Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Nafta | Kineski CEFC ulaže devet milijardi dolara u Rosneft, Glencore i Katar smanjuju udjele

Kineski CEFC ulaže devet milijardi dolara u Rosneft, Glencore i Katar smanjuju udjele

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Kineski konglomerat CEFC kupit će za 9,1 milijardu dolara 14,16 posto udjela u ruskom proizvođaču nafte Rosneftu od britansko-švicarskog Glencorea i katarskog investicijskog fonda, čime će se dodatno učvrstiti energetsko partnerstvo Kine i Rusije.

CEFC China Energy razvio se proteklih godina iz specijaliziranog trgovca naftom u razgranati energetski konglomerat a njegova kupnja udjela u ruskom naftnom divu značit će čvršću suradnju drugog potrošača nafte u svijetu i vodećeg proizvođača, primjećuje Reuters.

Sporazum se vremenski poklopio s američkim uvođenjem novog paketa ekonomskih sankcija Rusiji, čime se velikim zapadnim kompanijama poput Glencorea dodatno otežava razvoj partnerstva i produbljivanje veza s ruskim kompanijama u vlasništvu države, kao što je Rosneft.

Iz britansko-švicarske kuće za trgovinu naftom Glencore priopćili su da će CEFC kupiti dionice Rosnefta po 16 posto višoj cijeni u odnosu na njihov 30-dnevni prosjek. Točan iznos u priopćenju nije naveden.

Glasnogovornik kineske kompanije kazao je da će ih platiti 9,1 milijardu dolara.

Rosneftova tržišna kapitalizacija iznosi 57 milijardi dolara a CEFC-ova kupnja udjela svrstat će se među najveća kineska ulaganja u Rusiju u povijesti dvije zemlje.

U prosincu prošle godine Glencore i katarski fond QIA dogovorili su kupnju 19,5 posto udjela u Rosneftu za nešto više od 10,2 milijarde eura, pomažući Kremlju da popuni rupu u proračunu. Nakon što CEFC-u prodaju 14,16 posto udjela, Glencoreu će ostati 0,5 posto a katarskom fondu 4,7 posto udjela u ruskoj naftnoj kompaniji.

Rusija je glavni kineski dobavljač nafte a na drugom je mjestu Saudijska Arabija, najveći izvoznik nafte u svijetu.

Rosneft vodi Igor Sečin, blizak saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je dodijelio posebna državna odličja čelniku Glencorea Ivanu Glasenbergu za kupnju udjela u ruskoj naftnoj kompaniji.

Odlikovan je i čelnik ruskog ogranka talijanske banke Intese SanPaolo Antonio Fallico za sufinanciranje transakcije kreditom od 5,2 milijarde eura.

Glencore i katarski fond nisu objavili za koga su stvarno kupili udjele u Rosneftu a Intesa zbog novih sankcija Rusiji nije uspjela pronaći partnere među bankama za sindiciranje kredita i preuzimanje dijela rizika, podsjeća Reuters.

Sporazum o prodaji udjela CEFC-u bit će zaključen nakon završnog kruga pregovora a kineska kompanija mora ishoditi i potrebne regulatorne dozvole, napominje Reuters.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Krenulo je polaganje i montaža prekoganičnog dalekovoda koji će povezivati Veliku Britaniju i Belgiju. ...
opširnije »
image
Prije početka rata 2011. Sirija je bila u potpunosti elektrificirana, s 95% kućanstava povezanih na električnu mrežu. ...
opširnije »
image
U srijedu, 27. septembra, u Gradačcu će službeno biti pušteno u rad novoobnovljeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje bi svojim kapacitetom trebalo zadovoljiti potrebe Gradačca u narednih trideset godina, izvijestila je RTV Slon....
opširnije »