Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Nafta | Cijene nafte oko najviših razina od polovice 2015. godine

Cijene nafte oko najviših razina od polovice 2015. godine

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle oko 2 posto i dosegnule najviše razine u dvije i pol godine jer ulagači vjeruju da će OPEC produžiti dogovor o smanjenju proizvodnje i na cijelu iduću godinu.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 2,4 posto, na 63,55 dolara, a u jednom je trenutku dosegnula i 64,65 dolara, najvišu razinu od lipnja 2015. godine.

Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio 1,9 posto, na 56,72 dolara, a tijekom tjedna cijena mu je dosegnula 57,92 dolara, najvišu razinu od srpnja 2015. godine.

Od lipnja, kada su zaronile na najniže razine u ovoj godini, cijene nafte porasle su oko 40 posto, a podršku cijenama već dugo vremena pružaju očekivanja da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i nakon ožujka iduće godine ostati pri dogovoru o smanjenju proizvodnje za 1,8 milijuna barela dnevno kako bi se smanjila neravnoteža između velike ponude i manje potražnje.

Na tržištu očekuju da će članice OPEC-a na sastanku krajem studenoga postići dogovor o tome.

"Na tržištu su nedvojbeno i dalje uvjereni da će OPEC uspjeti u dostatnoj mjeri uravnotežiti tržište produljenjem razdoblja smanjene proizvodnje. Pozornost se stoga usmjerava na svaku vijest koja potkrepljuje te procjene", tumače analitičari Commerzbanka.

No, ističu i to da bi visoke cijene nafte mogla dovesti do rasta proizvodnje iz škriljca u SAD-u.

Procjenjuje se da će prosječna proizvodnja u SAD-u u ovoj godini porasti na 9,2 milijuna barela dnevno, dok je lani iznosila 8,9 milijuna. Iduće bi godine, pak, mogla dosegnuti rekordnih 10 milijuna barela dnevno.

Na to ukazuju i podaci tvrtke Baker Hughes, prema kojima je broj naftnih postrojenja u SAD-u prošloga tjedna povećan za njih devet, što je njihov najveći tjedni skok od lipnja, pa je ukupan broj tih postrojenja dosegnuo 738.

Lani su u tom razdoblju bila aktivna samo 452 postrojenja, što pokazuje da proizvođačima u SAD-u odgovaraju ove razine cijena nafte.

Zbog toga, ali i zbog tenzija na Bliskom istoku, posebice između Saudijske Arabije i Irana, analitičari Goldman Sachsa u idućem razdoblju očekuju veće oscilacije cijena nafte.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Ruski energetski gigant Gasprom dobio je dozvolu od turskih vlasti za izgradnju drugog kraka morske dionice gasovoda Turski tok, saopštila je ta kompanija. ...
opširnije »
image
Mađarska vlada priprema plan o poticanju izgradnje 3000 malih sunčanih elektrana na poljoprivrednim dobrima. ...
opširnije »
image
Javni natječaji za istraživanje i proizvodnju nafte i plina u grčkim teritorijalnim vodama privukli su "snažno zanimanje" kompanija aktivnih na Mediteranu, izjavio je šef grčke državne agencije za upravljanje ugljikovodicima....
opširnije »