Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Nafta | OPEC traži podršku i od američkih naftaša

OPEC traži podršku i od američkih naftaša

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Američki naftaši koji proizvode naftu iz škriljaca pozvani su da daju svoj doprinos u stabiliziranju svjetskog tržišta nafte, izjavio je čelnik Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Glavni sekretar OPEC-a, Mohammad Sanusi Barkindo je, govoreći na energetskoj konferenciji u New Delhiju, istaknuo kako je sporazum OPEC-a i 11 neovisnih proizvođača omogućio izlazak naftne industrije iz 'najzlokobnijeg od svih dosadašnjih naftnih kriznih ciklusa' jer je još početkom 2016. godine cijena nafte pala na manje od 30 USD/bbl na potpuno zasićenom tržištu s golemim zalihama.

Uz to, naglasio je kako je odgovornost svih proizvođača, i onih nekonvencionalnih, da zajednički podrže napore za uravnoteženjem svjetskog naftnog tržišta.

I dok su članice OPEC-a i veliki neovisni proizvođači poput Rusije smanjili proizvodnju za više od 1,8 mil. bbl/d, kako se smanjila ponuda i zalihe na svjetskom tržištu te time podigle i stabilizirale cijene, u SAD-u je porasla proizvodnja i izvoz nafte.

Tako je zahvaljujući rastu proizvodnje nafte iz škriljaca krajem rujna 2017. godine ukupna američka proizvodnja dostigla 9,5 mil. bbl/d, što je za 1 mil. bbl/d više nego na kraju septembra 2016., javlja novinska agencija UPI.


Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović nazočio je u četvrtak otvaranju Druge regionalne energetske konferencije "Uspostava organiziranog tržišta električne energije u Bosni i Hercegovini" koja se u Mostaru održava 19. i 20. listopada. ...
opširnije »
image
Energetska efikasnost nije samo tehnički termin nego zaista ima utjecaja na život ljudi i primjenom mjera energetske efikasnosti doprinosi se smanjuju emisija ugljen dioksida i utjecaja klimatskih promjena, a u okviru projekata energetske efikasnosti, kreiranju novih radna mjesta - izjavila je u Sarajevu rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu. ...
opširnije »
image
Potpredsjednik britansko-nizozemskog energetskog diva Shell zadužen za nekonvencionalne izvore izjavio je da je proizvodnja plina iz škriljaca motor budućeg rasta za firmu. ...
opširnije »