Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Nafta | Cijene nafte ponovo iznad 54 dolara, OPEC smanjio proizvodnju

Cijene nafte ponovo iznad 54 dolara, OPEC smanjio proizvodnju

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Cijene nafte ponovo su u utorak prekoračile razinu od 54 dolara na međunarodnim tržištima nakon što je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila da je u kolovozu proizvodila manje nafte.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 32 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 54,16 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 47,73 dolara.

Tržišta je danas poduprla objava OPEC-a da je u kolovozu smanjio proizvodnju za 97 tisuća barela nafte dnevno, na 32,76 milijuna barela dnevno. Time je proizvodnja kliznula ispod prognozirane razine potražnje.

U ponedjeljak je glavni tajnik OPEC-a Mohamad Barkindo izjavio da će dogovor o smanjenju proizvodnje rezultirati približavanjem ponude i potražnje dok bi zalihe mogla dodatno smanjiti snažna potražnja.

U današnjem izvješću OPEC je konstatirao da se zalihe smanjuju i da više cijene nafte na fizičkom tržištu u odnosu na one u terminskim ugovorima ulijevaju nadu da se razlika između ponude i potražnje smanjuje.

"Razlog je nagli skok potražnje na fizičkom tržištu i sve raširenije uvjerenje da će se tržište nafte uravnotežiti u idućoj godini a zalihe sirove nafte i derivata znatno pasti", tumači OPEC u najnovijem mjesečnom izvješću o naftnim tržištima.

Pozornost trgovaca okreće se sada tjednim izvješćima o američkim zalihama radi procjene utjecaja uragana na potražnju. Američki institut za naftu (API) objavit će izvješće tokom dana a vlada u srijedu.

Analitičari u Reutersovoj anketi predviđaju da će izvješća vjerojatno pokazati rast zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 2,3 milijuna barela dok su se zalihe derivata vjerojatno smanjile.

"Na tržišta će u velikoj mjeri utjecati predviđanja o zalihama u SAD-u. Kao što pokazuje Reutersova anketa, raspon očekivanja prilično je velik... nakon objave izvješća moguće su značajne oscilacije", procjenjuje Harry Tchilinguirian iz francuske banke BNP Paribas.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak kliznula na 51,82 dolara, prekinuvši time putanju koja ju je na kraju prošlog tjedna dovela na 52,53 dolara, učvrstivši je nadomak najviše razine u šest mjeseci.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Automobili s dizelskim motorima polako gube prijatelje u industrijalizovanom svijetu. Sud u Štutgartu odlučio je zabraniti korištenje dizelaša od 1. januara 2018. godine, a gradovi poput Pariza, Atine i Madrida žele donijeti slične odluke u narednih nekoliko godina. Neki od najvećih proizvođača auta odredili su smrtnu presudu svojim dizelskim modelima....
opširnije »
image
Uvođenje eko-testa prilikom registracije vozila u Federaciji BiH usklađen je s Direktivama Europske unije koje reguliraju tu oblast i neophodno je za osiguranje postizanja ciljeva smanjenja emisija štetnih plinova motornih vozila, priopćilo je Federalno ministarstvo prometa i komunikacija....
opširnije »
image
Nova nalazišta gasa na istoku mediteranske regije mogu da ponude Evropi alternativne izvore energije koje EU traži, izjavio je predsjednik Egipta Abdel Fatah el Sisi....
opširnije »