Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Nafta | Elektromobilnost potiskuje naftu

Elektromobilnost potiskuje naftu

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Svjetska potražnja za naftom će u idućih pet godina dosegnuti vrhunac i potom će pasti, ponajviše zbog povećane prodaje električnih auta, zaključuje čelnik norveške konzultantske kuće DNV GL.

U svojim projekcijama razvoja globalne energetike DNV GL predviđa porast potražnje za naftom do 2022., a potom će se ona smanjiti zbog povećanja potražnje za električnom energijom što će rasti sa sadašnjih 18% na 40% do 2050. godine, najviše  zbog rasta prodaje električnih vozila.

S druge strane, plin će preuzeti vodeće mjesto među energentima i sve velike naftne tvrtke pokušavaju povećati udjel plina u svojim rezervama, navodi DNV GL, a javlja novinska agencija UPI.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Krenulo je polaganje i montaža prekoganičnog dalekovoda koji će povezivati Veliku Britaniju i Belgiju. ...
opširnije »
image
Prije početka rata 2011. Sirija je bila u potpunosti elektrificirana, s 95% kućanstava povezanih na električnu mrežu. ...
opširnije »
image
U srijedu, 27. septembra, u Gradačcu će službeno biti pušteno u rad novoobnovljeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje bi svojim kapacitetom trebalo zadovoljiti potrebe Gradačca u narednih trideset godina, izvijestila je RTV Slon....
opširnije »