Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Nafta | Analitičari: Nakon uragana Harvey rast će cijene nafte, plina i hrane

Analitičari: Nakon uragana Harvey rast će cijene nafte, plina i hrane

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Analitičari procjenjuju da će uticaj uragana Harvey na američku ekonomiju premašiti 40 milijardi dolara, s direktnim gubicima većima od 20 milijardi dolara, a na tržištima se idućih dana i sedmica očekuju osjetni poremećaji.

Mnoge rafinerije su zatvorene, a gotovo petina proizvodnje nafte i plina u Meksičkom zalivu je obustavljena uslijed najveće vremenske nepogode koja je pogodila SAD u više od desetljeća.

Uragan Harvey je prouzrokovao snažne udare vjetra te ogromne poplave koje su prisilile hiljade ljudi na napuštanje njihovih domova, a očekuje se da će zatvaranje rafinerija prouzrokovati trenutni snažniji skok cijena plina na američkom tržištu.

Oluja je poharala jugoistočni Teksas i Meksički zaliv, udarivši u središte energetske industrije SAD-a, područje na kojem se nalazi gotovo polovina američkih rafinerijskih kapaciteta i petina proizvodnje nafte.

Houston, gdje je voda preplavila saobraćajnice, također je sjedište jedne od najvećih američkih luka. To je četvrti najveći grad u SAD-u, a vrijednost ekonomske aktivnosti godišnje premašuje 500 milijardi dolara.

"Cijene plina u SAD-u porasle su oko 10 posto od oluje", ističe glavni ekonomist konzultantske kuće RSM US Joseph Brusuelas. Očekuje daljnji skok od 20 do 30 posto kroz sljedeće dvije sedmice u teksaškoj regiji, s manje značajnim porastima drugdje.

"Cijene hrane bi također mogle biti pogođene, s obzirom na to da su isporuke pšenice i soje usporene ili otkazane", dodaje Brusuelas, prenosi Hina.Energetika.ba / FENA

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Federalna vlada je prihvatila informaciju o kreditu Izvozno-uvozne banke Kine uz garanciju Federacije Bosne i Hercegovine za finansiranje Projekta izgradnje Bloka 7 - 450 MW Termoelektrane Tuzla....
opširnije »
image
Elektroprivreda BiH predložila je Regulatornoj agenciji za energiju FBiH (FERK) povećanje cijena struje za pravne osobe koje nisu izabrale snabdjevača na otvorenom tržištu električne energije....
opširnije »
image
Porsche 911 koji će pokretati samo elektromotori mogao bi biti predstavljen tek za desetak godina, a naredna generacija 911-ice možda dobije hibridnu verziju....
opširnije »