Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Nafta | Schröder na čelu Rosnefta

Schröder na čelu Rosnefta

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Gerhard Schröder / Energetika.ba

Bivši njemački kancelar Gerhard Schröder postavljen je na čelo ruske državne naftne kompanije Rosneft, javile su jučer ruske agencije.

Schröderovu namjeru da se pridruži Rosneftu ranije je kritikovala njegova nasljednica na čelu njemačke Vlade Angela Merkel, kao i lider Schröderove Socijaldemokratske partije Njemačke Martin Schulz.

Direktor Rosnefta Igor Sečin, blizak saradnik predsjednika Rusije Vladimira Putina, rekao je danas za agenciju Interfaks da će Schröderov dolazak "omogućiti širenje poslovanja te kompanije u Evropi".

Schröder, njemački kancelar od 1998. do 2005. godine, rekao je da će kao predsjednik Odbora direktora Rosnefta posredovati u nalaženju kompromisa kada se mišljenja članova Odbora razlikuju, navodi Interfaks.

On je ranije kazao da želi da poveća energetsku bezbjednost Njemačke i Evrope.

Schröder je i predsjednik Odbora akcionara kompanije Sjeverni tok koja prenosi gas od Rusije do Njemačke i čiji je većinski vlasnik ruska državna kompanija Gazprom.

Ruska vlada je većinski vlasnik Rosnefta, u čijem vlasništvu udio imaju i britanska kompanije (BP), švicarska kompanija za trgovinu sirovinama Glenkor i katarska državna kompanija Katar investment autoriti (QIA).

Glenkor i QIA su u procesu prodaje većine svog udjela kineskoj kompaniji CEFC.


Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović nazočio je u četvrtak otvaranju Druge regionalne energetske konferencije "Uspostava organiziranog tržišta električne energije u Bosni i Hercegovini" koja se u Mostaru održava 19. i 20. listopada. ...
opširnije »
image
Energetska efikasnost nije samo tehnički termin nego zaista ima utjecaja na život ljudi i primjenom mjera energetske efikasnosti doprinosi se smanjuju emisija ugljen dioksida i utjecaja klimatskih promjena, a u okviru projekata energetske efikasnosti, kreiranju novih radna mjesta - izjavila je u Sarajevu rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu. ...
opširnije »
image
Potpredsjednik britansko-nizozemskog energetskog diva Shell zadužen za nekonvencionalne izvore izjavio je da je proizvodnja plina iz škriljaca motor budućeg rasta za firmu. ...
opširnije »