogromne poplave koje su prisilile hiljade ljudi na napuštanje njihovih domova, a očekuje se da će zatvaranje rafinerija prouzrokovati trenutni snažniji skok cijena plina na američkom tržištu.

Oluja je poharala jugoistočni Teksas i Meksički zaliv, udarivši u središte energetske industrije SAD-a, područje na kojem se nalazi gotovo polovina američkih rafinerijskih kapaciteta i petina proizvodnje nafte.

Houston, gdje je voda preplavila saobraćajnice, također je sjedište jedne od najvećih američkih luka. To je četvrti najveći grad u SAD-u, a vrijednost ekonomske aktivnosti godišnje premašuje 500 milijardi dolara.

"Cijene plina u SAD-u porasle su oko 10 posto od oluje", ističe glavni ekonomist konzultantske kuće RSM US Joseph Brusuelas. Očekuje daljnji skok od 20 do 30 posto kroz sljedeće dvije sedmice u teksaškoj regiji, s manje značajnim porastima drugdje.

"Cijene hrane bi također mogle biti pogođene, s obzirom na to da su isporuke pšenice i soje usporene ili otkazane", dodaje Brusuelas, prenosi Hina.



Energetika.ba / FENA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Krenulo je polaganje i montaža prekoganičnog dalekovoda koji će povezivati Veliku Britaniju i Belgiju. ...
opširnije »
image
Prije početka rata 2011. Sirija je bila u potpunosti elektrificirana, s 95% kućanstava povezanih na električnu mrežu. ...
opširnije »
image
U srijedu, 27. septembra, u Gradačcu će službeno biti pušteno u rad novoobnovljeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje bi svojim kapacitetom trebalo zadovoljiti potrebe Gradačca u narednih trideset godina, izvijestila je RTV Slon....
opširnije »