Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Nafta | Schröder na čelu Rosnefta

Schröder na čelu Rosnefta

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Gerhard Schröder / Energetika.ba

Bivši njemački kancelar Gerhard Schröder postavljen je na čelo ruske državne naftne kompanije Rosneft, javile su jučer ruske agencije.

Schröderovu namjeru da se pridruži Rosneftu ranije je kritikovala njegova nasljednica na čelu njemačke Vlade Angela Merkel, kao i lider Schröderove Socijaldemokratske partije Njemačke Martin Schulz.

Direktor Rosnefta Igor Sečin, blizak saradnik predsjednika Rusije Vladimira Putina, rekao je danas za agenciju Interfaks da će Schröderov dolazak "omogućiti širenje poslovanja te kompanije u Evropi".

Schröder, njemački kancelar od 1998. do 2005. godine, rekao je da će kao predsjednik Odbora direktora Rosnefta posredovati u nalaženju kompromisa kada se mišljenja članova Odbora razlikuju, navodi Interfaks.

On je ranije kazao da želi da poveća energetsku bezbjednost Njemačke i Evrope.

Schröder je i predsjednik Odbora akcionara kompanije Sjeverni tok koja prenosi gas od Rusije do Njemačke i čiji je većinski vlasnik ruska državna kompanija Gazprom.

Ruska vlada je većinski vlasnik Rosnefta, u čijem vlasništvu udio imaju i britanska kompanije (BP), švicarska kompanija za trgovinu sirovinama Glenkor i katarska državna kompanija Katar investment autoriti (QIA).

Glenkor i QIA su u procesu prodaje većine svog udjela kineskoj kompaniji CEFC.


Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Federalno ministarstvo prostornog uređenja nije odbacilo zahtjev Rudnika mrkog uglja Banovići za izdavanje odobrenja za građenje bloka 1 Termoelektrane Banovići, nego za izdavanje prethodne građevinske dozvole, izjavio je za Radio-televiziju Tuzlanskog kantona Munever Čergić, direktor RMU Banovići....
opširnije »
image
Električna energija u Crnoj Gori biće skuplja za šest odsto od 1. januara 2018. godine, a na ukupnom računu povećanje će biti 2,7 odsto, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG). Navodi se da za redovne platiše povećanje cijene neće uticati na visinu računa, javlja Anadolu Agency (AA)....
opširnije »
image
Sporazum o formiranju zajedničkog preduzeća između firme „Gas-Res“ iz Banje Luke i kompanije „Gazprom SPG Tehnologii“ iz Sankt Peterburga potpisan je danas u Banjoj Luci. ...
opširnije »