Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Nafta | VIDEO / Putin: Nafta Rusiji više nije sve

VIDEO / Putin: Nafta Rusiji više nije sve

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Vladimir Putin

Ruska ekonomija je izašla iz stagnacije i stabilizovala se, rekao je predsjednik Rusije Vladimir Putin na ekonomskom forumu "Rusija zove".

"Ovakvo prisustvo stranih investitora na forumu još jednom pokazuje veliki interes koji izaziva savremena Rusija i njen potencijal, pokazuje uzajamnu želju za dijalog i saradnju, što je ključni uslov za uspostavljanje i razvoj poslovnih veza, traganje za perspektivnim pravcima investiranja. Rusija otvara takve mogućnosti za saradnju posebno sada kada je naša ekonomija izašla iz stagnacije i njeno oživljavanje je stabilno", rekao je Putin.
 
Ruski predsjednik je naveo da ruska ekonomija bilježi rast već treći kvartal od 1,8 odsto. On je dodao da on nije zadovoljavajući i da Rusija teži da dostigne svjetski prosjek.
 
"Smanjuje se zavisnost federalnog budžeta od nafte. Ako su 2014. godine prihodi od nafte iznosili više od polovine prihoda budžeta, 51,3 odsto, ove godine je to oko 39 odsto", dodao je Putin.
 
Ruski predsjednik je istakao da će u naredne tri godine prihodi od nafte činiti samo trećinu ruskog budžeta.
 
Prema riječima ruskog predsjednika, zlatne rezerve rastu (za 13 odsto od početka godine), platni bilans jača, kurs rublje se stabilizovao.
 
Pritok direktnih investicija u naftni sektor Rusija za tri kvartala je iznosio 23 milijarde dolara, što je dva puta više od istog perioda prošle godine i apsolutni maksimum za četiri godine.
 
"Ako je u međunarodnim centralnim bankama početkom godine bilo 377 milijarde dolara, 13. oktobra je bilo 427 milijardi dolara", ukazao je šef ruske države, prenosi Sputnik.Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Ruski energetski gigant Gasprom dobio je dozvolu od turskih vlasti za izgradnju drugog kraka morske dionice gasovoda Turski tok, saopštila je ta kompanija. ...
opširnije »
image
Mađarska vlada priprema plan o poticanju izgradnje 3000 malih sunčanih elektrana na poljoprivrednim dobrima. ...
opširnije »
image
Javni natječaji za istraživanje i proizvodnju nafte i plina u grčkim teritorijalnim vodama privukli su "snažno zanimanje" kompanija aktivnih na Mediteranu, izjavio je šef grčke državne agencije za upravljanje ugljikovodicima....
opširnije »