Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Nafta | OPEC traži podršku i od američkih naftaša

OPEC traži podršku i od američkih naftaša

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Američki naftaši koji proizvode naftu iz škriljaca pozvani su da daju svoj doprinos u stabiliziranju svjetskog tržišta nafte, izjavio je čelnik Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Glavni sekretar OPEC-a, Mohammad Sanusi Barkindo je, govoreći na energetskoj konferenciji u New Delhiju, istaknuo kako je sporazum OPEC-a i 11 neovisnih proizvođača omogućio izlazak naftne industrije iz 'najzlokobnijeg od svih dosadašnjih naftnih kriznih ciklusa' jer je još početkom 2016. godine cijena nafte pala na manje od 30 USD/bbl na potpuno zasićenom tržištu s golemim zalihama.

Uz to, naglasio je kako je odgovornost svih proizvođača, i onih nekonvencionalnih, da zajednički podrže napore za uravnoteženjem svjetskog naftnog tržišta.

I dok su članice OPEC-a i veliki neovisni proizvođači poput Rusije smanjili proizvodnju za više od 1,8 mil. bbl/d, kako se smanjila ponuda i zalihe na svjetskom tržištu te time podigle i stabilizirale cijene, u SAD-u je porasla proizvodnja i izvoz nafte.

Tako je zahvaljujući rastu proizvodnje nafte iz škriljaca krajem rujna 2017. godine ukupna američka proizvodnja dostigla 9,5 mil. bbl/d, što je za 1 mil. bbl/d više nego na kraju septembra 2016., javlja novinska agencija UPI.


Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Federalno ministarstvo prostornog uređenja nije odbacilo zahtjev Rudnika mrkog uglja Banovići za izdavanje odobrenja za građenje bloka 1 Termoelektrane Banovići, nego za izdavanje prethodne građevinske dozvole, izjavio je za Radio-televiziju Tuzlanskog kantona Munever Čergić, direktor RMU Banovići....
opširnije »
image
Električna energija u Crnoj Gori biće skuplja za šest odsto od 1. januara 2018. godine, a na ukupnom računu povećanje će biti 2,7 odsto, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG). Navodi se da za redovne platiše povećanje cijene neće uticati na visinu računa, javlja Anadolu Agency (AA)....
opširnije »
image
Sporazum o formiranju zajedničkog preduzeća između firme „Gas-Res“ iz Banje Luke i kompanije „Gazprom SPG Tehnologii“ iz Sankt Peterburga potpisan je danas u Banjoj Luci. ...
opširnije »