Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Nafta | Cijene nafte stabilne uoči podataka o zalihama

Cijene nafte stabilne uoči podataka o zalihama

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Cijene nafte su se stabilizovale u New Yorku uoči nedjeljnih podataka o zalihama "crnog zlata" u SAD-u, najvećem svjetskom potrošaču tog energenta.

Na terminskom trgovanju su zabilježene neznatne promjene cijene nafte, nakon jučerašnjeg slabljenja od 0,3 odsto, što je prvi pad u posljednje četiri trgovinske sesije, izvještava agencija "Bloomberg".

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u decembru spustila se za 14 centi na 57,06 dolara za barel na robnoj berzi u New Yorku u jutarnjem trgovanju u 8:12 časova po lokalnom vremenu. Ukupan obim trgovanja bio je 21 odsto manji od 100-dnevnog proseka.

Sjevernomorska nafta "brent" za januarske isporuke je pojeftinila za 21 cent na 63,48 dolara za barel na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa, poslije pada za 58 centi u utorak.

Nafta je ojačala za oko 20 odsto od početka septembra, usljed sve glasnijih spekulacija da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK), na sastanku 30. novembra u Beču, produžiti primenu sporazuma o smanjenju proizvodnje i poslije marta 2018. godine.

Nedavni politički potresi u Saudijskoj Arabiji, kada je uhapšeno više ministara i biznismena, takođe su uticali na povećanje cijena.

Prema najnovijim procjenama iz OPEK-a, američka proizvodnja nafte iz škriljaca će porasti brže nego što se očekivalo u naredne četiri godine, usljed oporavka cijena do kog je dovela akcija smanjenja pumpanja koju predvodi "naftni kartel".


Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Nakon što je u prethodnoj tender ponudi došao do 10,6 posto dionica u Energoinvest DVI d.d. Sarajevo, vlasnik turske građevinske kompanije Atilla Group Mehmet Attila Atilla najavio je novi pokušaj ovladavanja sarajeskom kompanijom....
opširnije »
image
Cijene nafte kliznule su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 63 dolara nakon što je u prvi plan izbila bojazan da će veća američka proizvodnja ugroziti nastojanja proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da ograniče višak u opskrbi....
opširnije »
image
Srbija voz", Konzorcijum Šinvoz i kineska kompanija "Zhunu Lokomotive" potpisali su Ugovor o remontu i modernizaciji pet elektromotornih vozova serije 412/416, saopšteno je danas iz "Srbija Voza"....
opširnije »