Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Nafta | Kineski CEFC ulaže devet milijardi dolara u Rosneft, Glencore i Katar smanjuju udjele

Kineski CEFC ulaže devet milijardi dolara u Rosneft, Glencore i Katar smanjuju udjele

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Kineski konglomerat CEFC kupit će za 9,1 milijardu dolara 14,16 posto udjela u ruskom proizvođaču nafte Rosneftu od britansko-švicarskog Glencorea i katarskog investicijskog fonda, čime će se dodatno učvrstiti energetsko partnerstvo Kine i Rusije.

CEFC China Energy razvio se proteklih godina iz specijaliziranog trgovca naftom u razgranati energetski konglomerat a njegova kupnja udjela u ruskom naftnom divu značit će čvršću suradnju drugog potrošača nafte u svijetu i vodećeg proizvođača, primjećuje Reuters.

Sporazum se vremenski poklopio s američkim uvođenjem novog paketa ekonomskih sankcija Rusiji, čime se velikim zapadnim kompanijama poput Glencorea dodatno otežava razvoj partnerstva i produbljivanje veza s ruskim kompanijama u vlasništvu države, kao što je Rosneft.

Iz britansko-švicarske kuće za trgovinu naftom Glencore priopćili su da će CEFC kupiti dionice Rosnefta po 16 posto višoj cijeni u odnosu na njihov 30-dnevni prosjek. Točan iznos u priopćenju nije naveden.

Glasnogovornik kineske kompanije kazao je da će ih platiti 9,1 milijardu dolara.

Rosneftova tržišna kapitalizacija iznosi 57 milijardi dolara a CEFC-ova kupnja udjela svrstat će se među najveća kineska ulaganja u Rusiju u povijesti dvije zemlje.

U prosincu prošle godine Glencore i katarski fond QIA dogovorili su kupnju 19,5 posto udjela u Rosneftu za nešto više od 10,2 milijarde eura, pomažući Kremlju da popuni rupu u proračunu. Nakon što CEFC-u prodaju 14,16 posto udjela, Glencoreu će ostati 0,5 posto a katarskom fondu 4,7 posto udjela u ruskoj naftnoj kompaniji.

Rusija je glavni kineski dobavljač nafte a na drugom je mjestu Saudijska Arabija, najveći izvoznik nafte u svijetu.

Rosneft vodi Igor Sečin, blizak saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je dodijelio posebna državna odličja čelniku Glencorea Ivanu Glasenbergu za kupnju udjela u ruskoj naftnoj kompaniji.

Odlikovan je i čelnik ruskog ogranka talijanske banke Intese SanPaolo Antonio Fallico za sufinanciranje transakcije kreditom od 5,2 milijarde eura.

Glencore i katarski fond nisu objavili za koga su stvarno kupili udjele u Rosneftu a Intesa zbog novih sankcija Rusiji nije uspjela pronaći partnere među bankama za sindiciranje kredita i preuzimanje dijela rizika, podsjeća Reuters.

Sporazum o prodaji udjela CEFC-u bit će zaključen nakon završnog kruga pregovora a kineska kompanija mora ishoditi i potrebne regulatorne dozvole, napominje Reuters.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Končar je objavio potpisivanje važnog ugovora za isporuku opreme za Zračnu luku Dubrovnik. ...
opširnije »
image
Američki federalni regulatori PHMSA naložili su operatoru jedinog američkog izvoznog LNG terminala Sabine Pass da mora zatvoriti dva od pet spremnika kapaciteta 160.000 m3 zbog otkrivenih velikih propuštanja plina. ...
opširnije »
image
Holandska energetska kompanija Nero Renewable planira u Rumuniji uskoro realizirati projekt dvije vjetroelektrane. ...
opširnije »