Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Nafta | Slovenci za mjesečnu plaću mogu kupiti 340 litara goriva više od bh. građana

Slovenci za mjesečnu plaću mogu kupiti 340 litara goriva više od bh. građana

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Bosna i Hercegovina ima najjeftinije cijene naftnih derivata u regiji, a najskuplje gorivo je u Sloveniji, pokazuje analiza koju je uradio Coface.

Cijena litre benzina u BiH je 0,90 eura. Poslije BiH najjeftiniji benzin ima Makedonija, gdje litra benzina košta 1 euro. U Srbiji je cijena benzina 1,19 eura. Najskuplje cijene benzina u regiji imaju Crna Gora, Hrvatska i Slovenija, prenosi Večernji.ba.

Litar benzina u Crnoj Gori košta 1,22 eura, u Hrvatskoj je cijena 1,24 eura, dok je u Sloveniji cijena 1,25 eura. Cijene goriva u Bosni i Hercegovini su najniže u regiji, tvrdnja je koju često spominju bh. političari. I istina je ako se cijena posmatra sama za sebe, međutim, ako se usporedi kupovna moć bh. građana, gorivo je kod nas među najskupljim.

U udruženjima potrošača naglašavaju da se cijena nekog proizvoda ne može promatrati izolirano, odnosno da se mora dovesti u vezu s primanjima građana. Zato, kako ističu, ne stoje prilično česte ocjene da je, u usporedbi sa zemljama okruženja, gorivo u BiH najjeftinije.

"Ono jest najjeftinije kada se promatra njegova cijena na benzinskim stanicama u različitim državama. Međutim, kad se ta cijena dovede u vezu s plaćama i penzijama, jasno je da je gorivo u BiH skuplje nego u mnogim zemljama regije”, kazala je za Blic izvršna direktorica prijedorskog Udruženja građana “Don” Murisa Marić.

Kada se usporede cijene goriva i mjesečna primanja, građani BiH svojim prosječnim plaćama i penzijama mogu kupiti znatno manje goriva od stanovnika većine država u okruženju. Prosječne plaće i penzije, ako se u obzir uzmu prosječne plaće, još smo dobro i prošli, jer možemo kupiti više goriva od Makedonaca, te stanovnika Srbije i Crne Gore. S druge strane, Hrvati za prosječnu plaću mjesečno mogu kupiti oko 165, a Slovenci gotovo 340 litara benzina više od nas.

To, praktično, znači da se s prosječnom plaćom u Hrvatskoj mogu kupiti tri, a u Sloveniji skoro sedam rezervoara od 50 litara više nego u BiH. Međutim, za prosječnu penziju u BiH može se kupiti 189 litara benzina, što je daleko manje od količine koju mjesečno mogu kupiti umirovljenici iz svih država bivše Jugoslavije, osim Srbije. Crnogorac i Makedonac s prosječnom penzijom kolege iz BiH “šiju” za skoro 45, a hrvatski penzioneri za 50 litara. Slovenac s najnižom penzijom može kupiti 200 litara više benzina nego penzioner iz BiH koji mjesečno prima prosjek od 340 KM, prenosi Klix.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović nazočio je u četvrtak otvaranju Druge regionalne energetske konferencije "Uspostava organiziranog tržišta električne energije u Bosni i Hercegovini" koja se u Mostaru održava 19. i 20. listopada. ...
opširnije »
image
Energetska efikasnost nije samo tehnički termin nego zaista ima utjecaja na život ljudi i primjenom mjera energetske efikasnosti doprinosi se smanjuju emisija ugljen dioksida i utjecaja klimatskih promjena, a u okviru projekata energetske efikasnosti, kreiranju novih radna mjesta - izjavila je u Sarajevu rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu. ...
opširnije »
image
Potpredsjednik britansko-nizozemskog energetskog diva Shell zadužen za nekonvencionalne izvore izjavio je da je proizvodnja plina iz škriljaca motor budućeg rasta za firmu. ...
opširnije »