Poll: Vjetroelektrane budućnosti
Smatrate li da BiH ima potencijal da postane lider u korištenju vjetroelektrana kao obnovljivog izvora energije?
Home | Nafta | Cijene nafte bliže 63 dolara, veća američka proizvodnja neutralizira utjecaj napetosti na Bliskom istoku

Cijene nafte bliže 63 dolara, veća američka proizvodnja neutralizira utjecaj napetosti na Bliskom istoku

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image Foto: Ilustracija

Cijene nafte učvrstile su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima bliže razini od 63 dolara, balansirajući između napetosti na Bliskom istoku i veće američke proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,47 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 56,68 dolara.

Snažnu potporu cijenama i dalje pruža smanjena proizvodnja koju predvode Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusija, ograničivši prekomjernu opskrbu koja je pritiskala tržišta od 2014. godine.

Razina zaliha u razvijenim industrijskim zemljama bila je viša od petogodišnjeg prosjeka a "u 2017. godini pala je više od 50 posto, te zalihe trenutno iznose oko 160 milijuna barela", objavila je konzultantska tvrtka Timera Energy.

"Ako se aktualni trendovi nastave, zalihe će se vjerojatno u 2018. godini vratiti na petogodišnji prosjek", naveli su, dodajući da prekomjernu opskrbu dodatno smanjuje i snažna potražnja.

Cilj je OPEC-a svesti zalihe na petogodišnji prosjek.

Cijene podupiru i napetosti na Bliskom istoku povećavajući mogućnost prekida opskrbe, ističu trgovci. Također naglašavaju da nije poznato je li snažan potres koji je u nedjelju pogodio Iran i Irak utjecao i na proizvodnju nafte u regiji.

Američka je proizvodnja pak ponovo zakočila naftna tržišta. Američki su proizvođači prošlog tjedna aktivirali devet novih bušotinskih postrojenja, najviše od lipnja, objavila je petak tvrtka za usluge uz energetici Baker Hughes, dodajući da je time broj aktivnih postrojenja dosegnuo 738, prenosi SEEbiz.eu.

To ujedno znači da je proizvodnja povećana i na godišnjoj razini, budući da su u istom lanjskom razdoblju bila aktivna samo 452 bušotinska postrojenja. Ujedno signalizira i da američkoj proizvodnji iz škriljaca odgovaraju sadašnje cijene.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 61,91 dolar, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Energetika.ba

: Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • Dodaj na Facebook
image
Nakon što je u prethodnoj tender ponudi došao do 10,6 posto dionica u Energoinvest DVI d.d. Sarajevo, vlasnik turske građevinske kompanije Atilla Group Mehmet Attila Atilla najavio je novi pokušaj ovladavanja sarajeskom kompanijom....
opširnije »
image
Cijene nafte kliznule su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 63 dolara nakon što je u prvi plan izbila bojazan da će veća američka proizvodnja ugroziti nastojanja proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da ograniče višak u opskrbi....
opširnije »
image
Srbija voz", Konzorcijum Šinvoz i kineska kompanija "Zhunu Lokomotive" potpisali su Ugovor o remontu i modernizaciji pet elektromotornih vozova serije 412/416, saopšteno je danas iz "Srbija Voza"....
opširnije »